Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΑΕΝ Μακεδονίας: "Χαμένοι στη μετάφραση"


"Θέλουμε την άμεση επαναλειτουργία της ΑΕΝ για να μην χαθεί
το εξάμηνο" λέει ο δήμαρχος στον Διευθυντή Εκπαίδευσης
Η αυθαίρετη ερμηνεία του τι σημαίνει «επικινδυνότητα», οδήγησε στην βεβιασμένη απόφαση του αρμόδιου υπουργείου να αναστείλει τη λειτουργία της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, όπως διαφάνηκε στην ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης. Πάντως ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλιακής Πολιτικής, αρχιπλοίαρχος  κ. Ιάκωβος Σέργης, διαβεβαίωσε ότι πρόθεση του υπουργού κ. Χρυσοχοίδη είναι η παραμονή της ΑΕΝ στη Ν.Μηχανιώνα και η άμεση έναρξη των μαθημάτων ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο.

Από την ευρεία σύσκεψη στην ΑΕΝ
Η σύσκεψη, που έγινε σε ένα από τα θεωρούμενα ως… ακατάλληλα κτίρια της ΑΕΝ, παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς πήραν μέρος σ΄αυτή εκτός από τον κ. Σέργη και τον αρμόδιο της ΓΓΝΠ κ.Κώστα Κοροντζή, ο  εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Δημήτριος Αγγελίδης, ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ κ. Παρίσης Μπίλλιας, που συνέταξε πρόσφατα και την Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης, επισημαίνοντας ότι μπορούν να λειτουργήσουν αμέσως τα περισσότερα κτίρια της Ακαδημίας, καθώς και ο μηχανικός κ. Αχιλλέας Τσερανίδης που μετά από διαγωνισμό ανέλαβε τη σύνταξη μελέτης για την επικινδυνότητα ή όχι των κτιρίων.
Στη σύσκεψη, πήρε επίσης μέρος πολυμελής αντιπροσωπεία του δήμου Θερμαϊκού με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Γιάννη Αλεξανδρή, τους αντιδημάρχους Κωστή Κούτουκα, Γιάννη Βασιλειάδη και Γιώργο Λαζαρίδη, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  κ. Γιάννη Μαυρομάτη και πολλούς δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους. Καθώς επίσης ήταν παρόντες ο Διοικητής της ΑΕΝ Μακεδονίας με αξιωματικούς και καθηγητές και τέλος αντιπροσωπεία του συλλόγου σπουδαστών.

«Διακαής επιθυμία να παραμείνει η ΑΕΝ στη Ν.Μηχανιώνα»
Ο μελετητής κ. Τσερανίδης (αριστερά) με τον εκπρόσωπο της
Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας κ. Αγγελίδη
Ανοίγοντας τη σύσκεψη ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε ότι διακαής επιθυμία του δήμου είναι να παραμείνει η ΑΕΝ στη Νέα Μηχανιώνα και να απαναλειτουργήσει το δυνατόν συντομότερα, ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο για τους σπουδαστές.
Παίρνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Δ.Αγγελίδης, αναρωτήθηκε τη σκοπιμότητα να διακοπεί η λειτουργία της Ακαδημίας, από τη στιγμή που μόνο 2 από τα κτίρια είναι επικινδύνως ακατάλληλα, ενώ τα υπόλοιπα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. «Ακόμη δεν ξέρουμε γιατί η Σχολή ανέστειλε τη λειτουργία της. Ποια είναι τα κριτήρια; Μήπως είναι στατικά; Και εν τοιαύτη περιπτώσει,  γιατί τώρα μπαίνει θέμα ασφάλειας και δεν μπήκε αυτό πριν από 5 ή 7 χρόνια;», είπε ο κ. Αγγελίδης. Για να ακολουθήσει ένας ενδιαφέρον διάλογος με τον αρχιπλοίαρχο κ. Σέργη:

