Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Μία Πρωτομαγιάτικη παρέλαση από Έλληνες ομογενείς στη Νέα Υόρκη, πριν 74 χρόνια

Μία συγκινητική περιγραφή για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς από τους Έλληνες μετανάστες στη Νέα Υόρκη, πριν 74 ακριβώς χρόνια, την 1η Μαϊου του 1946, όπως ακριβώς δημοσιεύθηκε καθυστερημένα, λόγω των γεγονότων εκείνης της εποχής, στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Θεσσαλονίκης, που εκδίδονταν από το ΕΑΜ Μακεδονίας ακόμη από τους πρώτους μήνες της Γερμανικής κατοχής, στην αρχή μυστικά και μετά την απελευθέρωση, ως καθημερινή αριστερή εφημερίδα.

Έγραφε λοιπόν η «Ελευθερία» για τον γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς από τους απόδημους  Έλληνες στην αμερικανική μεγαλούπολη:
Το  δημοσίευμα της "Ελευθερίας" με την καθυστερημένη ανταπόκριση από Ν.Υόρκη
«Ο ελληνισμός της Αμερικής, τα ξενιτεμένα αδέλφια μας που ποτέ δεν ξεχνούν την Πατρίδα, με πόνο παρακολουθούν τη σημερινή κατάντια της χώρας μας. Περήφανοι για τους αγώνες του ελληνικού λαού στα αλβανικά βουνά στο εξωτερικό, και προ πάντων στην Εθνική Αντίσταση εναντίον των κατακτητών, αγωνίζονται  κι αυτοί μαζί μας για μια πραγματικά ελεύθερη. Ανεξάρτητη και δημοκρατική Ελλάδα.
Με υπομνήματα, με διαμαρτυρίες, με εκκλήσεις  αλλά και με διαδηλώσεις ενισχύουν την πάλη του βασανισμένου λαού μας.
Την Πρωτομαγιά, στη μεγάλη παρέλαση οι Έλληνες της Νέας Υόρκης παρέλασαν με επικεφαλής το τμήμα της «Ελληνοαμερικανικής Αλληλοβοηθητικής Ενώσεως» της Διεθνούς Εργατικής Αδελφότητος και με συνθήματα «Να φύγουν οι Άγγλοι από την Ελλάδα», «ΕΑΜ», «Θέλουμε ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα», «Παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», «Κάτω τα χέρια από την Ελλάδα», «Να επέμβει ο ΟΗΕ», «Ελευθερώστε την Ελλάδα» κ.α.,

Στο πέρασμά τους από την 3η λεωφόρο, οι Έλληνες χειροκροτούνταν με ενθουσιασμό από τις χιλιάδες των Νεοϋρκέζων που παρακολουθούσαν από τα πεζοδρόμια την ιστορική και ογκώδη διαδήλωση των εργατών».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.