Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Δίψα για μάθηση από τα παιδιά των Ρομά Περαίας

Προσωπάκια γελαστά, μάτια σπινθηροβόλα και μία δίψα για μάθηση, ζωή και καλύτερη μοίρα ζωγραφίζεται στα πρόσωπά τους: Ο λόγος για 40 περίπου παιδιά Ρομά, που ζουν στον οικισμό «Τσαίρια» και τα οποία  εμβολιάστηκαν την Κυριακή στο Περιφερειακό Ιατρείο της Περαίας. Τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά, είναι μαθητές στα δημοτικά σχολεία της περιοχής και οι δάσκαλοί τους έχουν να λένε τα καλύτερα λόγια για την πειθαρχία και την επιμέλεια που επιδεικνύουν.

"Γύρω-γύρω όλοι" έξω από το ιατρείο λίγο πριν τον εμβολιασμό
«Είμαι εντυπωσιασμένος από την συμπεριφορά των οκτώ παιδιών Ρομά που φοιτούν στο σχολείο μας, για την αγάπη τους στα γράμματα και τη σωστή συμπεριφορά τους», είπε ο διευθυντής του 1ου δημοτικού σχολείου Περαίας κ. Χρήστος Μυλωνάς. Προσθέτοντας ότι πολύ σημαντικό ρόλο στη στάση των τσιγγανόπουλων, παίζουν οι δάσκαλοι, τα εφόδια που προσφέρουν και οι κατευθύνσεις που δίνουν στα παιδιά των Ρομά.
Τα παιδιά, τα πηγαινοφέρνει στο σχολείο πάνω στην καρότσα του αγροτικού του αυτοκινήτου, ο πρόεδρος της κοινότητας των Ρομά Περαίας κ. Λευτέρης Γκαραγκούνης, και σε συνομιλία που είχαμε, επισήμανε την ανάγκη να διατεθεί από το δήμο ένα λεωφορείο για τη μεταφορά των μικρών μαθητών του οικισμού.
Τι θα γίνει με τη μεταφορά όταν πιάσουν οι βροχές;
«Το ξέρω ότι είναι επικίνδυνο αυτό που κάνω, καθώς μπορεί σε κάποιο απότομα φρενάρισμα να κινδυνεύσουν τα παιδιά, να τραυματιστούν ή και χειρότερα ακόμη, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Χώρια που συνέχεια τρώω κλήσεις από την τροχαία που μου λέει ότι είναι παράνομο αυτό. Αλλά τι να κάνουμε; Πώς να μεταφέρουμε τα παιδιά μας στο σχολείο;» συμπληρώνει ο πρόεδρος των Ρομά της Περαίας. Κι εμείς αναρωτιόμαστε τι θα γίνει από εδώ και πέρα, όταν θα πιάσουν οι βροχές, τα χιόνια και τα κρύα. Πως θα μεταφέρονται τα παιδάκια πάνω στην καρότσα του «Ντάτσουν»;
«Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά στο δήμο Θερμαϊκού για λύσουμε το πρόβλημα αυτό, βρήκαμε και ένα λεωφορείο που θα μπορούσε να κάνει τις μεταφορές των μαθητών αλλά δυστυχώς σκοντάφτουμε στην έλλειψη επαγγελματία οδηγού για το λεωφορείο και στην αδυναμία πρόσληψής του», λέει ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης του δήμου Θερμαϊκού κ. Γιώργος Λαζαρίδης. Προσθέτοντας ότι ο δήμος θα προσπαθήσει να βρει κάποια λύση σύντομα.
Ο δήμαρχος Θερμαϊκού,  με τις κυρίες Καραγιαννοπούλου και
Φαρίνη, τον κ. Λαζαρίδη και την εθελόντρια κ. Δημαρχοπούλου
Ο εμβολιασμός έγινε από παιδίατρους της Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας (παράρτημα βορείου Ελλάδος), η πρόεδρος της οποίας, κ.Σοφία Καραγιαννοπούλου, διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Θέρμης, επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό, καθώς και ο έλεγχος στα βιβλιάρια υγείας των παιδιών που κατοικούν στον καταυλισμό των Ρομά. Δεδομένου ότι κατά τον προηγούμενο εμβολιασμό, που είχε γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε διαπιστωθεί ότι ο εμβολιασμός των παιδιών στο σύνολό τους είναι ελλιπής και επιπλέον σε 23 από 31 παιδιά σχολικής ηλικίας δεν είχε γίνει ποτέ κανένας εμβολιασμός, γεγονός που έθετε σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους.
Το «παρόν» για να ενθαρρύνει τα παιδιά και τους γονείς τους αλλά και για να ευχαριστήσει τους παιδιάτρους και τους δασκάλους που μετείχαν στον εμβολιασμό, έδωσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής. Ενώ στο πρόγραμμα εμβολιασμού μετείχε ενεργά, εξετάζοντας και εμβολιάζοντας τα μικρά παιδιά των Ρομά και η δημοτική σύμβουλος και μέλος της Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας κ. Ευαγγελία Φαρίνη. Επίσης ήταν εκεί η καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ κυρία Σούλα Μητακίδου, καθώς το Παιδαγωγικό προσπαθεί με κάθε τρόπο για την εκπαίδευση των παιδιών των Ρομά, έχοντας εκπονήσει και σχετικό πρόγραμμα με επικεφαλής την καθηγήτρια κ. Ευαγγελία Τρέσου.
Ο δήμαρχος Αλεξανδρής και ο αντιδήμαρχος κ. Λαζαρίδης με
εθελόντριες παιδιάτρους που πήραν μέρος στον εμβολιασμό
Αξιοσημείωτη τέλος ήταν η συμμετοχή και κάποιων εθελοντών, οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν τους Ρομά στην επίλυση των προβλημάτων τους αλλά και στο ανέβασμα του μορφωτικού και πολιτιστικού τους επιπέδου. Μία από τις εθελοντές αυτούς, η κυρία Ιωάννα Δημαρχοπούλου, πηγαίνει ανελλιπώς κάθε Κυριακή στον καταυλισμό και δεν παραλείπει να τονίσει τη δίψα για μάθηση που έχουν τα παιδιά των Ρομά. Μάλιστα επισημαίνει και την ανάγκη για κάποια συμπληρωματικά μαθήματα μέσα στον καταυλισμό, ώστε τα παιδιά να εξοικειωθούν γρηγορότερα με το πρόγραμμα σπουδών του σχολείου.