Δεν υπάρχει Πρωτόκολλο Επικινδυνότητας!
-Σέργης: Με τα επικίνδυνα κτίρια μπορεί να λειτουργήσει η Σχολή;
-Αγγελίδης: Ένα κτίριο κρίνεται επικίνδυνο από την ώρα που υπάρχει πρωτόκολλο επικινδυνότητας. Υπάρχει στην περίπτωση αυτή σχετικό πρωτόκολλο;
-Σέργης: Δεν υπάρχει. Όμως εάν σας κάνει ένα έγγραφο η Σχολή και σας ζητήσει να μας πείτε ποια κτίρια μπορούν να λειτουργήσουν από 1ης Νοεμβρίου, θα μας το δώσετε; Θα απαντήσετε;
-Αγγελίδης: ‘Όχι. Πρέπει να έρθει η επιτροπή επικινδυνότητας ετοιμόρροπων της Πολεοδομίας για να γνωματεύσει σχετικά.  Εσείς όμως για όλη αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε, δεν έπρεπε προηγουμένως να μας ρωτήσετε;
-Σέργης: Η σκέψη του υπουργού ήταν απλή: Είχε στα χέρια του ένα έγγραφο που μιλούσε για επικινδυνότητα των κτιρίων της ΑΕΝ Μακεδονίας. Γιαυτό μας έδωσε ένα μήνα διορία προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν τα κτίρια είναι ασφαλή ή όχι.

Μπορούν να λειτουργούν τα κτίρια
Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ κ. Μπίλλιας
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ κ. Μπίλλιας που δήλωσε ότι με βάση και την Πραγματογνωμοσύνη που διενήργησε, τα κτίρια μπορούν να λειτουργούν όσο θα γίνονται οι απαιτούμενες επισκευές τους. Ενώ με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος κ. Λαζαρίδης ρώτησε ποιος εισηγήθηκε στον υπουργό κ. Χρυσοχοίδη ότι πρέπει να κλείσει η σχολή. Ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ένα καθαρά πολιτικό θέμα, καθώς ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να λάβει την απόφαση  για την επαναλειτουργία της Σχολής.
Ο μηχανικός κ. Τσερανίδης, επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε τη σύνταξη της μελέτης σχετικά με την επικινδυνότητα των κτιρίων και τις απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασής τους, δεσμεύτηκε να επισπευσθεί η σύνταξή της, αν και όπως διευκρίνισε δεν έχουν χορηγηθεί ακόμη τα απαιτούμενα χρήματα.  Όπως είπε:
«Εμείς έχουμε αναλάβει εδώ και 3 εβδομάδες τη μελέτη και στην κατάληξή της θα προτείνουμε τι πρέπει να γίνει ώστε τα κτίρια να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα για τα επόμενα 50 χρόνια». Ενώ σημείωσε ακόμη ότι η έκθεση του υπουργείου, που είχε συνταχθεί τον περασμένο Μάϊο, διαπιστώνει ότι με το πέρασμα του χρόνου έχει επιδεινωθεί η κατάσταση. Προσθέτοντας ότι θα γίνουν έρευνες και για την κατάσταση του εδάφους.

Τι σημαίνει «επικινδυνότητα»;
Οι αντιδήμαρχοι κ. Κούτουκας και λαζαρίδης
Πολύς χρόνος καταναλώθηκε σχετικά με την ερμηνεία του τι ακριβώς σημαίνει η λέξη «επικινδυνότητα», καθώς ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Σέργης ζήτησε από τον μελετητή, το ΤΕΕ και την περιφέρεια να βεβαιώσουν ότι μπορούν άφοβα να χρησιμοποιηθούν τα κτίρια. Για να πάρει την απάντηση του κ. Αγγελίδη ότι ο τελικός αποδέκτης της μελέτης θα είναι το υπουργείο που θα πρέπει να πάρει και τη σχετική απόφαση. Αυτό προκάλεσε και τη δικαιολογημένη παρέμβαση του δημάρχου κ. Αλεξανδρή που διατύπωσε το εύλογο ερώτημα: «Από το 2005 που είχατε την έκθεση περί επικινδυνότητας των κτιρίων μέχρι σήμερα, ποιος είχε την ευθύνη και μπαίνανε τα παιδιά μέσα στα κτίρια;» . Παρεμβαίνοντας ο κ. Μαυρομάτης επισήμανε ότι η ουσία είναι η ερμηνεία του τι σημαίνει «επικίνδυνο». Ενώ όπως εύστοχα υπενθύμισαν οι παριστάμενοι μηχανικοί, στο σεισμό της Θεσσαλονίκης υπήρχαν τα «επικίνδυνα» κτίρια που είχαν χαρακτηρισθεί ως «κόκκινα» που ήταν κατεδαφιστέα και υπήρχαν και τα «κίτρινα» κτίρια που ναι μεν είχαν χαρακτηρισθεί κι αυτά «επικίνδυνα», όμως μετά τις σχετικές εργασίες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μαυρομάτης
με την αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Παπαμιχαήλ
Όπως σωστά παρατήρησε ο αντιδήμαρχος κ. Λαζαρίδης «πρέπει να καταλάβει ο υπουργός την κατάσταση που υπάρχει. Όπως πήρε βιαστικά την απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της σχολής, πρέπει αυτή την απόφαση να βρει το θάρρος να την ανακαλέσει. Ούτως ή άλλως δημιούργησε μία τεράστια αναστάτωση στους σπουδαστές, στους καθηγητές αλλά και στην κοινωνία της Μηχανιώνας».
Ο δήμαρχος κ. Αλεξανδρής διαβεβαίωσε ότι η βούληση του δήμου είναι να βοηθήσει με κάθε τρόπο για την επαναλειτουργία της σχολής, χωρίς όμως να μπορεί να υποβληθεί σε δαπάνες. Ζήτησε δε να δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα ώστε και η αποκατάσταση των κτιρίων να γίνει αλλά και οι σπουδαστές να μείνουν ξεκρέμαστοι.

