Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Στον αέρα οι "διαβεβαιώσεις" Παπουτσή για τους προβοκάτορες

Κανέναν, δεν φαίνεται να έπεισε η «κατηγορηματική διαβεβαίωση» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, από το βήμα της Βουλής. ότι οι κουκουλοφόροι που εμφανίζονται στο επίμαχο βίντεο να συνομιλούν με άνδρες των ΜΑΤ, «δεν έχουν ουδεμία σχέση με την Ελληνική Αστυνομία».
Αναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός αναγνώρισε και αυτός ότι προκύπτουν ερωτηματικά από το βίντεο. Αφού επισήμανε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Παπουτσής ανακοίνωσε πως οι 3-4 που εμφανίζονται στο βίντεο, προέρχονταν από επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων σε καφετέρια στην οδό Οθωνος, τα οποία -όπως είπε- δέχθηκαν επίθεση αγανακτισμένων πολιτών. Η Αστυνομία επεχείρησε διά τη διάσωσή τους, υποστήριξε και ενημέρωσε πως ζήτησε εις βάθος έρευνα για την εξέταση κάθε ενδεχομένου. Στο σημείο αυτό συμπλήρωσε ότι παράλληλα εξετάζονται και πληροφορίες ότι τα ίδια άτομα συμμετείχαν πρόσφατα σε καταδρομικές επιχειρήσεις σε σπίτια πολιτικών.
Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεσμεύθηκε ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της έρευνας θα το καταθέσει στη Βουλή.
Καταλήγοντας στην αναφορά για το θέμα του βίντεο, ο κ. Παπουτσής χαρακτηρισε ανυπόστατη την καταγγελία περί φιλοξενίας των εν λόγω ατόμων στη Βουλή, καθώς όπως είπε, αίνεται ότι παραμένουν πίσω από το κιγκλίδωμα και ο αστυνομικός διευθυντής του ζητεί να επιστρέψουν στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Τίποτα δεν θα μείνει κρυφό, υποσχέθηκε και δήλωσε κατηγορηματικά ότι τα άτομα αυτά δεν έχουν ουδεμία σχέση με τις αστυνομικές αρχές.
«Προπόνηση η Κερατέα»
Κατά τ' άλλα, ο κ. Παπουτσής μίλησε για καλλιέργεια κλίματος σε βάρος του ιδίου, της κυβέρνησης και της ΕΛ.ΑΣ. και μάλιστα ανέγνωσε επικριτική για το πρόσωπό του δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη που δημοσιεύεται στο σημερινό Τύπο.
Περιγράφοντας τη χθεσινή εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, ο υπουργός έκανε λόγο για συνεχείς επιθέσεις, απόπειρες εμπρησμών τραπεζών και πετροπόλεμο από κουκουλοφόρους καθώς και συγκέντρωση μεγάλου αριθμού καπνογόνων από τους ταραξίες, με «πολύ καλά οργανωμένο τρόπο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο καθένας, παρατήρησε, μπορεί να διαπιστώσει πότε λειτουργούν οι κανόνες αντάρτικου πόλης. Η Κερατέα, τόνισε, ήταν η προπόνηση, για τη μέθοδο που αξιοποιήθηκε και χθες. Όπως υποστήριξε, η τακτική είναι να δημιουργούνται ειρηνικές συγκεντρώσεις με φιλήσυχους διαδηλωτές και όταν έρθει η ώρα να ρίχνουν οι κουκουλοφόροι τις πέτρες και τις μολότοφ μέσα από το πλήθος.
Στο σημείο αυτό, και απαντώντας στις κατηγορίες για υπέρμετρη χρήση βίας από την Αστυνομία, σημείωσε πως τις προηγούμενες μέρες δεν υπήρξε ούτε μία επιχείρηση των ΜΑΤ, και μάλιστα, όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση δέχθηκε και την κριτική από ορισμένα κόμματα του κοινοβουλίου ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν επενέβη για την εκκαθάριση της πλατείας.
Όσο για τις καταγγελίες για ρίψη χημικών στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, όπου παρέχονται οι πρώτες βοήθειες σε τραυματίες διαδηλωτές, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ισχυρίστηκε ότι εκεί έβρισκαν καταφύγιο κουκουλοφόροι που ξεκουράζονταν προκειμένου να επανέλθουν αργότερα στη «μάχη» με τους αστυνομικούς.
Ανδ. Λοβέρδος: Μιντιακό κλίμα παραπληροφόρησης
Μιντιακό κλίμα παραπληροφόρησης», «τηλεφωνήματα για δήθεν εγκλωβισμένους το απόγευμα στο Μετρό, την ώρα που είχαν καταφύγει εκεί κουκουλοφόροι για να ξεκουραστούν», αλλά και «παραπληροφόρηση από συνδικαλιστές της ΝΔ στον ιατρικό χώρο», κατήγγειλε με τη σειρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Αν και παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των τραυματισμών το προηγούμενο διήμερο είναι πρωτοφανής, έκανε λόγο για παιχνίδι παραπληροφόρησης σχετικά με τον ακριβή αριθμό τους. Όπως είπε, χθες συνολικά 197 άνθρωποι είχαν την ανάγκη ιατρικών υπηρεσιών, από αυτούς 56 αστυνομικοί, ενώ άλλοι 82 αστυνομικοί τραυματίστηκαν προχθές.
