Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Σε νέες βάσεις η οστρακοκαλλιέργεια στο Θερμαϊκό κόλπο

Μπαίνει τάξη στην οστρακοκαλλιέργεια στο Θερμαϊκό Κόλπο, καθώς μετά από 14 χρόνια  καθορίζεται η Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). Η σχετική διαδικασία ξεκίνησε το 1999 και μόλις τώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία, καθώς αναμένεται η κατάθεση του σχεδίου Π.Δ στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με τον καθορισμό της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού (έχει καθοριστεί ήδη η ΠΟΑΥ Πιερίας), τίθεται το πλαίσιο για την ορθολογική λειτουργία της οστρακοκαλλιέργειας στη χώρα μας που κρατάει τα σκήπτρα στην παραγωγή μυδιού, ενός προϊόντος εξαγώγιμου που σε ποσοστό 80% κατευθύνεται στις αγορές της Ευρώπης.
Με την ΠΟΑΥ,  διατίθεται θαλάσσια έκταση 31.000 στρεμμάτων, στην οποία μπορούν να παραχθούν ως και περίπου 27.000 τόνοι οστρακοειδών ετησίως, μέσω κυρίως εντατικών μονάδων εκτροφής (πλωτών και πασσαλωτών). Την περιοχή θα διαχειρίζεται η «ΠΟΑΥ Θερμαϊκού Κόλπου Α.Ε.».
Ήδη, έχουν συνταχθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για κάθε ζώνη οστρακοκαλλιέργειας στην ΠΟΑΥ Θερμαϊκού (Χαλάστρας, Κυμίνων- Μαλγάρων, Κλειδίου- Αγγελοχωρίου), έτσι που η εγκατάσταση των μονάδων στις προκαθoρισμένες θέσεις θα γίνει χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετες διαδικασίες και δαπάνες από τους παραγωγούς.



Πηγή: Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.