Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Π. Παυλόπουλος: Ζήτημα εθνικής επιβίωσης η συντήρηση της μνήμης

Τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τα μαρτυρικά Κερδύλια

«Η συντήρηση της μνήμης μας, σε ό,τι αφορά την ιστορία μας, είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης, ιδίως για εμάς τους Έλληνες» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Κερδυλίων στις 17 Οκτωβρίου 1941, μιλώντας στα Ν. Κερδύλια Σερρών και αναφέρθηκε στα μηνύματα που εκπέμπει η επετειακή εκδήλωση.

«Εμείς οι Έλληνες είμαστε λαός της ελευθερίας. Μόνο ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπιστούμε την αξία μας και να αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας. Και δεν μπορούμε να διανοηθούμε τον εαυτό μας υπόδουλο. Θα δίνουμε τον αγώνα της ελευθερίας και για μας και για κάθε άλλο λαό, γιατί η ελευθερία είναι πανανθρώπινο αγαθό, αφορά τον ίδιο τον άνθρωπο» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι «ως ελεύθεροι άνθρωποι, ως πραγματικοί δημοκράτες -γιατί η δημοκρατία έχει στην καρδιά της, στη ψυχή της, τον άνθρωπο- εμείς επιδιώκουμε την ειρήνη, την ειρηνική συνύπαρξη, την ανάπτυξη όλων των γειτόνων μας, θέλουμε την ευημερία τους, γιατί ξέρουμε ότι μόνο μέσα από τη συνύπαρξη και την ευημερία των λαών μπορεί να υπάρξει κοινή δημιουργία. Άλλωστε, αυτό το διδάσκει ο ίδιος ο πολιτισμός μας και ο πολιτισμός της Ευρώπης μας».
 «Αλλά είμαστε και σαφείς. Όσο είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την ειρήνη και την κοινή δημιουργία, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας. Και σε αυτό δεν πρόκειται να υπάρξουν ποτέ εκπτώσεις. Για αυτό το τονίζουμε: Θα υπερασπιστούμε έναντι οιουδήποτε και οποτεδήποτε ανά πάσα στιγμή την κυριαρχία μας, τα σύνορά μας και το έδαφος μας, που είναι έδαφος -όπως είναι γνωστό- και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Και αυτό είναι εθνικό και ευρωπαϊκό μας χρέος» πρόσθεσε.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τους κινδύνους από την ανάδειξη «λαϊκιστικών φαινομένων» για την Ευρώπη και τον κόσμο και ανέφερε ότι αυτά πρέπει, ιδιαίτερα ενόψει των ευρωεκλογών, να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τη δημοκρατική Ευρώπη και τους λαούς της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε για τη σφαγή στα Κερδύλια από τους Ναζί εδώ:
https://farosthermaikou.blogspot.com/2012/06/blog-post_5031.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.