Στον καταυλισμό Ρομά της Περαίας  μένουν μόνιμα 44 οικογένειες, κάπου 400 άτομα συνολικά. Ο αριθμός μεγαλώνει περιστασιακά και φθάνει και μέχρι 1000 άτομα, καθώς ο χώρος χρησιμοποιείται και από περιπλανώμενους, λόγω εμπορίου, Ρομά.
Η δίψα για μάθηση ειναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των παιδιών
Παρά τη φτώχεια, τις στερήσεις, την έλλειψη υποδομών, οι Ρομά της Περαίας είναι χαμογελαστοί και αξιοπρεπείς, ασχολούμενοι κατά κύριο λόγο με το επάγγελμα του παλιατζή: Καθάρισμα σπιτιών από παλιές συσκευές και οτιδήποτε άλλο έχει μέταλλο.  Είναι όλοι τους νομοταγείς πολίτες, έχουν άδειες οδήγησης για τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, διαθέτουν ΑΦΜ, τα παιδιά τους όταν μεγαλώσουν πηγαίνουν στο στρατό για να υπηρετήσουν την πατρίδα. Το μόνο που θέλουν από το κράτος είναι περισσότερο ενδιαφέρον και διευκολύνσεις για να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα, καθώς όλοι σχεδόν οι ενήλικες Ρομά είναι αναλφάβητοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.