Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

Κριτική κατά Μπουτάρη στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, παρά τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 5%

Αντιπαράθεση, υπήρξε το βράδυ της Δευτέρας στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης σχετικά με τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη που θα ισχύσουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης για το 2017, τα οποία, σύμφωνα με τη διοίκηση Μπουτάρη μειώνονται κατά 5%, μείωση που οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι δεν είναι όσο χρειάζεται γενναία.

"Είναι η τρίτη φορά που αυτή η διοίκηση προβαίνει σε μείωση των ανταποδοτικών τελών. Το 2012 και το 2013 είχαμε γενναίες μειώσεις και τώρα προχωράμε σε αυτό το 5%, που θα ανακουφίσει τους δημότες και θα έχουμε καλύτερη εισπραξιμότητα ως δήμος", υποστήριξε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα, στην διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκε ο καθορισμός των δημοτικών τελών για το 2017.
"Πότε γίνεται η μείωση των τελών; Τη στιγμή που στη χώρα έχουμε χρεοκοπία και μια υπερφορολόγηση των πολιτών σε απόλυτο βαθμό. Δεν νομίζω ότι αντέχουν οι πολίτες περισσότερη φορολογία και η διοίκηση έρχεται να μειώσει τα δημοτικά τέλη κατά 5%. Σε μια περίοδο που είναι προφανές ότι ο δήμος έχει ανάγκη την είσοδο νέων χρημάτων στα ταμεία του", υποστήριξε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος.
Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής των "Εντάξει" Σταύρος Καλαφάτης, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του πως το θέμα των τελών δεν συζητήθηκε νωρίτερα, ώστε να μπορέσουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους. "Σήμερα, είναι η τελευταία ημέρα που μπορούμε να συζητήσουμε τα τέλη με βάση το νόμο. Αυτό θίγει το κύρος του δημοτικού συμβουλίου και είναι υπόλογη η διοίκηση. Γιατί δεν έγινε πριν από ένα μήνα; Ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε μια άποψη, να βελτιώσουμε τις προτάσεις, να επεξεργαστούμε τις αποφάσεις".
Ο Σταύρος Καλαφάτης στάθηκε ιδιαίτερα στα τέλη για τις κατοικίες που εμπίπτουν στην Α΄ και Β΄ ζώνη και τους επαγγελματικούς χώρους, υποστηρίζοντας πως "βλέπουμε χαώδεις διαφορές σε γειτονικούς δρόμους. Δεν γίνεται να υπάρχει αυτή η αδικία στους δημότες". Πρότεινε μια πιο δίκαιη διαστρωμάτωση, ενώ χαρακτήρισε "προχειράντζα" την διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη.
Ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Αβαρλής, από την παράταξη "Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη", όσον αφορά τα τέλη στάθμευσης που παραμένουν "παγωμένα" στο 1,70 λεπτά την ώρα, πρότεινε μία "γενναία μείωση", ενώ για το 5% στα ανταποδοτικά τέλη έκανε λόγο για "ψίχουλα".
Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" τόνισε πως "τα τέλη δεν κατατείνουν στην ανακούφιση της πλειοψηφίας της πόλης, των εργαζομένων".
Η επικεφαλής της παράταξης "Γειτονιές σε Δράση" Μόνικα Αϊβάζογλου, επισήμανε το γεγονός ότι από τα τέλη εξαιρείται εκκλησία, ενώ αντίθετα πληρώνουν τα νοσοκομεία και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Ο Γιώργος Ρακκάς από την παράταξη "Μένουμε Θεσσαλονίκη", ανέφερε πως είναι ακριβά τα τέλη στάθμευσης και πως "το ζήτημα των ζωνών δεν έχει αναλογικότητα".
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Σώμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου