Κυριακή, 21 Απριλίου 2019

Σήμερα η εκδήλωση για τα θύματα των βασανιστηρίων της χούντας

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές-αγωνίστριες της Αντιδικτατορικής Αντίστασης που βασανίστηκαν από τα όργανα της χούντας στο «Στρατόπεδο Γ. Μακρή», στο 18ο χιλ. Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου, στην περιοχή της Θέρμης, πραγματοποιεί σήμερα  Κυριακή των Βαΐων, ώρα 12.00΄ ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΦΕΑ:
"Ανήμερα της αποφράδας 52ης επετείου του πραξικοπήματος της 21-4-1967, ο Σύνδεσμός μας θα τιμήσει και στη Θεσσαλονίκη τους δεσμώτες της Χούντας, όπως αυτούς που κακοποίησαν οι βασανιστές της ΚΥΠ και της Εθνικής Ασφάλειας στο «Στρατόπεδο Γ. Μακρή» - πρώην 561 Τάγμα Πεζικού (Τ.Π.) - στην περιοχή Θέρμης, σύμφωνα με μαρτυρίες μελών του Συνδέσμου μας που βίωσαν εκεί από πρώτο χέρι την ψυχολογική και σωματική βία, όπως κατήγγειλαν στα στρατοδικεία της Χούντας και στα δικαστήρια της Μεταπολίτευσης. Αλλά και από τις ομολογίες και περιγραφές των ίδιων των ανθρώπων της Χούντας, όπως αυτές εμπεριέχονται σε επίσημα δικαστικά έγγραφα και δημοσιεύθηκαν στον τύπο της Μεταπολίτευσης. 
Το «Στρατόπεδο Γ. Μακρή» χρησιμοποιήθηκε επίσης τις πρώτες μέρες μετά το πραξικόπημα και ως χώρος κράτησης στελεχών της ΕΔΑ και της Δ.Ν. Λαμπράκη, προκειμένου να εξοριστούν στο ξερονήσι της Γυάρου.
Ο Σύνδεσμός μας, στο πλαίσιο της πολύχρονης προσπάθειάς του να γίνει η αντιδικτατορική αντίσταση επισκέψιμος τόπος, ζήτησε και έγινε δεκτό από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να τοποθετήσει αναμνηστική πλάκα δίπλα στην είσοδο του «Στρατοπέδου Γ. Μακρή».
Αν «ο αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης δεν είναι παρά ο αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας», τότε οποιαδήποτε αναφορά στον Αντιδικτατορικό Αγώνα αποκτά νόημα στο βαθμό που αναδεικνύει την αντίσταση, την αγωνιστική-συνειδητή στάση ζωής σε κινητήρια δύναμη της Ιστορίας.
Καλούμε τα μέλη μας και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς που στηρίζουν τις δραστηριότητες του Συνδέσμου μας, να πάρουν μέρος στην εκδήλωσή μας και να διατρανώσουμε τη θέλησή μας ενάντια στον φασισμό, που σηκώνει κεφάλι στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. ΠΟΤΕ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου