Πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για να τιμηθούν οι αγωνιστές της αντιφασιστικής νίκης που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τους ναζί κατακτητές, στις 30 Οκτωβρίου 1944, υπέβαλε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ζητώντας παράλληλα να δοθούν σε δρόμους της πόλης τα ονόματα του στρατηγού Ευριπίδη Μπακιρτζή, διοικητή του ΕΛΑΣ Μακεδονίας και του Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ, αλλά και να απαλειφθούν τα ονόματα ατόμων που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές.
Η πρόταση του κ. Μηταφίδη έχει ως εξής:
«Προς τον κ. Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Στις 30 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 67 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα στρατεύματα Κατοχής από δυνάμεις του ΕΛΑΣ-οι οποίες διέσωσαν ζωτικές υποδομές της πόλης, καθώς οι Ναζί είχαν ανατινάξει εγκαταστάσεις στο λιμάνι και παγιδεύσει με εκρηκτικά το υδραγωγείο της πόλης (στην περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης) και την Ηλεκτρική Εταιρία (στην οδό Αγίου Δημητρίου).
Το Δ.Σ. οφείλει να αποδώσει, με πολυετή δυστυχώς καθυστέρηση, την οφειλόμενη τιμή στους επιζώντες σωτήρες της πόλης μας και στις αντιστασιακές τους οργανώσεις (ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΕΑΕΑ) με τη διοργάνωση ειδικής τελετής, κατά προτίμηση τη Δευτέρα 31/10/011, πριν από την τακτική του συνεδρίαση.
Προτείνουμε επίσης:
Α) να αποδοθούν σε δρόμους της πόλης μας τα ονόματα του επικεφαλής των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στρατηγού Ευριπίδη Μπακιρτζή και του αντιστασιακού μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ, ο οποίος διαπραγματεύθηκε την παράδοση των ναζιστικών στρατευμάτων και των δωσίλογων συνεργατών τους, προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπες καταστροφές και απώλειες αμάχων.
Β) να απαλειφθούν από δρόμους της πόλης τα ονόματα:
· του διορισμένου από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου και εν συνεχεία κατοχικού «δήμαρχου» Κωνσταντίνου Μερκουρίου ο οποίος
-μαζί με το μητροπολίτη Γεννάδιο και τον καθηγητή Π. Βιζουκίδη παρέδωσαν τα κλειδιά της πόλης στα ναζιστικά στρατεύματα
-την επομένη της κατάληψης της πόλης, 10-4-1941, με προκήρυξή του κάλεσε το λαό της Θεσσαλονίκης να καθίσει στα αβγά του ως «υπέρτατον πατριωτικόν καθήκον», αφού «ο στρατός της Γερμανίας από της πρώτης στιγμής της εισόδου του εις την πόλιν ετήρησεν έναντι ημών στάσιν γενναιόφρονα και ιπποτικήν» και «ουδέν έχει να φοβηθή τιθέμενος υπό την προστασίαν ενός έθνους γενναίου και ευγενούς. Η τιμή του, η ζωή του και η περιουσία του θα είναι πλήρως εξησφαλισμένη»(!)
-το Δεκέμβριο του 1942 όχι μόνο δεν προέβαλε καμία αντίρρηση στην (υπό τις ευλογίες των Ναζί) απόφαση των ελληνικών αρχών να ισοπεδωθεί το εβραϊκό νεκροταφείο, αλλά έστειλε συνεργεία του δήμου να ξηλώσουν τις ταφόπλακες και να τις χρησιμοποιήσουν για...επιστρώσεις πεζοδρομίων(!)
· του συνταγματάρχη-κατοχικού Γενικού Επιθεωρητή Νομαρχιών Μακεδονίας και Φρούραρχου Θεσσαλονίκης Αθανάσιου Χρυσοχόου, υποστηριχτή των Ταγμάτων Ασφαλείας, μάρτυρα υπεράσπισης του καταδικασμένου σε θάνατο αρχιεγκληματία Μαξ Μέρτεν. Το όνομά του έδωσε σε δρόμο της πόλης το διορισμένο από τη Χούντα Δημοτικό Συμβούλιο (29-1-1971).
Θεσσαλονίκη 5/10/2011
Ο επικεφαλής της «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ»
ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.