Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Έκθεση τεκμηρίων για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί

Η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) 1940-1974 Κεντρικής – Δυτικής Μακεδονίας και ο «Όμιλος φίλων αρχείου Μάνου Μαλαμίδη», τιμώντας και γιορτάζοντας τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί (30-10-1944), πραγματοποιούν έκθεση τεκμηρίων-φωτογραφιών με θέμα: «Μνήμες Κατοχής-απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης».

Η έκθεση, που θα συνοδεύεται από τον εικαστικό σχολιασμό – έργα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του επί της οδού Αγγελάκη 13 Κέντρου Αρχιτεκτονικής, από τις 27/10 έως τις 2/11/2014.
Τα τεκμήρια είναι έγγραφα σχετικά με δοσίλογους, πλουτίσαντες επί κατοχής, κατοχικές αγοραπωλησίες, δράσεις συνεργατών των Γερμανών, Τάγματα Ασφαλείας, διώξεις, κατά των Εβραίων, κατασχέσεις ακινήτων, συσσίτια, δελτία τροφίμων, φόρους, εκτελέσεις, στρατόπεδα, εκκλησιαστικά, σωματεία, ζημίες από τον πόλεμο, ξενοδοχεία, ταβέρνες, βομβαρδισμούς, εκπαίδευση, μετακινήσεις, απελάσεις και άλλα θέματα από την καθημερινότητα της Κατοχής.

Τα τεκμήρια αυτά διασώθηκαν παρά τα εβδομήντα χρόνια που πέρασαν και τη λήθη που τα σκέπασε.
Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να φυλλομετρούν 18 τόμους με τα σχετικά έγγραφα καθώς και πλήθος βιβλίων που αναφέρονται στην περίοδο της Κατοχής.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, στις 7μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.