Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

Γυναίκες της Θεσσαλονίκης στο εκτελεστικό απόσπασμα

Γ.Δήμου: “Γυναίκες της Αντίστασης” (ξυλογραφία)
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στρατεύθηκαν στα 3,5 χρόνια της σκλαβιάς 1941-1944 στο υπέροχο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης. Εκατοντάδες έδωσαν την ίδια τους τη ζωή στις μάχες που έγιναν στις πόλεις και τα βουνά για την αποτίναξη της ναζιστικής κατοχής. Πάνω από 50 γυναίκες μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης στήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα από τους Γερμανούς ή κατακρεουργήθηκαν από τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους.

Το φάντασμα της Ιστορίας: Η μαύρη περίοδος της λογοκρισίας

του Γιάννη Γκλαβίνα*
Απαγορεύομεν την χρησιμοποίησιν των κάτωθι δίσκων γραμμοφώνου:
1) Κάποια μάνα αναστενάζει
2) Ως πότε πια τέτοια ζωή να ζούμε χωρισμένοι
3) Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι.
Απαγορεύομεν να άδωνται τ' άσματα ταύτα υπό πολιτών, καθ' όσον είναι ανθελληνικού περιεχομένου
                                    Διοίκησις Χωροφυλακής Ν. Ιωνίας (17/9/1951)

Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

Ένας 11χρονος πληροφορείται την εκτέλεση της μητέρας του στο Γεντί Κουλέ

Ήταν μόλις 11 χρονών ο Μάριος Κώστογλου όταν πληροφορήθηκε την εκτέλεση, στις 3 Νοεμβρίου 1948 της μητέρας του Ελένης Θεοχαρίδου που τουφεκίστηκε σε ηλικία 36 ετών πίσω από το Γεντί Κουλέ στις 3 Νοεμβρίου 1948 μαζί με άλλους 10 συγκρατουμένους της, με την κατηγορία ότι υπήρξαν μέλη του παράνομου ΕΑΜ Θεσσαλονίκης. Εκείνη τη μέρα ο μικρός Μάριος ανέβηκε με τη θεία του την ανηφόρα που οδηγούσε στις φυλακές Επταπυργίου για να επισκεφθούν τη μητέρα του. Και όταν στην είσοδο είπαν το όνομά της, η ξερή απάντηση που εισέπραξαν από τους φύλακες ήταν ότι «εκτελέστηκε το πρωί».

Μια εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ το 1967

Σχετικά με τον τρόπο που διαχρονικά αντιμετωπίζονται από το κράτος της δεξιάς οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα διαδραματίσθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δέκα μέρες πριν καταλυθεί η δημοκρατία από τη χούντα. Ήταν στις 11 Απριλιου 1967 όταν η τριτοβάθμια οργάνωση των φοιτητικών συλλόγων, η ΕΦΕΕ, είχε προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις διώξεις δημοκρατικών φοιτητών, την επανειλημμένη καταπάτηση του ασύλου και τις ενέργειες του πρύτανη του ιδρύματος.

Τετάρτη 9 Απριλίου 2025

Συγγενείς εκτελεσμένων του Γεντί Κουλέ σε εξέταση DNA

Περισσότερες από εκατό (100) οικογένειες έχουν ενδιαφερθεί μέχρι στιγμής προκειμένου να δώσουν DNA με την ελπίδα ότι θα εντοπίσουν το συγγενικό τους πρόσωπο ανάμεσα στους σκελετούς των εκτελεσμένων κομμουνιστών που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα σε ομαδικούς τάφους στις Συκιές Θεσσαλονίκης, σε απόσταση αναπνοής από το κάτεργο του Γεντί Κουλέ.

H κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί

Όταν η μισητή σβάστικα των χιτλερικών δημίων κυμάτιζε στο Λευκό Πύργο
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης «παγώνουν», όταν το πρωϊ της 9ης Απριλίου 1941 βλέπουν να εισέρχονται στην πόλη τους οι χιτλερικοί κατακτητές. Οι εισβολείς, επρόκειτο τα επόμενα τρεισήμισι χρόνια να στήσουν ένα απέραντο σκηνικό τρόμου, εξαθλίωσης και θανάτου πάνω από την πόλη και την υπόλοιπη Ελλάδα. 

Τρίτη 8 Απριλίου 2025

Oι "κόκκινοι δραπέτες" από το Σανατόριο Ασβεστοχωρίου


του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ένα από τα σημαδιακά γεγονότα της περιόδου της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη, ήταν η απόδραση, μετά από επέμβαση του λεγόμενου "Μακεδονικού Γραφείου" του ΚΚΕ, δώδεκα φυματικών κομμουνιστών, κρατούμενων στο Σανατόριο Ασβαστοχωρίου, τη νύχτα της 8ης προς 9η Απριλίου 1941, λίγες ώρες πριν ο γερμανικός στρατός εισέλθει και καταλάβει την πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας. 

Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

Το Γεντί Κουλέ και οι εκτελέσεις - Μνήμες και μαρτυρίες

Εκτενές ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το βιβλίο "Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης"

Υπό τον τίτλο «Το Γεντί Κουλέ και οι εκτελέσεις - Μνήμες και μαρτυρίες», το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσιεύει σήμερα εκτενές ρεπορτάζ του Φάνη Γρηγοριάδη για τους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν τελευταία στην περιοχή των Συκεών, σε μικρή απόσταση από τις πρώην φυλακές Επταπυργίου, παρουσιάζοντας παράλληλα  το βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου «Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης από το οποίο αντλεί το πλήθος των στοιχείων που παρατίθενται στο σχετικό κείμενο.