Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Σάπια φρούτα και λαχανικά, έστειλε σε Δήμους η Περιφέρεια για να διανεμηθούν σε απόρους

Σάπια και ακατάλληλα φρούτα και λαχανικά, έστειλε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να διανεμηθούν σε απόρους, στο πλαίσιο του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας, καταγγέλλουν οι δήμοι Νεάπολης-Συκεών και Ωραιοκάστρου.

«Η κατανάλωση των προϊόντων αυτών όχι μόνο δεν θα καλύψει τις ανάγκες των απόρων, αλλά αντίθετα μπορεί πιθανότατα να επιφέρει και προβλήματα υγείας», σημειώνει ανακοίνωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ενώ ο δήμος Ωραιοκάστρου αναφέρει σχετικά ότι το σύνολο των οπωροκηπευτικών ειδών (λάχανα, πορτοκάλια και μήλα) βρέθηκε σε κατάσταση αποσύνθεσης και ήταν ακατάλληλο για κατανάλωση. Για το λόγο αυτό οι υπηρεσίες του δήμου αρνήθηκαν να παραλάβουν τα τρόφιμα και προχώρησαν στην επιστροφή τους, ακυρώνοντας τη διαδικασία της διανομής που είχε προγραμματιστεί για τις 4, 5 και 6 Απριλίου.
Εξάλλου ο δήμος Νεάπολης-Συκεών επισημαίνει ότι «σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, ενώ η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρέλαβε τα προϊόντα αυτά στις 24-3-2016, μόλις προχθές παραδόθηκαν στο δήμο, με την αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση να επιδεινώνει έτι περαιτέρω την ήδη άσχημη κατάστασή τους».
Από την πλευρά της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης, Χάρης Αηδονόπουλος, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο εν λόγω διαγωνισμός για την προμήθεια των φρούτων και λαχανικών έγινε εντός του 2015, κάνει λόγο για μη εποχικά είδη και διευκρινίζει ότι «οι υπάλληλοι της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας τα παρέλαβαν από τους προμηθευτές με επιφύλαξη της ποιότητας συνεκτιμώντας τη μείζονα ανάγκη της παροχής τροφής σε απόρους». Ωστόσο, όπως προσθέτει, «φυλάχτηκαν με όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες από τη στιγμή που έφτασαν στην περιφέρεια», αλλά επρόκειτο «εξ αρχής για τελείως ακατάλληλο υλικό». Γνωστοποιεί, ακόμη, ότι εστάλη σήμερα σχετικό έγγραφο από την περιφέρεια στην ειδική υπηρεσία διαχείρισης του αρμόδιου υπουργείου με αιτήματα την αντικατάσταση των τροφίμων και τη διανομή εποχικών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω τρόφιμα ανήκουν σε φορτίο άνω των 130 τόνων φρούτων και λαχανικών που προορίζεται για εννέα δήμους και δύο μητροπόλεις στο δυτικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.