Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019

Τα βασανιστήρια της χούντας στη Θεσσαλονίκη

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Θέριεψαν οι μνήμες και περίσσεψε η συγκίνηση, στην εκδήλωση που οργάνωσε το μεσημέρι της Κυριακής, ανήμερα της 52ης επετείου του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, στην είσοδο του στρατοπέδου "Γ. Μακρή", στο Σέδες Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, για να αποτίσει φόρο τιμής και μνήμης στα θύματα της χούντας που βασανίστηκαν στους χώρους εκείνους.

Στους χώρους αυτού του στρατοπέδου, το οποίο μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο χρησιμοποιούνταν ως "Τάγμα Ανεπιθύμητων" αριστερών στρατιωτών και αργότερα ήταν η έδρα του 561 Τάγματος Πεζικού, στοιβάζονταν τα μέλη και τα στελέχη της ΕΔΑ και της Νεολαίας Λαμπράκη από το νομό Θεσσαλονίκης, που είχαν συλληφθεί τις πρώτες μέρες μετά την επιβολή της δικτατορίας, πριν εξοριστούν στο ξερονήσι της Γυάρου. Και στη συνέχεια, στη διάρκεια της μαύρης επταετίας της χούντας, μεταφέρονταν εκεί οι αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος, για να υποβληθούν σε βασανιστήρια, προκειμένου να απαρνηθούν τις ιδέες τους, υπογράφοντας την περιβόητη "δήλωση μετανοίας", αλλά και να αποκαλύψουν τα ονόματα των συναγωνιστών τους στον αγώνα κατά των πραξικοπηματιών.

Ο χώρος του στρατοπέδου, έτσι όπως ήταν μακριά από κατοικημένη περιοχή και περιτριγυρισμένος από πανύψηλα δέντρα, προσφέρονταν ώστε να μην ακούγονται οι κραυγές πόνου και τα ουρλιαχτά των εκατοντάδων πατριωτών που υποβάλλονταν στα πιο φριχτά και απάνθρωπα βασανιστήρια, κυρίως στο μαρτύριο του φάλαγγα, στα ηλεκτροσόκ αλλά και στις εικονικές εκτελέσεις.

Τα βασανιστήρια, γίνονταν σε τολλ του στρατοπέδου, τα οποία χρησιμοποιούνταν κυρίως ως στάβλοι, καθώς εκεί σταβλίζονταν τα μουλάρια που διέθετε το 561 Τ.Π. Άλλος χώρος βασανιστηρίων, ήταν στο "χειρουργείο" της ΚΥΠ, μέσα στο Γ΄ Σώμα Στρατού.

Με τα πιο μελανά χρώματα, περιέγραψαν συγκινημένοι, τα μαρτύρια στα οποία υποβλήθηκαν οι ομιλητές της εκδήλωσης, που ήταν οι Δανιήλ Σπαρτιάτης, Λαοκράτης Χαλβατζής, Αδάμ Δράγας, Γιάννης Γρηγοριάδης, Αφροδίτη Σαπουντζή και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και οι οποίοι είχαν γνωρίσει την "περιποίηση" των βασανιστών της χούντας,  ενώ ο παριστάμενος δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, που χαιρέτισε την εκδήλωση, υπογράμμισε ότι είναι χρέος των δημοκρατικών πολιτών να μην επιτρέψουν να σηκώσουν κεφάλι οι νοσταλγοί της χούντας και του φασισμού.

Πως γίνονταν τα βασανιστήρια
Συγκλονιστική, ήταν η κατάθεση ψυχής ενός από τα θύματα των βασανιστηρίων, του Γιάννη Γρηγοριάδη, που περιέγραψε τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η "ανάκρισή" του:
"Όταν με συνέλαβαν, με οδήγησαν στο κτίριο της Εθνικής Ασφάλειας, στο Βαρδάρι και από εκεί, κουκουλωμένο με κουβέρτα, για να μην γνωρίζω που με πηγαίνουν, με επιβίβασαν σε αυτοκίνητο και με μετέφεραν στους χώρους αυτού του στρατοπέδου. Όταν μου έβγαλαν την κουβέρτα, διαπίστωσα ότι ήμουνα σε ένα τολλ, ενώ από τα άχυρα που είδα σκορπισμένα κάτω και τη μυρωδιά, κατάλαβα ότι βρισκόμουνα σε στάλο. Αμέσως, με ξάπλωσαν ανάσκελα στο πάτωμα και δύο εύσωμοι άντρες, αφού πρώτα μου έβγαλαν τα παπούτσια και τις κάλτσες, έπιασαν τα πόδια μου, τα τύλιξαν στον ιμάντα ενός όπλου και τα σήκωσαν ψηλά, ώστε να είμαι με το κεφάλι κάτω και τα πόδια ψηλά. Τότε, άλλοι 3-4 άνδρες, κρατώντας στα χέρια μαστίγια από συρματόσχοινα, άρχισαν να με χτυπούν με δύναμη στα πέλματα των ποδιών, ζητώντας με ουρλιαχτά και βρισιές να τους πω με ποιους συναντιόμουνα και ποιοι άλλοι ήταν στην οργάνωση. Μετά από κάποια ώρα, λιποθύμησα. Τότε μου έριξαν ένα τενεκέ νερό για να συνέλθω και τα βασανιστήρια συνεχίστηκαν. Αυτό με το νερό, κάθε που λιποθυμούσα, συνεχίστηκε αρκετές φορές. Ήταν ένας εφιάλτης..."


Μαρμάρινη πλάκα
Μια μαρμάρινη πλάκα, που τοποθετήθηκε πάνω σε βάση, δίπλα από την είσοδο του στρατοπέδου "Γ. Μακρή", αναφέρει: "Εδώ, στο στρατόπεδο Μακρή, πρώην 561 Τ.Π., βασανίστηκαν αγωνιστές και αγωνίστριες της Αντιδικτατορικής Αντίστασης. Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974". Ενώ δίπλα, δέσποζε ένα πανό με το σύνθημα "Αντίσταση για πάντα στο φασισμό". 

Στη συγκινητική εκδήλωση, παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και πολλοί αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος, μαζί με άλλο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου