Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Χαράτσι ύψους 5,6 δις ευρώ με τα νέα μέτρα


Στο ποσό των 5,6 δισ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο των μέτρων που επιβάλλονται με το νέο πολυνομοσχέδιο, που προβλέπει μειώσεις μισθών, συντάξεων, αλλά και νέα φορολογικά μέτρα.  Η μείωση του αφορολόγητου ορίου σε 5.000 ευρώ και η συρρίκνωση κατά 50% του οφέλους των φοροαπαλλαγών αυξάνει το φορολογικό βάρος κατά 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθεί από τις μειώσεις των αποδοχών που επιφέρει το νέο μισθολόγιο, ενώ 1,55 δισ. ευρώ θα αποδώσουν οι μειώσεις των συντάξεων και των εφάπαξ και των επικουρικών.
Αντίθετα, ελάχιστο είναι το όφελος από την εφεδρεία, το οποίο είναι μάλλον μέτρο εντυπωσιασμού, παρά ουσιαστικό. Ειδικότερα, το ΓΛΚ εκτιμά ότι η εφεδρεία θα αποδώσει, σε μια διετία, 2012 - 2013, το ποσό των 85 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, αρχικά, είχε ανακοινώσει ετήσιο όφελος από την εφεδρεία 300 εκατ. ευρώ, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το όφελος περιορίστηκε σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως και η εκτίμηση του αρμόδιου τμήματος του ΓΛΚ υπολογίζει το ετήσιο όφελος σε μόλις 42,5 εκατ. ευρώ.
Το ΓΛΚ σημειώνει ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το δημοσιονομικό όφελος, δεδομένου, όπως σημειώνει, ότι δεν έχουν προσδιοριστεί τα απαιτούμενα στοιχεία, όπως είναι η κατηγορία, η ηλικία, το ύψος παρακρατούμενων ασφαλιστικών εισφορών και ο ακριβής αριθμός υπαλλήλων που θα υπαχθούν στη ρύθμιση.
Οι βασικοί «αιμοδότες»
Φοροαπαλλαγές και νέα φορολογική κλίμακα θα είναι, για το επόμενο έτος, οι βασικοί «αιμοδότες» των εσόδων, αφού θα συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
Η «αδυναμία» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή αλλά και να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο χρέη, στρέφει για μια ακόμη φορά το μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών στα γνωστά «υποζύγια», αφού, με τις αλλαγές που επήλθαν, περισσότερο πλήττονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Το «τσουνάμι», βέβαια, των φόρων για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους δεν τελειώνει με το πολυνομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο, που κατατέθηκε στη Βουλή, αφού έπεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιληφθούν οι νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, η νέα αύξηση των τελών κυκλοφορίας, αλλά και η αύξηση των ΕΦΚ σε ποτά και τσιγάρα.
Στο όλο «πακέτο», δεν πρέπει να προστεθούν οι έκτακτες εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος που θα είναι αυξημένο το επόμενο έτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και το «χαράτσι» επί των ακινήτων, που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ποιοί επιβαρύνονται
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι και το νέο πολυνομοσχέδιο «πάσχει» από έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού βάζει στο «στόχαστρο» τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς, με βάση τις νέες ρυθμίσεις, το αφορολόγητο όριο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο, ενώ, μέχρι πρότινος, τρίτεκνος είχε προσαύξηση αφορολογήτου 11.500 ευρώ και προσαύξηση επιπλέον 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.
Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι ο τρίτεκνος, με το νέο καθεστώς, έχει πλέον αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, έναντι 23.500 ευρώ που είχε φέτος.
Εκτός όμως από τους πολύτεκνους, οι αλλαγές πλήττουν και 2,5 εκατ. φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν για πρώτη φορά το 2012 να πληρώσουν φόρο, αφού μέχρι φέτος ήταν αφορολόγητοι, καθώς τα εισοδήματά τους ήταν στο ύψος του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, η συνολική επιβάρυνση για τα περίπου 5,5 εκατ. φορολογουμένων, που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ, κυμαίνεται με την αλλαγή της κλίμακας παρακράτησης από 100 έως και 900 ευρώ.
Οι επιβαρύνσεις, όμως, δεν σταματούν, καθώς όλες οι φοροαπαλλαγές περικόπτονται κατά 50%, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και στο μισό το πλαφόν επί του οποίου μπορεί να ανέλθει η έκπτωση από το φόρο πλέον και όχι από το εισόδημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο εξής, το ποσό της μείωσης για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων, που τον βαρύνουν, δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ, από 6.000 ευρώ, δηλαδή η έκπτωση από το φόρο φθάνει μέχρι 300 ευρώ.