«Χάσαμε 5-6 χρόνια»
Ο κ. Σέργης με τους εκπροσώπους των σπουδαστών
Λίγο πριν το τέλος της σύσκεψης, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Σέργης, απαντώντας στο αίτημα των σπουδαστών για άμεση επαναλειτουργία της ΑΕΝ Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι η απόφαση του υπουργού είναι:
1.    Η Ακαδημία να παραμείνει στη Νέα Μηχανιώνα.
2.    Να εξακολουθήσει η Σχολή να λειτουργεί όπως λειτουργούσε
3.    Η ΑΕΝ θα λειτουργήσει με κάθε τρόπο  ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο
«Χάσαμε 5-6 χρόνια στο θέμα αυτό. Όμως τώρα μπαίνει το νερό στο αυλάκι και θεωρώ ότι μέσα από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα θα βρούμε τα κονδύλια για τις εργασίες αποκατάστασης που θα χρειαστούν. Βήμα-βήμα θα λειτουργήσουμε τη σχολή. Αυτοί που είναι να πάρουν τα πτυχία τους θα προχωρήσουν, οι 120 που είναι να εισαχθούν, θα αρχίσουν τα μαθήματα», είπε ο κ. Σέργης. Και σε ερώτηση των σπουδαστών τι θα γίνει με τη στέγαση και τη σίτιση, απάντησε: «Κάποια παιδιά που έχουν άμεση ανάγκη θα τα στεγάσουμε και θα τα σιτίσουμε. Που και πως, δεν μπορώ να σας το πω τώρα».
Το πρωί της Παρασκευής πρόκειται να έρθει στη Μηχανιώνα ένας μηχανικός του υπουργείου Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, προκειμένου μαζί με τον εκπρόσωπο του ΤΕΕ, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας και τον μελετητή  να δουν τα κτίρια, ενώ αύριο θα γίνει επίσκεψη και σε χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή έναρξη των μαθημάτων. Ήδη, το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλιακής Πολιτικής μαζί με καθηγητές και τους αντιδημάρχους Κούτουκα, Βασιλειάδη και Λαζαρίδη επισκέφθηκαν το σχολικό συγκρότημα των Γυμνασίων της Ν.Μηχανιώνας.

Που θα στεγαστούν προσωρινά οι σχολές της ΑΕΝ
Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις που υπάρχουν για την προσωρινή λειτουργία της ΑΕΝ και προκειμένου να γίνονται ανεμπόδιστα τα μαθήματα, ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο, να λειτουργήσουν προσωρινά οι σχολές της ΑΕΝ ως εξής:
Σχολή Πλοιάρχων στα γυμνάσια της Μηχανιώνας
-Η Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού στο ΕΠΑΛ Επανομής που διαθέτει και τα απαιτούμενα εργαστήρια
-Η Σχολή Σωστικών Μέσων και Πυρόσβεσης στο Καψαλάκειο Πολιτιστικό κέντρο Μηχανιώνας.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.