Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Αντιναζιστική εναπόθεση λουλουδιών στο Μνημείο Ολοκαυτώματος

Συγκέντρωση μπροστά στο μνημείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη (πλατεία Ελευθερίας), θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., με αφορμή την πρόσφατη βεβήλωσή του από ακροδεξιούς. Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης καλούν τους δημοκρατικούς πολίτες της Θεσσαλονίκης να σταθούν μπροστά στο μνημείο με ένα λουλούδι στο χέρι.

Το κάλεσμα:
«Όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία, μία από τις εύκολες διεξόδους στις οποίες οι ακροδεξιοί και οι νεοναζί οδηγούν τους λαούς είναι ο αντισημιτισμός, ο οποίος αλλάζει μόνο το περίβλημά του και το ιδεολογικό του υπόβαθρο, αλλά παραμένει η παλαιότερη, η πιο διαχρονική και πιο ανθεκτική μορφή ρατσισμού στον χρόνο. Ας μην ξεχνούμε ότι και πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κανείς δεν έδινε την πρέπουσα σημασία στις κατηγορίες και στις ενέργειες των ναζιστών κατά των Εβραίων, μέχρις ότου η καταστροφή έφτασε στην πόρτα του κάθε Ευρωπαίου.
Πριν να είναι και πάλι πολύ αργά όλες και όλοι οφείλουμε να απομονώσουμε και να καταδικάσουμε έμπρακτα τους νοσταλγούς του Χίτλερ. Οφείλουμε όμως πάνω απ’ όλα να προστατέψουμε το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων συμπολιτών μας, που χάθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου. Η συνεχής βεβήλωσή του δεν αποτελεί μονάχα ντροπή για τη μνήμη τους, αλλά ντροπή για εμάς και για την πόλη που ζούμε.
Συμβολικά, εμείς οι δημοκρατικοί πολίτες της Θεσσαλονίκης, στεκόμαστε μπροστά στο μνημείο με ένα λουλούδι στο χέρι, σαν αυτά που κατέστρεψαν οι βάνδαλοι βεβηλωτές του. Για να δηλώσουμε ότι δεν σιωπούμε και δεν μένουμε ουδέτεροι απέναντι στη βαρβαρότητα.»


Με ένα λουλούδι στο χέρι

Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν τσιγγάνος.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν κομμουνιστής.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν Εβραίος.
Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα,
Δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει…
Γιά σένα που νομίζεις..
ότι η δική σου σειρά δε θα φτάσει ποτέ..
ότι επειδή ακόμη δε χρειάστηκε να πας στο νοσοκομείο
και να σε διώξουν
γιατί δεν έχεις λεφτά..
Οτι επειδή ακόμη έχεις ένα πιάτο φαί, δε θα στο πάρουν
Οτι ακόμη δε σου πήραν το σπίτι του πατέρα σου
για χρέη στο Δημόσιο, θα τη γλυτώσεις
Οτι επειδή το παιδί σου ακόμη είναι στο σχολείο, θα συνεχίσει..
Οτι η ζωή σου δεν επηρεάζεται από εκείνη του διπλανού σου..

Martin Niemöller

 Ο Friedrich Gustav Emil Martin Niemöller (14 Ιανουαρίου 1892 - 6 Μαρτίου 1984), ήταν Γερμανός αντιναζιστής θεολόγος και λουθηριανός πάστορας.

Σήμερα στις 7 μ.μ.
Με ένα λουλούδι στο χέρι
Μνημείο Ολοκαυτώματος Πλατεία Ελευθερίας

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.