Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Όταν πριν δύο χρόνια απορρίπτονταν από το Δ.Σ. Θερμαϊκού ψήφισμα για το όνομα των Σκοπίων

Συμπολιτεία Θερμαϊκού: "Τα εθνικά θέματα τα χειρίζεται υπεύθυνα το ΥΠΕΞ και δεν λύνονται με ψηφίσματα και ανακοινώσεις"
Τώρα που πέρασε ο κουρνιαχτός για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών και το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, αξίζει να θυμηθούμε ότι τέτοιες μέρες πριν δύο χρόνια, χάρη στη σθεναρή στάση της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού" απορρίπτονταν από το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού το αίτημα που είχε υποβάλει κάποια νεοφανής "Πανελλήνια Ομοσπονδία Πoλιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων", με έδρα τα Γιαννιτσά, για την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο θα καλούνταν η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μην προχωρήσει στην επίλυση του προβλήματος με το όνομα της γειτονικής μας χώρας που θα περιέχει με οποιοδήποτε τρόπο το όνομα Μακεδονία.
Με το ψήφισμα, θα ζητούνταν από τον τότε πρωθυπουργό κ. Τσίπρα "να τηρήσει την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992, περί μη χρήσης επ' ουδενί του όρου "Μακεδονία".
Παίρνοντας το λόγο στη διάρκεια της συνεδρίασης ο επικεφαλής της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού" Σπύρος Κουζινόπουλος, υπογράμμισε ότι τέτοια σοβαρά εθνικά θέματα, πρέπει αποκλειστικά και μόνο να τα χειρίζεται το υπεύθυνο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, σε συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, καθώς τα θέματα αυτά δεν μπορούν να λύνονται με ψηφίσματα, ανακοινώσεις και επιπόλαιες τοποθετήσεις. Θύμισε δε την μεγάλη ευκαιρία που είχε η χώρα να τελειώσει μια και καλή το πρόβλημα των Σκοπίων, με την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στη Λισαβόνα στις 27 Ιουνίου 1992 που στήριζε τις ελληνικές θέσεις αλλά προσέκρουσε στις αντιδράσεις οι οποίες υπήρξαν στο εσωτερικό της χώρας.
Τελικά, από τους 17 παρόντες στη συνεδρίαση δημοτικούς συμβούλους, οι εννέα ψήφισαν κατά της έκδοσης του συγκεκριμένου ψηφίσματος και μόνο οι οκτώ υπέρ, οπότε το ψήφισμα δεν εγκρίθηκε. 

2 σχόλια:

  1. Ας τελειώνουμε, επιτέλους, με τα Σκόπια
    Εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη σε μία αδιέξοδη και αυτοκαταστροφική πολιτική για το «Μακεδονικό». Είναι πλέον ευκαιρία και οφείλουμε να τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας
    http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/44341539590-44341539590

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπούχτισε η χώρα όλα αυτά τα χρόνια από ούλτρα "πατριώτες", που την έφεραν με τα καμώματά τους εδώ που είναι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.