Επιπλέον κατήγγειλε ότι συνδικαλιστές της ΝΔ στον ιατρικό χώρο, όπως ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κ. Λουράντος, έλεγαν ότι «πάνε να φέρουν φάρμακα από το φαρμακείο τους για τον κανέναν».
Στελέχη ΠΑΣΟΚ «Αγρια κατασταλτική πολιτικής της ΕΛ.ΑΣ.»
Πάντως, με επιστολή προς τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τρία στελέχη του κόμματος εκφράζουν την οργή τους για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. απέναντι στους διαδηλωτές. «Εξοργισμένοι βιώνουμε σε προσωπικό επίπεδο, και παρακολουθούμε τις δύο τελευταίες ημέρες την άγρια και βάρβαρη κατασταλτική πολιτική που η ΕΛ.ΑΣ. υλοποιεί, εις βάρος ειρηνικών στη συντριπτική τους πλειοψηφία διαδηλωτών, με αφορμή έναν ελάχιστο αριθμό κουκουλοφόρων», τονίζουν ο Δημήτρης Σακελλάρης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και οι Θέμης Τζίμας και Αντώνης Ελευθεριάδης, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.
«Σκληρή καταστολή είχε επιλεγεί και καταγγελθεί και σε προηγούμενες συγκεντρώσεις. Ωστόσο σήμερα ξεπερνά κάθε όριο και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημοκρατική ομαλότητα και παραβιάζοντας και τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματα», επισημαίνουν και προσθέτουν: «Έχουμε επανειλημμένα αντιταχθεί στην εφαρμοζόμενη, νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική των μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου. Ξέρουμε επίσης ότι τέτοιες συνταγές πουθενά στον κόσμο δεν εφαρμόστηκαν σε συνθήκες δημοκρατικής ομαλότητας. Σας τονίζουμε ωστόσο, προκειμένου να το μεταφέρετε και στους αρμοδίους υπουργούς και στον πρωθυπουργό, ότι συνιστά επικίνδυνη πλάνη η άποψη ότι η κυβερνητική πολιτική θα μπορέσει να στηριχθεί στη βάση μιας βίαιης κατασταλτικής δράσης που θα εξοντώσει το λαϊκό κίνημα. Η άγρια καταστολή πρέπει να πάψει άμεσα και η νεοφιλελεύθερη πολιτική να ανατραπεί. Η ευθύνη που σας βαραίνει είναι ιστορική και πρέπει να σταθείτε αντάξιοι αυτής».
Αντ. Σαμαράς: Περίεργες σκηνές που μυρίζουν παρακράτος
Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «περίεργες σκηνές που μυρίζουν παρακράτος».
Οπως είπε, «είδαμε στις τηλεοράσεις μας πολύ περίεργες σκηνές, που μυρίζουν κάτι χειρότερο από απλή ανικανότητα, μυρίζουν παρακράτος».
«Αυτές τις μέρες υπήρχε κόσμος στις πλατείες με πρόθεση να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά. Αυτές τις ειρηνικές διαμαρτυρίες τις αμαύρωσαν ελαχιστοι "γνωστοί - άγνωστοι" κουκουλοφοροι», ανέφερε χαρακτηριστικά και χρέωσε στην κυβέρνηση αποτυχία, καθώς όπως είπε «είναι ευθύνη σας η διασφάλιση της δημόσιας τάξης και η ταυτόχρονη τήρηση των κανόνων της Δημοκρατίας».
«Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να προστατέψει το δικαίωμα των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, από τις ασχήμιες μιας χούφτας ατόμων, που δεν τολμούν να δείξουν το πρόσωπό τους. Ίσως γιατί δεν έχουν πρόσωπο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Αν δεν μπορείτε να ελεγξετε μικρές ομάδες ελάχιστων κουκουλοφόρων πώς θα ελέγξετε το έλλειμμα και το χρέος;», διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και κατέληξε: «Είστε τελικά λίγοι πολύ λίγοι».
Αλ. Παπαρήγα: Οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης
Από την πλευρά της η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παραρήγα διαφώνησε κάθετα με την τοποθέτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και απάντησε ότι η κατάσταση στο Σύνταγμα δεν είχε όπως την περιέγραψε ο κ. Παπουτσής.
Τόνισε ακόμα ότι με βάση την ενημέρωσή του, ο υπουργός «είτε είναι αφελής είτε συγκαλύπτει».
