Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Το αγροτικό συλλαλητήριο της 10ης Ιουλίου 1966

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Στις 10 Ιουλίου 1966, ένα συλλαλητήριο των σιτοπαραγωγών στη Θεσσαλονίκη καταλήγει σε αιματηρή σύγκρουση με τη Χωροφυλακή, καθώς η υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο κυβέρνηση των αποστατών και υπουργό Συντονισμού τον Κων. Μητσοτάκη, προσπάθησε με κάθε τρόπο να καταστείλει κάθε εργατική και αγροτική κινητοποίηση, κι ενώ οι λαϊκές διαμαρτυρίες είχαν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Ένας από τους ηγέτες εκείνης της αγροτικής κινητοποίησης ήταν ο νεαρός τότε Γρηγόρης Κοκοζίδης.

Εκείνη τη μέρα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η προσπάθεια των αγροτών να εισέλθουν στη Θεσσαλονίκη με τα τρακτέρ τους, υπήρξαν 200 τραυματίες, ενώ οι αρχές είχαν ισχυριστεί ότι τραυματίστηκαν και 72 αξιωματικοί και άνδρες της Χωροφυλακής.
Όπως έγραφε η εφημερίδα Μακεδονία την Κυριακή 10 Ιουλίου: 
" Όλαι αι εθνικαί οδοί της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος, θα κατακλυσθούν σήμερον από δεκάδας χιλιάδας σιτοπαραγωγών, εις μίαν ειρηνικήν εκδήλωσιν διαμαρτυρίας, δια τα σιτικά “μέτρα” της κυβερνήσεως." Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθησαν όπως αναμενόταν, δηλαδή ειρηνικά. Τα φύλλα της Τρίτης μιλούσαν για “δραματικό δεκάωρο βίας και αίματος” που έζησε την Κυριακή η Θεσσαλονίκη.
Ανέφερε η εφημερίδα: "Ένα νέον Κιλελέρ εγνώρισε την Κυριακήν η Θεσσαλονίκη. Άφθονον αίμα αγροτών έβαψε την άσφαλτο των εισόδων της πόλεως, αι οποίαι μετεβλήθησαν εις πεδία βιαίων συγκρούσεων. Σπονδήν όμως αίματος προσέφερον και τα αστυνομικά όργανα τα οποία ετέθησαν υπό της κυβερνήσεως αντιμέτωπα του αγροτικού κόσμου."

 Η κυβέρνηση μιλούσε περί “παρεισφρήσεως γνωστών κομμουνιστικών στοιχείων” και ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως Αποστολάκος, ο αποκαλούμενος και... “μπέρτας” από την μπέρτα που φορούσε στον ώμο, μιλούσε περί... καταλήψεως της Θεσσαλονίκης!
Ο αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του απέδωσε τις ευθύνες για το αιματοκύλισμα στην κυβέρνηση Στεφανόπουλου και στα στηρίζοντα αυτήν κόμματα ( ΕΡΕ, Προοδευτικοί ). Διεπίστωνε μάλιστα ότι:  "Η τακτική της κυβερνήσεως αποβλέπει εις καταπτόησιν του ελληνικού λαού δια να τον εμποδίση να διεκδικήση τα πολιτικά και τα κοινωνικά του δικαιώματα, ισχυριζομένη μάλιστα ότι αι λαϊκαί εκδηλώσεις είναι έργον του κομμουνισμού."  

Στα επεισόδια συνελήφθησαν 104 αγρότες, οι οποίοι παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα με τις κατηγορίες της στάσεως, αντιστάσεως, επικινδύνων βλαβών και ένας για απόπειρα φόνου. Την ίδια εβδομάδα η Ένωση Κέντρου ετοίμαζε εκδηλώσεις για την επέτειο της 15ης Ιουλίου 1965. Να προσθέσουμε ότι συγκεντρώσεις αγροτών πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα και σε άλλες πόλεις. Αυτά τα γεγονότα, δυστυχώς, και πολλά άλλα που ακολούθησαν ή είχαν προηγηθεί, έφεραν μετά από εννέα μήνες την επέμβαση των συνταγματαρχών της χούντας της 21ης Απριλίου..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.