Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Πετυχημένη η εκδήλωση της ΕΔΙΑ Μακεδονίας για την απελευθέρωση

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η διαδικτυακή εκδήλωση την οποία οργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας 1940-1974 με θέμα "Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ και οι αρνητές της". Την παρακολούθησαν περισσότεροι από διακόσιοι πολίτες ενώ με τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν και τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, φωτίστηκαν σημαντικά ζητήματα της νεότερης ιστορίας της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνιζε ο πρόεδρος της ΕΔΙΑ Μακεδονίας Τρ. Μηταφίδης, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος αναφέρθηκε στην πολεμική που γίνεται κατά της αναθηματικής στήλης και τις μάχες κατά των Γερμανών, με αρκετούς νεκρούς αντάρτες, που έδωσαν τα τμήματα του ΕΛΑΣ πριν μπουν ως ελευθερωτές στην πόλη. Ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που διαδραμάτισε στη διάρκεια της κατοχής αλλά και της απελευθέρωσης ο φρούραρχος Θεσσαλονίκης και μετέπειτα Γενικός Διοικητής Μακεδονίας με τις ευλογίες των Ναζί Αθανάσιος Χρυσοχόου. Κι ακόμη, ομότιμος καθηγητής τιου ΑΠΘ, ιστορικός Δημήτρης Μαυροσκούφης, μίλησε για τη συμμετοχή των φοιτητών και των καθηγητών στην αντίσταση κατά των κατακτητών και στο ρόλο που διαδραμάτισαν κάποιοι από αυτούς μετά την απελευθέρωση.


Ιδιαίτερα σημαντικές, ήταν οι τρεις παρεμβάσεις που έγιναν στη διαδικτυακή εκδήλωση της ΕΔΙΑ Μακεδονίας. Με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση να επισημαίνει με συγκεκριμένα παραδείγματα τις προσπάθειες που καταβάλει η παρούσα πολιτική κατάσταση, προκειμένου η λήθη να επικρατήσει πάνω στην ιστορική αλήθεια. Και ανέφερε χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις του Μουσείου της Βίνιανης, όπου συνεδρίαζε η λεγόμενη "Κυβέρνηση του Βουνού", τον "Φάκελο της Κύπρου", τις γερμανικές αποζημιώσεις, τις εκδηλώσεις που γίνονταν στην Αθήνα για την απελευθέρωσή της στις 12 Οκτωβρίου 1944 από τους Γερμανούς, το χώρο μνήμης στο Άουσβιτς κ.α. Ενώ επίσης ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης περιέγραψε τις προσπάθειες για την καθιέρωση της 30ης Οκτωβρίου 1944 ως επίσημης εορτής τοπικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι όπως είπε, ο ΕΛΑΣ ήταν αυτός που έσωσε τη Θεσσαλονίκη από την καταστροφή και την πείνα. Και ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, σε γραπτό του που αναγνώστηκε, επισήμανε την ομόφωνη σχεδόν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης το 2016 για τη διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή της σημαντικής αυτής επετείου, με την ονομασία δρόμου ως "οδός 30ης Οκτωβρίου 1944" και τη συγκρότηση επιτροπής εορτασμού η οποία αποφάσισε την τοποθέτηση της αναθηματικής στήλης μεταξύ Λευκού Πύργου και Βασιλικού Θεάτρου.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί η σύντομη παρέμβαση του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζουράρι που μίλησε για τον πατέρα του, γιατρό Γεώργιο Ζουράρι ο οποίος μαζί με τον εντεταλμένο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Ελβετό Βέγγερ, μεσολάβησαν στους Γερμανούς ζητώντας να μην γίνουν οι ανατινάξεις των βασικών υποδομών της πόλης κι εκείνοι τους πήραν ομήρους, αφήνοντάς τους ελεύθερους λίγο πριν περάσουν τα Ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα, στη Γευγελή.

Εκτός των όσων παρακολούθησαν τη διαδικτυακή εκδήλωση μέσω της ιστοσελίδας της ΕΔΙΑ Μακεδονίας, πολλοί ήταν οι πολίτες που συμμετείχαν μέσω Facebook, δεδομένου ότι μεταδίδονταν και από εκεί.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.