Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ποιός φταίει που δεν αρχίζουν μαθήματα στην ΑΕΝ;


Ποιος φταίει που δεν άρχισαν ακόμη τα μαθήματα στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας αν και πέρασε ενάμιση μήνας από την καθορισμένη ημέρα έναρξης των μαθημάτων; Ποιος διέταξε την αναβολή έναρξης των μαθημάτων; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη που τα μαθήματα δεν λένε να ξεκινήσουν και οι 750 και πλέον σπουδαστές της ΑΕΝ βλέπουν πλέον να διαγράφεται ορατός ο κίνδυνος για την απώλεια του εξαμήνου τους;

Και όμως, ο Κανονισμός Σπουδών των ΑΕΝ της χώρας είναι σαφής και δεν μπορεί να παρερμηνευθεί: Σύμφωνα λοιπόν με το πρώτο κιόλας άρθρο του κανονισμού αυτού, που αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, καθώς εγκρίθηκε από δύο υπουργούς και δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (Αριθμός φύλλου 1393 της 14 Νοεμβρίου 2000), τόσο το Ακαδημαϊκό έτος, όσο και το διδακτικό έτος αρχίζει κάθε χρόνο την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς αυτό να επιδέχεται αλλαγής ή καθυστερήσεων.
Γράφει συγκεκριμένα η κοινή υπουργική απόφαση που την υπέγραφαν ο τότε υφυπουργός Παιδείας και σήμερα πρόεδρος της Βουλής, κ. Φίλιππος Πετσάλνικος και ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και σήμερα υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής:
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΕΝ
Άρθρο 1ο
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1Η:  Ακαδημαίκό έτος ορίζεται το χρονικό διάστημα που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενους έτους.
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2Η : Διδακτικό έτος ορίζεται το χρονικό διάστημα που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 5η Ιουλίου του επόμενου έτους και περιλαμβάνει δύο διδακτικά εξάμηνα από τα οποία το πρώτο ονομάζεται χειμερινό και το δεύτερο εαρινό.
Όπως υπογραμμίζαμε και χτες, η μη έναρξη των μαθημάτων στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Νέας Μηχανιώνας, αποτελεί σοβαρό αδίκημα, πολύ περισσότερο που δεν υπάρχει κάποιο επίσημο έγγραφο ή κάποια υπουργική απόφαση που να αιτιολογεί επαρκώς τους λόγους που δεν αρχίζουν τα μαθήματα.  Η τηλεφωνική παραγγελία που δόθηκε από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλιακής Πολιτικής προς τον διοικητή της ΑΕΝ Μακεδονίας, να μην ξεκινήσουν ακόμη τα μαθήματα, συνιστά πολύ σοβαρή παράβαση και ποινικό αδίκημα για το οποίοι ήδη θα έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Όμως παράβαση και ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με τα όσα σημειώναμε νωρίτερα, αποτελεί και η αναστολή λειτουργίας της ΑΕΝ, χωρίς επίσης να υπάρχει κάποιο επίσημο έγγραφο, πολύ περισσότερο που διαπιστώθηκε περίτρανα από τα χείλη των πλέον αρμοδίων, ότι ο λόγος περί ακαταλληλότητας του συνόλου των κτιρίων της Ακαδημίας δεν ευσταθεί. Ενώ επίσης αδίκημα αποτελεί και το γεγονός ότι ενώ κάποια κτίρια της ΑΕΝ κρίθηκαν «επικινδύνως ακατάλληλα», αυτά όχι μόνο εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, αλλά και στεγάζεται κόσμος σ΄αυτά. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.