Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Απομακρύνει γιγαντοκεραία ο δήμος Θερμαϊκού

Οι τρεις κεραίες "βομβαρδίζουν" τη Νέα Μηχανιώνα. Στο βάθος αυτή που απομακρύνεται
Την απόφαση της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού να μην επιτρέψει άλλο την παραμονή γιγαντοκεραίας της εταιρίας WIND στην περιοχή των κοιμητηρίων της Νέας Μηχανιώνας και να ζητήσει την άμεση απομάκρυνσή της, ανακοίνωσε στη χτεσινοβραδυνή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού ο δήμαρχος κ. Ι. Μαυρομάτης. Ο επικεφαλής της “Συμπολιτείας Θερμαϊκού”, Σπ. Κουζινόπουλος, επαινώντας την πρωτοβουλία αυτή της δημοτικής αρχής, ζήτησε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την απομάκρυνση όλων των κεραιών μακριά από κατοικημένους χώρους.

Η κεραία της WIND, ύψους 50 και πλέον μέτρων, είχε τοποθετηθεί πριν πάρα πολλά χρόνια σε δημοτικό οικόπεδο έναντι ενοικίου που κατέβαλε η εταιρία στο Δήμο. Και κοντά σ' εκείνη την κεραία, την περίοδο 2012-2013, εγκατέστησαν παρόμοιους γιγάντιους μεταλλικούς πύργους κεραιών και οι άλλες δύο εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, με συνέπεια η περιοχή που βρίσκεται δίπλα στον οικισμό της Νέας Μηχανιώνας και σε μικρή απόσταση από κατοικίες και βιοτεχνικές μονάδες, να έχει μετατραπεί σε ένα άτυπο και χωρίς την απαιτούμενη άδεια «πάρκο κεραιών», με τρεις γιγαντοκεραίες που “βομβαρδίζουν” νυχθημερόν με ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τους κατοίκους.
Και σα να μήν έφτανε αυτό, η μία από τις εταιρίες προχώρησε πολύ κοντά στις τρεις γιγάντιες κεραίες, στην τοποθέτηση και λειτουργία πριν πέντε χρόνια, στην ταράτσα σπιτιού επί της οδού Ρήγα Φεραίου, ενός νέου «καμουφλαρισμένου» συστήματος κεραιών, σε απόσταση αναπνοής από το Λύκειο, τα δύο Γυμνάσια, το 2ο Δημοτικό Σχολείο, το Νηπιαγωγείο αλλά και το δημοτικό γήπεδο της Νέας Μηχανιώνας.
Την τελευταία τριετία, η δημοτική αρχή είχε ζητήσει από τις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, προσκαλώντας εκπροσώπους τους στο Δήμο, να μεταφέρουν τις τρεις γιγαντοκεραίες τους μακριά από κατοικημένες περιοχές, προσφέροντας μάλιστα δωρεάν οικόπεδα για τη μετεγκατάστασή τους αλλά και τη συνδρομή της τεχνικής της υπηρεσίας. Με τις εταιρίες να διαβεβαιώνουν μεν αρχικά για την πρόθεσή τους να μετεγκαταστήσουν τις κεραίες, χωρίς όμως επί της ουσίας να κάνουν το παραμικρό στην κατεύθυνση αυτή.
Κατόπιν αυτού, η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού αποφάσισε να μην ανανεώσει τη σύμβαση με τη WIND, δεδομένου ότι η γιγαντοκεραία της είναι εγκατεστημένη σε δημοτικό οικόπεδο, δηλώνοντας παράλληλα ανίσχυρη να πράξει κάτι ανάλογο με τις άλλες δύο κεραίες, καθώς έχουν τοποθετηθεί με ενοίκιο σε χωράφια ιδιωτών.
Σημειώνεται ότι όλα τα τελευταία χρόνια, έγιναν κατ' επανάληψη κινητοποιήσεις των κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας και των μαθητών κατά των τριών γιγαντοκεραιών αλλά και του καμουφλαρισμένου συστήματος της οδού Ρήγα Φεραίου, ενώ το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, στη συνεδρίασή του της 6ης Μαρτίου 2015, επικύρωσε τις αποφάσεις που έλαβαν οι δημοτικές κοινότητες Περαίας, Νέας Μηχανιώνας, Επανομής και Αγίας Τριάδας, καθώς και η τοπική κοινότητα Μεσημερίου, ζητώντας την απομάκρυνση των κεραιών από κατοικημένες περιοχές. Οι αποφάσεις αυτές, είχαν υιοθετηθεί σχεδόν ομόφωνα και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Θερμαϊκού, με εξαίρεση την αποχή των εκπροσώπων της παράταξης Τσαμασλή.
Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι το 2011, η Πολεοδομία Θέρμης είχε διατάξει με απόφασή της την κατεδάφιση της παράνομης κεραίας που είχε στηθεί απέναντι από το δημοτικό σχολείο της Αγίας Τριάδας, κάτι που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων. Την απόφαση εκείνη δεν την εφάρμοσε αμέσως ο δήμος Θερμαϊκού, με συνέπεια η εταιρία να καταφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα και να τη νομιμοποιήσει τελικά με ένα σκανδαλώδη νόμο που έδινε δυνατότητα στις εταιρίες να αναγνωρίσουν αναδρομικά κεραίες που αυθαίρετα είχαν στήσει.

Ανάλογες κινητοποιήσεις με αυτές της Νέας Μηχανιώνας είχαν γίνει την περίοδο 2013-2014 και κατά της γιγαντοκεραίας κινητής τηλεφωνίας που στήθηκε εντός του γηπέδου της “Αναγέννησης” Επανομής. Ενώ και στις δύο περιπτώσεις το αίτημα των κατοίκων, εκτός από την άμεση απομάκρυνση των κεραιών και τη μεταφορά τους εκτός κατοικημένης περιοχής, ήταν και η αλλαγή του ισχύοντος νόμου 3431 του 2006 που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Ν.Δ. από τη Βουλή εκείνης της περιόδου “μαύρα μεσάνυχτα”, παρέχοντας τη δυνατότητα στις εταιρίες να τοποθετούν κεραίες δίπλα σε σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία και παιδικούς σταθμούς «εκπέμποντας μόνο στο 60% των ορίων», δεδομένου ότι κανείς πολίτης δεν μπορεί να ελέγχει αυτά τα «όρια», ενώ οι σποραδικές μετρήσεις της ΕΕΑΕ και της ΕΕΤΤ είναι μόνο για το θεαθήναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.