Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

"Η πλέον κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα"

Την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων μέχρι τη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενώ κάλεσε όλους τους παράγοντες της πολιτικής ζωής να επιδείξουν αίσθημα ενότητας.

Είναι η πλέον κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρώπη και την Ελλάδα τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν την τύχη της ευρωζώνης.
Όπως επισήμανε, η Ελλάδα είναι η πρώτη που χτυπιέται από την κρίση αυτή και παρά τις δικές της δυσκολίες και αδυναμίες, εάν δεν υπάρξουν και οι συνολικές και οριστικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα συνεχιστεί αυτή η ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της ευρωζώνης.
Σε αυτό το πλαίσιο, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους παράγοντες της ελληνικής πολιτικής ζωής να δείξουν αίσθημα ενότητας και ευθύνης, ώστε, όπως είπε, η κυβέρνηση να πάει σ' αυτή τη διαπραγμάτευση στις 23 Οκτωβρίου και με το κεφάλι ψηλά και με πολύ ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη, για να μπορέσει να διασφαλίσει το καλύτερο για την Ελλάδα και τις προϋποθέσεις να μπορεί να επιβιώσει η ευρωζώνη και να είναι μια πολύ σημαντική προστασία για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Β. Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει οριστική λύση για το χρέος στη σύνοδο
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πάντως σήμερα ότι στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στις 23 Οκτωβρίου, δεν θα παρουσιαστεί οριστική λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε την ανάγκη επείγουσας σταθεροποίησης των χρηματοοικονομικών αγορών, προκειμένου να περιοριστεί ο αντίκτυπος των πρόσφατων αναταραχών στην πραγματική οικονομία.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρίνισε ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια για συναντήσεις με τους κορυφαίους τραπεζίτες εν όψει της συνόδου κορυφής.
Την Πέμπτη η ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου
Εκτός από τη σύνοδο κορυφής, η τρέχουσα εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και λόγω της ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σήμερα το πολυνομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, στην κοινή Επιτροπή Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητεί τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή.
Οι τρέχουσες εξελίξεις θα συζητηθούν στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 16.30, ενώ την Τρίτη στις 16.00 συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Μέχρι στιγμής δύο βουλευτές έχουν εκφράσει ανοιχτά διαφωνία τους. Η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη έχει εκφράσει την πρόθεσή της να καταψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις αν παραμείνει ως έχει.
Παράλληλα, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Θ. Ρομπόπουλος, προανήγγειλε την Παρασκευή την παραίτησή του, αρνούμενος να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. Στη συνέχεια ωστόσο γνωστοποίησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησής του.
«Μόλις είπα ότι θα παραιτηθώ, ο κόσμος με αγκάλιασε και με παρότρυνε να παραμείνω στη Βουλή», δήλωσε. Ο κ. Ρομπόπουλος αναμένεται να ανακοινώσει την τελική του απόφαση σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.