Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Πέντε χρόνια χωρίς τον αγωνιστή και Άνθρωπο, Ντίνο Τριαρίδη

Συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες πέντε χρόνια χωρίς τον Ντίνο Τριαρίδη, μία εμβληματική μορφή του δημοκρατικού, προοδευτικού και αντιδικτατορικού κινήματος της Βόρειας Ελλάδας, διαπρεπή επιστήμονα και πάνω από όλα ΑΝΘΡΩΠΟ με κεφαλαία, που έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2012, κι ακόμη όσοι είχαν την σπάνια τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά, να συνανατραφούν μαζί του, να περπατήσουν κοινούς δρόμους, δε λένε να τπν ξεχάσουν.

Ο Ντίνος Τριαρίδης (καθιστός στο κέντρο), μετέχοντας ως ΥΜΑΘ στην ιδρυτική συνάντηση της Ένωσης των Βαλκανικών
Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ). Εικονίζονται οι επίσης αείμνηστοι Παύλος Πετρίδης και Ανδρέας Χριστοδουλίδης, Γενικοί Διευθυντές των πρακτορείων ειδήσεων όλων των βαλκανικών χωρών, ο ιδρυτής της ΑΒΝΑ κ.α.
Ο Ντίνος Τριαρίδης γεννήθηκε το 1939 στο Κιλκίς. Οι γονείς του, Θανασάκης και Αγγελική Τριαρίδου, ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Στα γυμνασιακά του χρόνια, μετά το θάνατο του πατέρα του, η οικογένεια ήρθε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Θεσαλονίκης. Επίσης, σπούδασε Οδοντιατρική και Πολιτικές Επιστήμες. Διδάκτορας της Ιατρικής και Οδοντιατρικής, εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου. Θερμός υπερασπιστής της διά βίου μάθησης, αγωνίστηκε για τη διαρκή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των γιατρών μέχρι τη συνταξιοδότησή του ως καθηγητής της Ιατρικής Εκπαίδευσης.
Παράλληλα με τις σπουδές του ανέπτυξε πλούσια δράση στο συνδικαλιστικό κίνημα και πρωτοστάτησε στους αγώνες του 15% για την παιδεία και το 1-1-4. Φλογερός ομιλητής, ηγετική φυσιογνωμία της γενιάς του, σημάδεψε με την παρουσία του τους προδικτατορικούς φοιτητικούς αγώνες.Ο ίδιος ο Ντίνος Τριαρίδης έγραφε για το βιογραφικό του τα εξής: «Σπούδασα, δίδαξα και συνδέθηκα για 50 περίπου χρόνια με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Ιατρική του σχολή (1956-2004). Υπήρξα φοιτητής της, εκπρόσωπος των φοιτητών, πανεπιστημιακός βοηθός, εντεταλμένος επιμελητής, εκπρόσωπος των γιατρών, εκπρόσωπος του ΕΔΠ, λέκτορας, επίκουρος, εκπρόσωπος του ΔΕΠ, αναπληρωτής καθηγητής. Σ' όλη τη ζωή μου ήμουν αφιερωμένος στην εκπαίδευση».
Στη διάρκεια της δικτατορίας, ο Ντ. Τριαρίδης συνελήφθη, βασανίστηκε και εκτοπίστηκε στο Φουρνά και στη Μακρακώμη για τρία χρόνια. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ το 1974, ενώ κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής στο νομό Κιλκίς. Εξελέγη 4 φορές βουλευτής Κιλκίς (1989 - 1996) και υπήρξε από το 1993 έως το 1996 υπουργός Μακεδονίας - Θράκης.

Ο αγαπητός σε όλους Ντίνος Τριαρίδης, με μία τεράστια προσφορά στο αντιδικτατορικό και δημοκρατικό κίνημα του τόπου, περνούσε σχεδόν απαρατήρητος  τα τελευταία χρόνια, κινούμενος εκτός πολιτικής και κυρίως στο χώρο της Παιονίας και στο κτήμα του στη Γρίβα του Κιλκίς, μαζί με τη σύζυγό του, Ολγα. Κινούμενος πάντα με απλότητα, όπως απλώς, προσηνής και αγαπητός σε όλους ήταν και τα χρόνια που βρέθηκε δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου.
 
Ο Ντίνος Τριαρίδης, στην προδικτατορική περίοδο, υπήρξε ηγέτης των δημοκρατικών φοιτητών, ως επικεφαλής της νεολαιίστικης οργάνωσης ΕΔΗΝ, της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου. Μια ηγετική προσωπικότητα που συνάρπαζε με τους λόγους του, αφού εξέφραζε τη φοιτητική συνείδηση και τις αναζητήσεις της, για μια καλύτερη Ελλάδα.
Την πρώτη κιόλας μέρα της δικτατορίας του 1967, ο Ντίνος Τριαρίδης προσπάθησε να οργανώσει την Συντονιστική Επιτροπή Αντιδικτατορικού Δημοκρατικού Αγώνα και τέθηκε επικεφαλής μιας αντιδικτατορικής διαδήλωσης που είχε πραγματοποιηθεί στην οδό Τσιμισκή. Για τη δραστηριότητά του κατά της χούντας, συνελήφθη, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη διάρκεια της δικτατορίας.
Μετά τη μεταπολίτευση του 1974 είχε διατελέσει ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ εκλέχθηκε βουλευτής Κιλκίς  και υπήρξε από το 1993 έως το 1996 υπουργός Μακεδονίας - Θράκης. Υπήρξε εκ των ιδρυτών του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, καθώς ένα από τα οράματά του υπήρξε η διασύνδεση των αποδήμων μας με την πατρίδα. Επί των ημερών του, παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες και την έλλειψη πόρων, ο Ντίνος Τριαρίδης προσπάθησε να δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στο ΥΜΑΘ, φροντίζοντας για την επίλυση πολλών προβλημάτων που απασχολούσαν τους βορειοελλαδίτες για χρόνια.
Ο Ντίνος Τριαρίδης, όπως έγραψε και ένας που τον έζησε από κοντά "έμοιαζε να έχει βγει από τα σπλάχνα του ρομαντικού ουμανισμού του 19ου αιώνα – από την καρδιά του Ουγκό και την ψυχή του Γιάννη Αγιάννη'.
Σε ευγνωμονούμε φίλε Ντίνο για όσα πρόσφερες στη χώρα, στη Δημοκρατία. Σε  ευχαριστούμε για την ανθρωπιά, τις συμβουλές, τις ανεκτίμητες γνώσεις και τη φιλία που μας χάρισες. Θα σε έχουμε πάντα μέσα στην καρδιά μας όσο ζούμε.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου