Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

80 χρόνια από το "Μαύρο Σάββατο" της Θεσσαλονίκης

Συμπληρώνονται σήμερα Δευτέρα 80 χρόνια από το «μαύρο Σάββατο» της 11ης Ιουλίου 1942, μέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση απογραφής για καταναγκαστική εργασία των Εβραίων συμπολιτών μας και υπήρξε προανάκρουσμα του εξανδραποδισμού και της μαζικής εξόντωσής τους στα κρεματόρια της ναζιστικής «τελικής λύσης».

Εκείνο το πρωινό στην πλατεία Ελευθερίας, κάτω από τον καυτό ήλιο, οι ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής εξανάγκασαν 9.000 περίπου συμπολίτες μας σε εξευτελιστικά, εξαντλητικά καψόνια.

Με πρόσχημα στις διαμαρτυρίες των εγκάθετων δωσιλογικών αρχών στις πόλης, ότι μόνο Έλληνες χριστιανοί στέλνονταν για καταναγκαστική εργασία, ο προϊστάμενος σύμβουλος στις Στρατιωτικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης, Φρίντριχ Χάινε, διέταξε την απογραφή των ικανών για εργασία αρρένων Εβραίων από 18 ως 45 ετών, ώστε να δουλέψουν σε στρατιωτικά έργα, που είχαν αναλάβει η εταιρεία Μίλλερ και η τεχνική μονάδα του γερμανικού στρατού Todt.

Οι Ναζί έως τον Οκτώβριο του 1942 χρησιμοποίησαν απάνθρωπα 3.000-5.000 άτομα στην κατασκευή δρόμων και στην εξόρυξη μεταλλευμάτων. Σε διάστημα δυόμισι μηνών, ένα σημαντικός αριθμός (3-12%) των ανδρών πέθανε από τις εφιαλτικές συνθήκες εργασίας.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα στην απεγνωσμένη προσπάθειά στις να σώσει τους ανθρώπους της, κατέληξε σε συμφωνία με τον αρχιεγκληματία Μαξ Μέρτεν να καταβάλει στη γερμανική διοίκηση ως λύτρα 2 δισεκατομμύρια δραχμές, με τη δικαιολογία να αυξηθούν οι μισθοί, ώστε να προσληφθούν Έλληνες χριστιανοί εργάτες!

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης αναφορικά με την οδυνηρή για τη μνήμη της πόλης επέτειο: 

"Ογδόντα χρόνια μετά, αποτελεί στοιχειώδη φόρο τιμής στην ιερή μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών ώστε: 

-n  η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην κατασκευή του χώρου μνήμης στη μαρτυρική πλατεία Ελευθερίας, αντί να επιζητεί την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ – δείχνοντας την ίδια έλλειψη σεβασμού απέναντι στην ιστορία στις πόλης, όπως και με τις αρχαιότητες της Βενιζέλου.

-το γερμανικό κράτος να επιστρέψει στην Ισραηλιτική Κοινότητα τα λύτρα που κατέβαλε στους Ναζί - σύμφωνα και με την από 17/4/2019 απόφαση στις Βουλής των Ελλήνων και το από 27/7/2016 τεκμηριωμένο Πόρισμα στις Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών. 

-να αρθούν όλα τα εμπόδια, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του Μουσείου του Ολοκαυτώματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης θα τιμήσει τη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών καταθέτοντας λίγα λουλούδια στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, την Τρίτη 12/7/2022, στις 10.30 π.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.