Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Μία ακόμη προσπάθεια να βγούνε «λάδι» οι δολοφόνοι της χούντας

Η σορός του Τσαρουχά στο κρεβάτι του Νεκροτομείου: Το πρόσωπο και το
σώμα του πρώην βουλευτή, κατάμαυρο από τα χτυπήματα των βασανιστών του
Πλήρης διαστροφή της ιστορικής αλήθειας και βάναυση προσβολή της μνήμης των θυμάτων του αντιδικτατορικού αγώνα, επιχειρείται με ένα κατασκεύασμα που σερβίρει σήμερα η εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία»: Το βιβλίο «Αποκαλύπτουμε την “Αντίσταση” 1967-1973» που έγραψε ο πλασιέ βιβλίων Μ. Χατζιδάκης, υμνολόγος της χούντας και του δικτάτορα Παπαδόπουλου.

Τα χαλκευμένα "στοιχεία" του βιβλίου, στηρίζονται στην... "αντικειμενική μαρτυρία"
του άλλοτε αρχηγού της ΚΥΠ, που ήταν επικεφαλής των δολοφόνων του Τσαρουχά
Παραβλέποντας και αποσιωπώντας τόμους ολόκληρους δικαστικών εγγράφων και δεκάδες μαρτυρίες για τα όργια βασανιστηρίων που γίνονταν στο «άντρο» της ΚΥΠ Θεσσαλονίκης, αλλά και πλαστογραφώντας την αμείλικτη ιστορική αλήθεια, ο συγγραφέας του περισπούδαστου χαλκείου διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι δεν έγινε και τίποτα μετά τη σύλληψη του ηγέτη του αντιδικτατορικού αγώνα στη Θεσσαλονίκη, Γιώργη Τσαρουχά. Παρά μόνο υπέστη κάποιες.. «ελαφρότατες κακώσεις» κατά την ανάκριση από τους βασανιστές του, ενώ ο θάνατός του προέκυψε… «από προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο».
Για να βγάλει τελείως λάδι τους βασανιστές και δολοφόνους της χούντας, ο Μ. Χατζιδάκης αποκρύπτει το όργιο βασανιστηρίων κατά των αγωνιστών του αντιδικτατορικού κινήματος και ισχυρίζεται ότι όταν συλλαμβάνονταν κάποιος «είναι εύλογο […] να υφίστατο και κάποια ραπίσματα προκειμένου να αποκαλύψει τους συνεργούς του». Ενώ κάνει τη χάρη να παραδεχθεί ότι μπορεί να έπεσαν και κάποια χτυπήματα κατά του Τσαρουχά, αλλά αυτά τα αποδίδει στον «υπερβολικό ζήλο» κάποιων κατώτερων οργάνων «και πέραν των εντολών που είχαν»!.
Για την ανάκριση του Τσαρουχά ο Μ.Χατζιδάκης πλέκει ένα ολόκληρο σενάριο, ισχυριζόμενος ότι αυτή έγινε «προκειμένου να αποκαλύψει “γιάφκα” με οπλισμό» (σημειωτέον ότι δεν βρέθηκε όχι μόνο «οπλισμός» αλλά ούτε νυχοκόπτης στο διαμέρισμα που κρύβονταν ο επικεφαλής του ΠΑΜ Θεσσαλονίκης). Ενώ το θάνατο του Τσαρουχά, τον αποδίδει στο ότι «έπασχε από καρδιακό νόσημα που δεν γνώριζε κανείς και υπέστη καρδιακή ανακοπή. Και μετά τη μεταπολίτευση, «η προπαγάνδα εκμεταλλεύθηκε το θάνατο του Τσαρουχά, η αλήθεια όμως είναι ότι οι κακώσεις ήταν ελαφρότατες (sic) και το συμβάν προέκυψε από προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο».
Η έκφραση πόνου και οδύνης στο πρόσωπο του Τσαρουχά
εξαιτίας των ελαφρών... ραπισμάτων από τους βασανιστές του
Τέλος, ο συντάκτης της διαστρεβλωμένης ιστορίας για το θάνατο του Τσαρουχά, μας παραπέμπει και στην «πηγή» από όπου άντλησε τις πληροφορίες για τα πραγματικά που οδήγησαν στο θάνατο τον πρώην βουλευτή Γιώργη Τσαρουχά. Ποια είναι αυτή η «πηγή»; Το βιβλίο του Στέφανου Καραμπέρη «Η Επανάστασις της 21ης Απριλίου και τα κινήματα Βασιλέως και Ιωαννίδη».
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ίσως τον Καραμπέρη. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, πρέπει να πούμε ότι ήταν ο Νο 1 της χούντας στη Βόρεια Ελλάδα, δεξί χέρι του δικτάτορα Παπαδόπουλου για τον έλεγχο της Μακεδονίας και της Θράκης από τους πραξικοπηματίες, αρχηγός της παντοδύναμης ΚΥΠ Θεσσαλονίκης εκείνης της εποχής.
Σχεδιάγραμμα των γραφείων της ΚΥΠ Θεσσαλονίκης. Πρώτο, μπαίνοντας,
το γραφείο Καραμπέρη όπου δέχθηκε τις πρώτες "περιποιήσεις" ο Τσαρουχάς
Ξεχάσαμε και μία «μικρή» λεπτομέρεια: Όταν το δίμηνο Μάιος-Ιούνιος 1979 έγινε η δίκη στο Μικτό Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης για τη δολοφονία του Γιώργη Τσαρουχά, ο υποστράτηγος τότε σε αποστρατεία, Στέφανος Καραμπέρης, ως ο επικεφαλής των βασανιστών που προκάλεσαν με φριχτό τρόπο το θάνατο του τ. βουλευτή της αριστεράς, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 χρόνων και 9 μηνών, ενώ επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης πέντε χρόνων στον καθένα στον υποστράτηγο  Φωκίωνα Καραπάνο, πρόεδρο του Έκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης για την πλήρη απόκρυψη και διαστρέβλωση των γεγονότων της δολοφονίας, στον υποστράτηγο Δημήτριο Τασσόπουλο, διοικητή της 87ης Στρατιωτικής Διοίκησης, φυλάκιση ενός χρόνου, στον υποστράτηγο Χωροφυλακής Δημήτριο Σταματόπουλο, διοικητή της Εθνικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, φυλάκιση ενός χρόνου και στο συνταγματάρχη Σταύρο Αναστασιάδη, αξιωματικό της ΚΥΠ Θεσσαλονίκης, φυλάκιση 22 μηνών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισαγγελέας της έδρας Σπύρος Κανίνιας στην αγόρευσή του, σημείωνε με έμφαση ότι «η υπόθεση Τσαρουχά υπήρξε απόρροια καταστάσεων διαστρεβλωτικών του φρονήματος και της ηθικής συνείδησης αυτών των ανθρώπων». Και αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη του δολοφονημένου βουλευτή και σημαίνοντος στελέχους του αντιδικτατορικού αγώνα, ο εισαγγελέας  τόνιζε ότι  «την ώρα που ο Τσαρουχάς ενταφιάζεται  στην ελληνική γη, ενταφιάζεται ηθικώς η δικτατορία». 
Τη δικτατορία της χούντας που την ενταφίασε στη συνείδησή του ο ελληνικός λαός, κανείς δεν θα πετύχει να τη νεκραναστήσει, όσες προσπάθειες διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας και αν επιχειρούνται.

Τα στοιχεία για τη δολοφονία Τσαρουχά είναι από το βιβλίο του Σπ. Κουζινόπουλου ΟΙ μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.