Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Θρήνος για 18χρονο ποδοσφαιριστή της Αναγέννησης Επανομής

Θρήνος στην Επανομή για τον 18χρονο ποδοσφαιριστή της Αναγέννησης Επανομής Βασίλη Κόλιο που έφυγε από τη ζωή σήμερα Πέμπτη 27 Ιουλίου, βυθίζοντας στη θλίψη την περιοχή αλλά και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. 

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Πέρασαν κιόλας 49 χρόνια που έπεσε η χούντα...

του Ανέστη Αναστασιάδη

Σε λίγες ημέρες 24 του μηνός στο προεδρικό μέγαρο θα γίνει γνωστή εορτή πτώση της χούντας και επάνοδος της δημοκρατίας εδώ και 49 χρόνια. Σε αυτήν την εκδήλωση ασφαλώς θα έρθουν και οι αρχηγοί των σημερινών κομμάτων δεξιοί και ακροδεξιοί που πιστεύουν στα χρόνια της χούντας για να μας πουν και αυτοί "χρόνια πολλά".

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Συνεργάτες των Ναζί και (επανα)ονοματοδοτήσεις οδών: Υπεράσπιση της μνήμης

του Γιώργου Τσιάκαλου*
(Επανα)ονοματοδοτήσεις οδών στη μεταπολεμική Γερμανία. Μια οδός στην πόλη Halle της (τότε) Λ. Δ. της Γερμανίας άλλαξε όνομα το 1953 και από Wilhelm-Strasse (προς τιμή του ομώνυμου Κάιζερ) μετονομάσθηκε σε Abderhalden-Strasse, προς τιμήν ενός διεθνώς γνωστού βιοχημικού, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της πόλης και προέδρου της φημισμένης τοπικής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina (από το 1932 έως το θάνατό του το 1950).

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Σήμερα το 2ο σκακιστικό τουρνουά για την Ειρήνη

Tο 2ο Σκακιστικό Τουρνουά για την Ειρήνη, διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη 5 Ιούλη η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), ο Σκακιστικός Όμιλος «Ιωάννης Παπάφης» και η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Το τουρνουά θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή σχεδόν 100 μικρών και μεγάλων σκακιστών, με τη στήριξη της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, τον Σκακιστικό Όμιλο Πολίχνης και την Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς.

Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Υπό έξωση ο Χώρος Μνήμης της αντιδικτατορικής αντίστασης

Υπό έξωση (!) είναι ο χώρος Ιστορικής Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης, κι αυτό λίγες μέρες πριν την 49η επέτειο από την κατάρρευση της χούντας και την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπως καταγγέλει σε υπόμνημά του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, ζητώντας επείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που είναι αρμόδιο για το θέμα.

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Επιστολή του ΣΦΕΑ στη Μαρία Φαραντούρη για το Γεντί Κουλέ

Επιστολή απέστειλε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 στη Μαρία Φαραντούρη, με την ευκαιρία της μεγάλης συναυλίας που θα δοθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του "Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023", για να τιμηθεί η 60χρονη καλλιτεχνική της διαδρομή, καλώντας την να ενώσει τη φωνή της με το αίτημα να παραχωρηθεί τμήμα των φυλακών του Γεντί Κουλέ για τη δημιουργία Μουσείου – Αρχείου για την Αντιδικτατορική Αντίσταση.

Μια απάντηση στους ανιστόρητους ισχυρισμούς του Χάϊντς Ρίχτερ

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Ο Γερμανός καθηγητής Χάιντς Ρίχτερ μιλώντας πρόσφατα στο γερμανικό ενημερωτικό πόρταλ "Τ-online", συνεχίζοντας τις ανιστόρητες απόψεις του για την περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα επιχείρησε για μία ακόμη φορά να δικαιολογήσει τα ολοκαυτώματα από τους Ναζί στα Καλάβρυτα και το Δίστομο, επικρότησε την άρνηση της χώρας του να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις και αμφισβήτησε τα στοιχεία για τα θύματα που προκάλεσε ο φοβερός λιμός του χειμώνα 1941-1942 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.