Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Νέα θηλιά στους δήμους, βάζει η συγκυβέρνηση

«Θηλιά» στην τοπική αυτοδιοίκηση, οδηγώντας στην πλήρη οικονομική τους κατάρρευση, βάζουν με τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Αργ. Ντινόπουλος, και Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης,και με την οποία ορίζεται ότι θα καταλογίζονται σε βάρος των ΟΤΑ τα όποια πρόστιμα επιβάλλονται στο ελληνικό Δημόσιο. Όπως τονίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πρόκειται για ωμό κυβερνητικό εκβιασμό, που απειλεί τους περισσότερους Δήμους και Περιφέρειες με οριστική κατάρρευση.

Σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσαν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αργ. Ντινόπουλος, και Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, σχετικά με τη συμμόρφωση των Δήμων και των Περιφερειών προς τις πράξεις ή αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, δήλωσε τα εξής:
«Η πρόσφατη τροπολογία του δήθεν “αυτοδιοικητικού” Υπουργού Εσωτερικών, κ. Ντινόπουλου, αποκάλυψε ότι “ο βασιλιάς είναι γυμνός”», δήλωσε σχετικά, ο κ. Κώστας Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση. Και πρόσθεσε:
«Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κατατεθείσα τροπολογία απειλεί τους Δήμους και τις Περιφέρειες με οικονομική κατάρρευση, σε κάθε περίπτωση – υπαίτια ή μη – μη συμμόρφωσής τους προς τις κοινοτικές υποδείξεις, αφού καταλογίζει σε βάρος των ΟΤΑ τα σχετικά πρόστιμα που επιβάλλονται στο ελληνικό Δημόσιο. Και ταυτόχρονα, κατά παράβαση κάθε έννοιας αυτοδιοίκητου, δίνει το δικαίωμα στους διορισμένους από την κυβέρνηση Γ.Γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αποτυχόντες πολιτευτές και κομματικά στελέχη στην πλειονότητά τους, να υποκαθιστούν στις σχετικές αρμοδιότητές τους τους αιρετούς Δημάρχους και Περιφερειάρχες.
Αυτό που δεν λέει ωστόσο ο κ. Ντινόπουλος – ο οποίος κατά τα άλλα, και μόνο για τις ανάγκες της εσωτερικής αντιπαράθεσής του στην εκλογική περιφέρεια της Β' Αθηνών με τον κ. Μητσοτάκη, παριστάνει τον “ευαίσθητο” για τα θέματα Αυτοδιοίκησης – είναι ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η μη συμμόρφωση των ΟΤΑ προς τις κοινοτικές κατευθύνσεις οφείλεται στην απόλυτη απογύμνωσή τους από ουσιαστικές αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό, που έχει ως αποτέλεσμα την απόλυτη αδυναμία τους να προχωρήσουν σε ουσιαστικό δημοκρατικό και αποτελεσματικό σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων που απαιτούν αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα.
Τη στιγμή που – αντίθετα προς κάθε συνταγματική επιταγή και προς κάθε έννοια δημοκρατίας – οι διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει ένα αυταρχικό πλέγμα ρυθμίσεων, που θέτει τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε καθεστώς διαρκούς επιτροπείας και απόλυτης αναστολής κάθε αυτόνομης λειτουργίας τους (ενδεικτικά, απόλυτη απαγόρευση προσλήψεων, αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία στο πλαίσιο του “Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας” κ.λπ.), είναι τουλάχιστον προκλητικό να τους “ζητάει και τα ρέστα” από πάνω, καθιστώντας τους οικονομικά υπόλογους για διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Είναι σαφές ότι πρόκειται για ωμό κυβερνητικό εκβιασμό, που απειλεί τους περισσότερους Δήμους και Περιφέρειες με οριστική κατάρρευση. Μόνο που πρόκειται για μία ρύθμιση τόσο πρόδηλα άδικη, αλλά και τυπικά αντισυνταγματική που – αν δεν καταπέσει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας – σίγουρα θα καταρρεύσει υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής που θα προκαλέσουν οι κλειστοί Δήμοι και Περιφέρειες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.