Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Η ναυαγοσωστική κάλυψη του Θερμαϊκού και η ΤΕΘ

Τον ισχυρισμό ότι η Τουριστική Επιχείρηση Θερμαϊκού δεν μετείχε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για ανάληψη της ναυαγοσωστικής κάλυψης του δήμου Θερμαϊκού "καθώς ήταν πολύ αργά να οργανωθεί και να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της, λόγω  έλλειψης ναυαγοσωστών", διατυπώνει ο πρόεδρος της ΤΕΘ Α.Ε., Γιώργος Μαντζανάρης. Απαντώντας έτσι σε επικρίσεις που διατυπώθηκαν κατά της διοίκησης του Δήμου για τον τρόπο που χειρίστηκε το όλο θέμα, με συνέπεια τους μισούς μήνες του φετινού καλοκαιριού να μείνουν οι παραλίες της περιοχής χωρίς ναυαγοσώστες και να αναγκαστεί η ΕΕΠΦ να αφαιρέσει τις "Γαλάζιες Σημαίες" από τις ακτές του Ποταμού Επανομής και των Νέων Επιβατών.

Σημειώνεται ότι από την ημέρα που δημιουργήθηκε η Τουριστική Επιχείρηση  ως δημοτική επιχείρηση του δήμου Θερμαϊκού, ο Δήμος της ανέθετε κάθε χρόνο τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών του Θερμαϊκού έναντι ενός μικρού σχετικά ποσού και η ΤΕΘ ήταν αυτή που προσλάμβανε τους ναυαγοσώστες που απαιτούνταν με ένα λογικό τίμημα. Για παράδειγμα για τη ναυαγοσωστική κάλυψη του έτους 2013 η ΤΕΘ Α.Ε. με την υπ' αριθμ. 24/26-6-2013 απόφασή της, είχε διαθέσει το ποσό των 22.000 ευρώ, ενώ από το 2014 και μετά, όταν ανέλαβε η διοίκηση Μαυρομάτη, το ποσό διαμορφώθηκε ετήσια στις περίπου 40.000 ευρώ, καθώς αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις και ο αριθμός των ναυαγοσωστικών μέσων.
Ξαφνικά πέρσι, η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού αποφάσισε να διεκπεραιώσει μόνη της τη διαδικασία ναυαγοσωστικής κάλυψης, αναθέτοντάς την σε ιδιώτη αντί της ΤΕΘ, αυξάνοντας και το ποσό κατά 50% περίπου, από τις 40.000 στις 60.000 ευρώ. Ενώ φέτος, κάνοντας κυριολεκτικά άλμα, ανέβασε το ποσό της ναυαγοσωστικής κάλυψης στις 168.894,56 ευρώ. Κι όταν λόγω των καθυστερημένων διαδικασιών πέρασαν οι δύο πρώτοι μήνες του καλοκαιριού Ιούνιος-Ιούλιος χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη, μείωσε στο μισό το ποσό της ναυαγοσωστικής κάλυψης για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καθορίζοντάς το στο τεράστιο, ούτως ή άλλως, ποσό των 85.098,55 ευρώ.

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της ΤΕΘ Α.Ε.
Η ανακοίνωση της ΤΕΘ Α.Ε. που υπογράφεται από τον πρόεδρος της Γιώργο Μαντζανάρη έχει ως εξής:
"Με αφορμή δημοσιεύματα και ερωτήματα που διατυπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες,  για την μη ανάμειξη φέτος της Τ.Ε.Θ Α.Ε , στην ναυαγοσωστική κάλυψη του Δήμου Θερμαϊκού, δηλώνουμε τα εξής: Η Τουριστική επιχείρηση ΤΕΘ Α.Ε είχε τον απαραίτητο εξοπλισμό ,την ικανότητα και την εμπειρία , όπως απέδειξε τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος κατέθεσε γραπτή προσφορά για την ανάληψη της ναυαγοσωστικής κάλυψης των ακτών , την 17-42018 (Αρ.Καταχ. 6406/17-04-18) με όρο να λάβει η εταιρεία προκαταβολή 10% του Π/Υ ποσού με την υπογραφή της σύμβασης (παλαιά νομοθεσία). Ακολούθως με βάση την νέα νομοθεσία , κατέθεσε εκ νέου προσφορά την 28-6-18 (Αρ.Καταχ. 11434/28-06-18) με όρο την χορήγηση προκαταβολής 20% επί του Π/Υ ποσού με την υπογραφή της σύμβασης, για την κάλυψη των κατά πολύ αυξημένων απαιτήσεων της νέας διακήρυξης.  Στην τελευταία πρόσκληση με διαπραγμάτευση, δεν κατέθεσε προσφορά καθώς ήταν πολύ αργά να οργανωθεί και να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της, λόγω έλλειψης ναυαγοσωστών και αλλαγής των όρων της σύμβασης σε ότι αφορά τον εξοπλισμό.       
Για την Τουριστική Επιχείρηση Α.Ε  
              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
      ΜΑΝΤΖΑΝΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  

Τι λέει ένας ναυαγοσώστης
Ένας αναγνώστης του "Φάρου του Θερμαϊκού" που υπογράφει ως Χέλμης Κωνσταντίνος, εκπαιδευτής Ναυαγοσωστικής, σε μήνυμα που μας έστειλε ηλεκτρονικά αναφέρει κάποια πράγματα σχετικά με τη ναυαγοσωστική κάλυψη του δήμου Θερμαϊκού, διατυπώνοντας κι αυτός την άποψη ότι η άρνηση των επαγγελματιών ναυαγοσωστών να πάρουν μέρος στους διαγωνισμούς του Δήμου, οφείλονταν στο γεγονός ότι ακόμη έχουν να λαμβάνουν χρήματα από τις υπηρεσίες που πρόσφεραν τις προηγούμενες χρονιές. Όπως θα διαπιστώσουν οι αναγνώστες, η επιστολή στάλθηκε πριν η Ελληνική Επιτροπή Προστασίας της Φύσης αφαιρέσει τις δύο "Γαλάζιες Σημαίες" από Ποταμό και Νέους Επιβάτες λόγω ακριβώς της έλλειψης ναυαγοσωστικής κάλυψης αυτών των δύο πολυσύχναστων παραλιών της περιοχής.
Γράφει σχετικά:
"1. Οι πνιγμοί στον Ποταμό τουλάχιστον υπερβαίνουν τους 7. 
2. Ο Δήμος χρωστάει ακόμη Ναυαγοσωστικά για τα τρία παρελθόντα έτη. (δικαστικές αποφάσεις )
3. Ο Ναυαγοσωστικός εξοπλισμός καθώς και οι Πύργοι αποτελούν προιόντα κατάχρησης .
4. Ρίξτε μιά ματιά στα πρόστιμα του Λιμεναρχείου.
5. Γιατί όλοι οι άλλοι Δήμοι της Χαλκιδικής δεν έχουν τέτοια προβλήματα ?
6. Πού βρίσκονται τα Ναυ. Σκάφη που προμήθευσα στον Δήμο κατα την δική μου εργασία ?
7. Που βρίσκεται ο Ναυ. εξοπλισμός ?
8. Παρήλθε ο έλλεγχος για τις Γαλάζιες σημαίες το προηγούμενο Σ/Κ.
9. Η Ναυαγοσωστική γεννήθηκε πρώτη στην Ελλάδα το 1999 στον Ποταμό . Κάποιοι την κατάστρεψαν !
Χέλμης Κωνσταντίνος, εκπαιδευτής Ναυαγοσωστικής & Πολιτικής Προστασίας. Ντροπή !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.