Παράλληλα, η κ. Παπαρήγα μίλησε ανοικτά για οργανωμένο προβοκατόρικο σχέδιο εκκαθάρισης του κέντρου από την Αστυνομία, προκειμένου όπως είπε να μην ενωθεί το συγκεντρωμένο πλήθος με τις δυνάμεις του ΚΚΕ που συμμετείχαν στη χθεσινή πορεία του ΠΑΜΕ.
«Ξέρετε ότι σας τιμώ και σέβομαι τα αισθήματά σας από τη δράση των προβοκατόρων. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε και σας διαβεβαιώ ότι με αυτή την κυβέρνηση και με Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, προβοκάτορες στην Ελληνική Αστυνομία δεν πρόκειται να δράσουν», απάντησε ο κ. Παπουτσής προσθέτοντας ότι «θα είναι ο πρώτος που θα οδηγήσει στη Δικαιοσύνη όποιον προβοκάτορα της Αστυνομίας συλληφθεί».
Λίγο νωρίτερα, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έκανε λόγο για «οργανωμένο, πολιτικά και επιχειρησιακά μελετημένο σχέδιο της κυβέρνησης αυτό το διήμερο».
Όπως είπε η κ.Παπαρήγα, στόχος της κυβέρνησης ήταν να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα και η απεργία ως μορφή πάλης. Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ υποστήριξε ότι «το αστικό κράτος διαθέτει πολλούς μηχανισμούς που δεν θέλει να τους αποκαλύψει γιατί το βολεύουν».
Επιπλέον, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο η ΕΔΕ που διέταξε ο κ. Παπουτσής θα αποκαλύψει την αλήθεια, τονίζοντας ότι αν αυτή αποκαλυφθεί, «τότε (ο κ. Παπουτσής) θα πρέπει να παραιτηθεί».
Ερωτηθείσα αν υπάρχει παρακράτος, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το επίσημο κράτος συγκροτεί μηχανισμούς που τους εμφανίζει ως αυθόρμητους. «Παρακράτος», τόνισε, «δίχως τη στήριξη κράτους δεν υπάρχει». Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχουν κάποιοι που πληρώνονται για να πηγαίνουν σε γήπεδα ή σε συγκεντρώσεις ως προβοκάτορες.
Γ. Καρατζαφέρης: Ανικανότητα να συλλάβουν αυτούς που καίνε την Αθήνα
«Ανικανότητα να συλλάβει τα 200 άτομα που καίνε και ξανακαίνε την Αθήνα» καταλόγισε στην κυβέρνηση, αλλά και στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
«Αυτοί οι δύο που δεν μπορούν να πιάσουν 200 άτομα, θα σώσουν την Ελλάδα;» διερωτήθηκε και κατέλεξε: «Όχι είναι ανίκανοι. Το αποδεικνύουν κάθε μέρα».
Αλ. Τσίπρας: Πογκρόμ βίας και καταστολής
Για πογκρόμ βίας και καταστολής σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών μίλησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη χθεσινή στάση της ΕΛ.ΑΣ. Δριμεία επίθεση, με βαρύτατες εκφράσεις, κατά της κυβέρνησης.
«Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι», απάντησε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για πογκρόμ βίας και καταστολής που γνώρισαν ειρηνικοί διαδηλωτές, νέοι, ηλικιωμένοι ακόμα και οι συμμετέχοντες στους Special Οlympics, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ακόμα και οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας ζήτησαν συγγνώμη για τη στάση των συναδέλφων τους, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, και εσείς, πρόσθεσε απευθυνόμενος στον υπουργό, ούτε κουβέντα, μόνο μεγάλα λόγια.
Η γραμμή περιφρούρησης της Βουλής φθάνει μέχρι το Μοναστηράκι; Αυτούς που απεγκλώβισε η ΕΛ.ΑΣ. από την καφετέρια στην Οθωνος για ποιο λόγο τους προστάτεψε; Γιατί δεν είχαν την ίδια τύχη άλλοι διαδηλωτές, ρώτησε τον κ. Παπουτσή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και στο σημείο αυτό είχε φραστική αντιπαράθεση με το βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Αδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο κατηγόρησε ότι παρέχει υποστήριξη στις πρακτικές της κυβέρνησης.
Διακομματική επιτροπή κατά της ανομίας ζητεί η Ντ. Μπακογιάννη
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της Ανομίας και την εφαρμογή του Νόμου και της Τάξης. Όπως ανέφερε, «για 30 χρόνια η ελληνική κοινωνία ανέχεται την αυθαιρεσία και την καταστροφή από τους κουκουλοφόρους, με την κάλυψη ορισμένων δυνάμεων της αριστεράς που τεχνητά καλλιεργούν και υποθάλπουν το χάος και την αναταραχή, αλλά, υφίσταται και τη διαχρονική αδυναμία των κυβερνήσεων και του αρμόδιου υπουργείου να αντιμετωπίσει την ασυδοσία και να συλλάβει τους τραμπούκους που σπάνε και καταστρέφουν με το έτσι θέλω ανενόχλητοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.