Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

H Δημοκρατία (του Θερμαϊκού) στο γύψο....

του Γιάννη Τσακμάκα
Τα δείγματα γραφής υπήρχαν, αλλά πιστεύαμε ότι χειρότερα δεν γίνονταν. Η αρχή έγινε με την επιλογή τους να ορίσουν τις δημόσιες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, πρωτοτυπώντας παγκοσμίως, στις 14.00 το μεσημέρι. Το γεγονός ότι ο κανονισμός του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει τις απογευματινές ώρες, αυτές στις οποίες πρέπει να συνεδριάζει το Δ.Σ., αλλά κυρίως το ότι κανείς εργαζόμενος, δημοτικός σύμβουλος ή δημότης δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει, όχι μόνο δεν τους πτόησε αλλά σταμάτησαν να στέλνουν τις εισηγήσεις των θεμάτων στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης....


Στην αντίδραση μας για την υποβάθμιση και την προσβολή στον θεσμό και τον ρόλο του δημοτικού συμβούλου απάντησαν με την τροποποίηση του κανονισμού του Δημοτικού συμβουλίου που μοναδικό σκοπό έχει την φίμωση του λόγου της αντιπολίτευση με τρόπο χυδαίο. Όμως δεν στάθηκαν μόνο εκεί. Δεν μας έφταναν οι παραπάνω " προειδοποιητικές βολές" και με περισσή θρασύτητα, να μας το πουν δημόσια στο συμβούλιο. 
"Εκλεχθήκαμε με 70% και να μην μιλάτε", " δικαιούστε να ομιλήσετε μόνο θεσμικά " (αναφερόμενοι σε μένα λόγω δήθεν της ιδιότητας μου, του Γραμματέα του Δ.Σ.), αλλά και μη δίνοντας μου τον λόγο, ούτε για δευτερολογία, ούτε επί προσωπικού επανειλημμένα. Όλα αυτά, συζητώντας, στην κορυφαία ειδική συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό.... 

 Ανακεφαλαιώνοντας, κυρίως για τους λιγότερο μυημένους, ένας σύμβουλος της αντιπολίτευσης (μόνο του Δήμου μας), όταν καταφέρει και πάρει άδεια από την δουλειά του, για να μπορεί να παρακολουθήσει το συμβούλιο στις 14.00 το μεσημέρι, πρέπει πρώτα να παίξει "τον κρυμμένο θησαυρό " μήπως και βρει τις εισηγήσεις να τις μελετήσει. 
Αν το καταφέρει και αυτό μπορεί να προσέλθει στο συμβούλιο για να κουνάει το κεφάλι και να συμφωνεί. 
Αν διαφωνήσει (πού να επικρίνει κιόλας) του αφαιρούν τον λόγο και αμφισβητούν και το δικαίωμα να πράττει το καθήκον του χλευάζοντας τον. 
Αν προσπαθήσει ν αντιδράσει ζητώντας και τον λόγο επί προσωπικού δεν του τον δίνουν απαντώντας ότι δεν έγινε και τίποτα...
Αν προσπαθήσεις να επικαλεστείς τον κανονισμό του δ.σ. τότε τον τροποποιούν έτσι ώστε να μιλούν μόνο αυτοί όποτε θέλουν και όση ώρα θέλουν και να συγκαλούν τα συμβούλια στις 7.00 το πρωί...
Ίσως ακουστεί υπερβολικό αλλά φοβάμαι ότι θα προσπαθήσουν να μας βγάλουν "εκτός νόμου". 

Φίλοι και φίλες ,όλα τα παραπάνω ,μόνο με χιούμορ θα μπορούσα να τα προσεγγίσω ,γιατί δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή κριτική .Αν συνέβαιναν στη κεντρική πολιτική σκηνή θα έδιναν τροφή για πολλά χρόνια σε κάθε φύσεως συγγραφείς επιθεωρήσεων , σατιρικών εκπομπών και κεντρικών δελτίων .
Έχοντας συμμετάσχει σε τέσσερα ξεχωριστά δημοτικά συμβούλια και έχοντας παρακολουθήσει πολλά περισσότερα δεν έχω συναντήσει πιο εξόφθαλμη και ποιο χυδαία προσπάθεια φίμωσης και αποκλεισμού. Πάντα υπήρχαν διαφωνίες και διαξιφισμοί που μερικές φορές ξέφευγαν από τα όρια της ευπρέπειας αλλά ποτέ μια τέτοια συντονισμένη και ενορχηστρωμένη προσπάθεια φίμωσης.Για να βρει κάποιος παρόμοια παραδείγματα πρέπει να ανατρέξει σε εποχές που δεν θέλουμε να θυμόμαστε, σε μη δημοκρατικά καθεστώτα. 
Σκεπτόμενος και την κυκλοφορία του νέου περιοδικού της διοίκησης ,που θα το πληρώνουμε όλοι μας , μόνο ως κερασάκι στην τούρτα του απολυταρχισμού μέσω της προπαγάνδας μπορώ να το φανταστώ. 

 Ένα όμως είναι το βέβαιο ,ότι όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες. 
Η ιστορία έχει διδάξει πως η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος και μπορεί εύκολα να σε εκθέσει. 
Η αλαζονεία πάντα προηγείται της πτώσης... 

Τσακμάκας Γιάννης,
Δημοτικός Σύμβουλος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.