Βαριές απώλειες για τους δημοσίους υπαλλήλους
Βαριές είναι απώλειες για τους δημοσίους υπαλλήλους με το ενιαίο μισθολόγιο, όπως και για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων, από τις περικοπές μισθών και συντάξεων που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο, ενώ, αντίθετα, σχεδόν μηδαμινό είναι το όφελος από την εφεδρεία.
Αναλυτικότερα, οι εξοικονομήσεις που εξασφαλίζει ο κρατικός προϋπολογισμός από το νέο μισθολόγιο και τις μειώσεις των συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ, είναι οι ακόλουθες:
Ενιαίο μισθολόγιο: Σε 2 δισ. ευρώ υπολογίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις απώλειες που θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με το νέο μισθολόγιο.
Οι τελικές αποδοχές μειώνονται έως και 50%, από τη μισθοδοσία του Νοεμβρίου, σε σύγκριση με τις τρέχουσες αποδοχές, λόγω της κατάργησης όλων των επιδομάτων που χορηγούνταν μέχρι τώρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι καταργήθηκε ακόμα και το οικογενειακό επίδομα για όσους είναι παντρεμένοι, αλλά δεν έχουν παιδιά, ενώ διατηρήθηκε για όσους έχουν παιδιά.
Συντάξεις Δημοσίου: Από την περικοπή των συντάξεων του Δημοσίου, εκτιμάται ότι το όφελος θα είναι 235 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 65 εκατ. ευρώ αφορούν στη μείωση κατά 40% της σύνταξης στο ποσό άνω των 1.000 ευρώ για συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 55 ετών. Και το ποσό, των 170 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από τη μείωση της σύνταξης άνω των 1.200 ευρώ.
Συντάξεις Ταμείων: Οι περικοπές των συντάξεων όλων των Ταμείων (πλην του Δημοσίου) θα εξοικονομήσουν ποσό της τάξης των 490,5 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο όφελος (462,5 εκατ. ευρώ) θα προέλθει από τη μείωση κατά 20% των συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ.
ΜΤΠΥ: Στο ποσό των 106,3 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ετήσιο όφελος από τις περικοπές του μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.
Ταμείο Πρόνοιας: Από τη μείωση του εφάπαξ, που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το ετήσιο όφελος υπολογίζεται σε 215,5 εκατ. ευρώ.
ΤΑΠ - ΔΕΗ & Ταμείο Πρόνοιας Εμπορικής Τράπεζας: Η περικοπή του εφάπαξ θα αποδώσει ποσό της τάξης των 78,9 εκατ. ευρώ.
ΕΤΕΑΜ: Προβλέπεται ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 228,3 εκατ. ευρώ από την περικοπή του μερίσματος κατά 30%.
ΤΑΥΤΕΚΩ & ΕΤΑΤ: Το ετήσιο όφελος από την περικοπή της επικουρικής σύνταξης υπολογίζεται σε 62 εκατ. ευρώ.
ΙΚΑ - ΕΤΑΜ: Προβλέπεται ετήσια εξοικονόμηση ύψους 100 εκατ. ευρώ, από την κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος στους έγγαμους συνταξιούχους, που δεν έχουν παιδιά.
Μειώσεις σε φοροαπαλλαγές
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμη τα εξής:
* Το ποσό της δαπάνης ασφαλίστρων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας, επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση, δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200 ευρώ για άγαμο και τα 2.400 ευρώ για οικογένεια, δηλαδή η μείωση φθάνει στα 120 ή 240 ευρώ.
* Το ποσό της μείωσης φόρου για διατροφή που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο και επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη, δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ και άρα η μείωση φθάνει μέχρι 150 ευρώ.
* Το ποσό της δαπάνης για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου, επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 3.000 ευρώ και άρα η μείωση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 300 ευρώ.
* Το ποσό της μείωσης για ασφαλιστικές εισφορές δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η μείωση να είναι 100 ευρώ.
Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι, στο εξής, βάσει των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου δεν εκπίπτουν τα έξοδα για δικηγόρους.
* Εως 100 ευρώ μπορεί να φθάσει η έκπτωση για το ενοίκιο κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, αλλά και για δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, αφού και για τις συγκεκριμένες δαπάνες το ποσό επί της οποίας θα υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ αντίστοιχα.

Πηγή: εφημερίδα «Ναυτεμπορική»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.