Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Κάθοδος στην Αθήνα των σπουδαστών της ΑΕΝ Μακεδονίας


Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, θα προσπαθήσει να έχει πολυμελής αντιπροσωπεία των σπουδαστών της ΑΕΝ Μακεδονίας που μεταβαίνει για το σκοπό αυτό τη Δευτέρα στην Αθήνα. Καθώς οι σπουδαστές θεωρούν ως πρόχειρα, αβέβαια και αποσπασματικά, τα όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη σχετικά με το μέλλον τους ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Ναυτιλιακής Πολιτικής του υπουργείου κ. Ιάκωβος Σέργης.

Η απόφαση για την κάθοδο στην Αθήνα πάρθηκε ομόφωνα στη διάρκεια γενικής συνέλευσης των σπουδαστών. Όπου επίσης αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση που δεν δεχθεί ο υπουργός τους σπουδαστές, τότε αυτοί θα διαδηλώσουν ειρηνικά έξω από το υπουργείο. Προκειμένου, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «οι σπουδαστές θα εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους για την χρόνια απραξία και ανευθυνότητα των αρμόδιων φορέων οι οποίοι ακόμη και μετά από έξι χρόνια αδυνατούν να βρουν λύση στα προβλήματά μας».
Υπενθυμίζουμε ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κτίριο της Σχολής Πλοιάρχων, στην ΑΕΝ, μετά και τις παρεμβάσεις του δημάρχου και των άλλων εκπροσώπων του δήμου Θερμαϊκού, καθώς επίσης εκπροσώπων του ΤΕΕ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των μελετητών που ανέλαβαν τη σύνταξη μελέτης για την καταλληλότητα ή όχι των κτιρίων της Ακαδημίας, ο κ. Σέργης υποσχέθηκε:
-Την άμεση έναρξη των μαθημάτων στα κτίρια του σχολικού συγκροτήματος των Γυμνασίων της Μηχανιώνας, της ΕΠΑΛ Επανομής και της Καψαλάκειου Πολιτιστικής Στέγης, προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο.
-Προσπάθεια εξεύρεσης χρημάτων από χρηματοδοτούμενα προγράμματα για την πληρωμή της σε εξέλιξη μελέτης αλλά και τις εργασίες επισκευής των κτιρίων.
-Προσπάθεια σίτισης και στέγασης των σπουδαστών που έχουν μεγάλη ανάγκη.  «Που και πως, δεν μπορώ να σας το πω τώρα», ήταν τα λόγια του Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Σέργη.
Οι σπουδαστές τα θεωρούν όλα αυτά ως αόριστα, καθώς, όπως λένε, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργείου και ζητούν:
+Την άμεση έναρξη εργασιών συντήρησης των κτιρίων που δεν παρουσιάζουν προβλήματα στατικότητας, ώστε να κρατήσει μικρό διάστημα η προσωρινή λειτουργία των μαθημάτων εκτός ΑΕΝ. «Φοβόμαστε ότι στα μαθήματα που θα γίνονται στα Γυμνάσια της Μηχανιώνας, στην ΕΠΑΛ Επανομής και στην Καψαλάκειο, θα ισχύσει τελικά το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», λένε χαρακτηριστικά.
+Την φροντίδα για την άμεση στέγαση και σίτιση των σπουδαστών, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
+Την άμεση πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών, καθώς με τα κενά που υπάρχουν σήμερα σε διδακτικό προσωπικό δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι Σχολές Πλοιάρχων, Μηχανικών και Σωστικών Μέσων της ΑΕΝ Μακεδονίας .

Συμπαράσταση των άλλων ΑΕΝ της χώρας
Η κινητοποίηση των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, προκάλεσε τη συμπαράσταση των συναδέλφων τους στις άλλες ΑΕΝ της χώρας, καθώς θεωρούν τα αιτήματα που προβάλουν ως  δίκαια και υλοποιήσιμα.
Ήδη, οι σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου, ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν κατάληψη της σχολής του την ώρα που οι σπουδαστές της ΑΕΝ Μακεδονίας θα βρίσκονται έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης και ναυτιλίας. Ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν και οι άλλες 7 ΑΕΝ που υπάρχουν στην υπόλοιπη επικράτεια.
Περισσότερα για τις ανακοινώσεις του κ. Σέργη και την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΑΕΝ Μακεδονίας βλέπε στο: http://farosthermaikou.blogspot.com/2011/10/blog-post_907.html

1 σχόλιο:

  1. ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ?

    Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η επιμονή του κ.υπουργού για την άμμεση εκκένωση των εγκαταστάσεων της?
    Όπως και να έχει,φαίνεται πως η απόφαση για την οριστική πάυση της λειτουργίας της ΑΕΝ,έχει ήδη παρθεί,παρόλα όσα ισχυρίζονται οι σύμβουλοι του υπουργού.
    Το σενάριο ειναι να λειτουργήσει για φέτος σε κτήρια έξω από της εγκαταστάσεις της,σε Ν.Μηχανιώνα και Επανωμή και του χρόνου να μην πάρουν άλλους σπουδαστές,οπότε τους λίγους που θα έχουν απομείνει (αφου ήδη πολλοί σκεφτονται ή εχουν ήδη αποφασισεί να εγκαταλήψουν τις σπουδές τους σε αυτόν τον τομέα της ναυτιλίας) να τους κατανείμουν σε άλλες ΑΕΝ
    Στο συμπέρασμα αυτο καταλήγουμε γιατί παρόλο που τα εκ. συμβούλια και των δύο σχολών κατέληξαν σε προτάσεις που ελάχιστα διαφέρουν απο τις δικές μου όπως και έδω σας γνωστοποίησα,το υπουργείο Ε Π Ι Μ Ε Ν Ε Ι να πάψουν να λειτουργούν όλα τα κτηρια και οι εγκαταστάσεις της,ακόμα και όσα από αυτα δεν παρουσιάζουν απολύτως κανενα πρβλμ συμφώνα με τις εκθέσεις και τις πραγματογνωμοσύνες τους.
    Κάτι αλλό που είναι επίσης άξιο απορείας είναι το ότι η ΑΕΝ έπρεπε να έχει αρχίσει την λειτουργία της από την 1η Οκτωβρη αλλά μέχρι και σήμερα,τπτ γραπτο δεν εχει σταλεί,αλλά όλα γίνονται με προφορικές εντολες των συμβούών του υπουργού.Θα πρεπεί επίσης να τονιστεί οτι οι ίδιοι σύμβουλοι του υπουργου,πιέζουν δ/ντες και καθηγητές ώστε οι ίδιοι να προτείνουν την λειτουργία της σχολής ελτός των εγκαταστάσεων της λέγοντας ότι "ο υπουργός δεν δέχεται κανένα κτήριο άσχετα αν παρουσιάζει πρβλματα ή όχι"
    Τέλος ακούστηκε κάτι που αν αληθέυειθα πρέπει να επέμβει άμμεσα ο λαλίστατος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών κ.Βενιζέλος που έκανε και έκληση μάλιστα προς τους ευπορους συμπολίτες μας για βοήθεια.Ακούστηκε λοιπόν πως κάποιοι από τους καθηγητές προσέφυγαν σε παλιούς συμαθητές τους που σήμερα είναι δ/ντες σε μεγάλες εφοπλιστικές εταιρίες για να ζητήσουν αρωγή για την επισκευή και επιδιόρθωση των κτηρίων και έλαβαν την απάντηση "Χρηματα στο υπουργείο ΔΕ ΔΙΝΟΥΜΕ!Δώστε μας την μελέτη για το τι ακριβώς χρειάζεται επισκευή και θα το αποκαταστήσουμε.Αλλα ο υππουργός δε δέχεται ούτε αυτη την λύση
    Όλα τα παραπάνω και κυρίως η επιμονή του υπουργού για την άμμεση εκκένωση της σχολής,προφασιζόμενος επικινδυνότητα των κτηρίων παρόλο που οι εκθέσεις άάάάάλλα λένε,μας δημιουργούν την εντύπωση πως η σχολή έχει ήδη πουληθεί ή ότι υπάρχει αγοραστής για τον οποίο γίνεται και η μελέτη κατάστασης των κτηρίωνπου μέχρι σήμερα έχει κοστήσει 603000ευρο (με το κόστος να βαρένει τον ελληνικό λαό).Και αυτά όόόόόχι για επισκευή,αλλά για να δούμε αν και τι επισκευές θέλουν τα όποια κτήρια μπορεί να χρήζουν επισκευών

    Σαν δε ντρεπόμαστε λιγακι!!!!!


    Γ.Α ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΕΑΣ
    Πλοίαρχος Α' Εμπ.Ναυτικού
    πρώην δ/ντης σπουδών σχολής πλοιάρχων ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.