Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τον τύπο της Εθνικής Αντίστασης

Εγκαινιάστηκε χτες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης η έκθεση ντοκουμέντων για τον παράνομο Τύπο της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 στη Βόρεια Ελλάδα, που συνδιοργανώνεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής Σπύρος Κουζινόπουλος, χαρακτήρισε ως εποποιία τον παράνομο Τύπο κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, κάνοντας λόγο για ένα από τα πιο σπάνια φαινόμενα στην ελληνική ιστορία. «Ποτέ ελληνική εφημερίδα, πλην αυτών της προεπαναστατικής περιόδου της Εθνεγερσίας του 1821, δεν διαβάστηκε με τόση προσοχή και δεν αγαπήθηκε με τόπο πάθος όσο ο Τύπος της Εθνικής Αντίστασης, που ήταν η ίδια η φωνή του αγωνιζόμενου έθνους και ο οδηγός του στη σκληρή πάλη ενάντια στη βάρβαρη ξένη τυραννία» είπε ο κ. Κουζινόπουλος και πρόσθεσε: «Εάν στα ελληνικά βουνά και στους κάμπους της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και του Μοριά μιλούσαν τα όπλα του αντάρτικου, στις πόλεις πολεμούσε η παράνομη αντιστασιακή εφημερίδα, αποτελώντας το σπαθί και το βόλι της αλήθειας».
Ο ίδιος επισήμανε ότι στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης καταγράφηκε ότι κυκλοφόρησαν περισσότερες από 200 μυστικές εφημερίδες την περίοδο 1941-44, κάτι που θεωρείται «άθλος» εάν λάβει κανείς υπόψιν τις δυσχέρειες της εποχής εκείνης. Όπως πρόσθεσε ο κ. Κουζινόπουλος, το 1/4 αυτών τυπώνονταν και κυκλοφορούσαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ έκανε ειδική μνεία στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, «την πρώτη σ' όλη την κατεχόμενη Ελλάδα παράνομη εφημερίδα και μία από τις πρώτες στην Ευρώπη».
Νωρίτερα, σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, σχολίασε το επίκαιρο της έκθεσης «καθώς ο φασισμός και ο ναζισμός σηκώνουν ξανά κεφάλι στην Ευρώπη». Παρατήρησε δε ότι η Θεσσαλονίκη ανακαλύπτει την ιστορία της, ενώ αναγνώρισε στη σημερινή Αρχή του κεντρικού Δήμου «τη μάχη που δίνει, με συνέπεια, για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Νικήτας Μυλόπουλος, με αφορμή τη διοργάνωση της έκθεσης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Μεγάρου να ανοίξει «τις πόρτες και τα παράθυρα στην πόλη». «Θέλουμε να επικοινωνήσουμε με τον αέρα της πόλης, με την ιστορία της» είπε, ενώ η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα, σημείωσε ότι η έκθεση δίνει την ευκαιρία στους μαθητές των δύο πρώτων βαθμίδων Εκπαίδευσης που θα την επισκεφθούν να δουν «τι υπήρχε πριν από τα tablets και τα email». Η ίδια ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της έκθεσης, η οποία εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 1944, ημέρας που απελευθερώθηκε η πόλη από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως τις 30 Νοεμβρίου 2018 και οι ώρες λειτουργίας της Δευτέρα μέχρι Σάββατο, 10 το πρωί με 6 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.