Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Βυθισμένοι στην απαισιοδοξία οι Έλληνες


Τα δύσκολα σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση βρίσκονται μπροστά μας, απαντούσαν τον περασμένο Μάιο, σε έρευνα του ευρωβαρομέτρου, σχεδόν οκτώ στους δέκα Έλληνες, οι οποίοι εμφανίζονταν μαζί με τους Πορτογάλους, ως οι πλέον απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι πολίτες. Πέντε μήνες αργότερα, οι εξελίξεις τους επιβεβαίωσαν.

Με αφορμή τη χθεσινή τριμερή σύνοδο στις Βρυξέλλες μεταξύ των κυβερνήσεων και των κοινωνικών εταίρων (εργαζόμενοι- εργοδότες), η Κομισιόν δημοσιοποίησε έρευνα του ευρωβαρομέτρου για την οικονομική και κοινωνική κρίση, που είχε πραγματοποιηθεί το Μάιο στα κράτη μέλη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας εκείνης επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δύσκολα κάνουν λάθος στις προβλέψεις τους σχετικά με το μέγεθος μιας οικονομικής και κοινωνικής «καταιγίδας». Ωστόσο, αυτοί που έπεσαν διάνα στις προβλέψεις τους, ήταν οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι και κατά δεύτερο λόγο οι Ιρλανδοί, δηλαδή οι πολίτες των τριών χωρών σε καθεστώς μνημονίου.
Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση, το 78% θεωρούσε ότι τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά, ενώ μόλις το 19% θεωρούσε ότι οι επιπτώσεις βρίσκονταν πίσω μας. Τελικά, οι πολλοί είχαν δίκιο. Αντίθετα, στο σύνολο της Ε.Ε. οι απόψεις ήταν μοιρασμένες, αλλά και εδώ οι πολίτες είχαν δίκιο γιατί με εξαίρεση τις μνημονικές χώρες δεν σημειώθηκε έκρηξη ανεργίας στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Στην ίδια έρευνα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πίστευε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό τρόπο την κρίση. Ειδικότερα, μόνο το 9% εξέφρασε θετική άποψη για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, ενώ εννέα στους δέκα ερωτηθέντες δεν θεωρούσαν αποτελεσματική την κυβέρνηση. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε. μετά τη Σλοβενία.
Το 22% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η Ε.Ε. μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την οικονομική κρίση, έναντι 20% που έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις τους, ενώ το 15% εμπιστεύεται το ΔΝΤ
Ένας στους δύο Έλληνες πιστεύει ότι η καλύτερη πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι η λήψη μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους.
Το 65% των πολιτών της χώρας μας τάσσεται υπέρ της φορολόγησης των τραπεζιτικών συναλλαγών και το 69% ζητεί αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.