Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Προσοχή στις συναλλαγές μέσω Internet


Σοβαρή υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, με εικονικές κρατήσεις σε ξενοδοχεία και χρεώσεις πιστωτικών καρτών πολιτών εξιχνιάστηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελίες τόσο πολιτών όσο και ιδιοκτητών εγχώριων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και διαπιστώθηκε πως τέσσερις ιστοσελίδες διαφήμιζαν παροχή υπηρεσιών από ξενοδοχεία της χώρας μας, εν αγνοία των ιδιοκτητών τους και χωρίς να έχουν συνάψει σχετική συμφωνία.
Πρόκειται για τις στοσελίδες:  www.newbookingcentrals.com, www.mybookingcentrals.com,  www.bookmeanhotels.com, www.yourhotelwbook.com.
Στη συνέχεια, χρέωναν τις πιστωτικές κάρτες των ενδιαφερομένων, που έκαναν κρατήσεις διαμέσου των ιστοσελίδων αυτών στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να εξαπατήσουν μεγάλο αριθμό πολιτών, οι οποίοι, κατά την μετάβασή τους στα ξενοδοχεία διαπίστωναν ότι είχαν εξαπατηθεί.
Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με την Interpol και την Europol εντοπίστηκαν οι διαχειριστές των απατηλών ιστοσελίδων, οι οποίοι όπως προέκυψε άλλαζαν την επωνυμία των ιστοσελίδων διατηρώντας όμως τη μορφή και τα γραφικά, που προϋπήρχαν με χαρακτηριστικό γνώρισμα τη σήμανση με λογότυπο ένα αεροπλανάκι.
Επιπλέον, από την διαδικτυακή έρευνα προέκυψε, ότι οι ιστοσελίδες αυτές φιλοξενούνται σε διακομιστές (servers) του εξωτερικού, ενώ από την ανάλυση των χρεώσεων των καρτών των πολιτών που εξαπατήθηκαν προέκυψε ως κοινός παραλήπτης των χρημάτων, επιχείρηση που εδρεύει σε γειτονική χώρα.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Αθηνών.
Με αφορμή το περιστατικό αυτό, η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση που λέει πως παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί στις συναλλαγές, που πραγματοποιούν μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα να ελέγχουν την εγκυρότητα των ιστοσελίδων, μέσω των οποίων πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές και να επιλέγουν μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες. Επίσης συνίσταται για την ασφάλεια των διαδικτυακών αγορών, η χρησιμοποίηση προπληρωμένων καρτών, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.