Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Δημόσια "κόντρα" Τσαμασλή-Μαυρομάτη για τα ρέματα του Θερμαϊκού

Τα ρέματα που είχαν δεκαετίες να καθαριστούν, η αιτία των πλημμυρών το 2016 στο Δήμο Θερμαϊκού
H πρώτη δημόσια κόντρα του νέου δημάρχου Θερμαϊκού Γιώργου Τσαμασλή με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννη Μαυρομάτη,  εκδηλώθηκε μετά τη δήλωση του κ. Τσαμασλή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τον Εισαγγελέα για την κατάσταση των επτά ρεμάτων της Περαίας, των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας που καθυστερεί εδώ και χρόνια η διαμόρφωσή τους, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο νέων πλημμυρών σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης. Παραθέτουμε σε συνέχεια ολόκληρο το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα αυτό αλλά και την απάντηση του πρώην δημάρχου κ. Μαυρομάτη.


Τι δήλωσαν ο δήμαρχος αλλά και στελέχη της ΠΚΜ
Τον εισαγγελέα θα επισκεφθεί εντός των επόμενων ημερών ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής, προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2016. Αυτό ανέφερε ο κ. Τσαμασλής, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι "δεν έγιναν οι κατάλληλες παρεμβάσεις για τη διάνοιξη και διευθέτηση των ρεμάτων, ώστε να εκβάλλουν στη θάλασσα. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα ακόμη κινδυνεύει η περιοχή σε περίπτωση νέας σφοδρής βροχόπτωσης". 
Ειδικά για τα ρέματα υπογράμμισε ότι τα έργα διευθέτησής τους είναι άμεσης προτεραιότητας και πρόσθεσε: "τρία χρόνια μετά, δεν έχει γίνει το παραμικρό σε ό,τι αφορά τα τεχνικά έργα. Αυτό που έγινε τότε ήταν να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά. Έγιναν, επίσης, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εργασίες αντιστήριξης οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν να κάνουν με τα ρέματα". 
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στον καθαρισμό και των επτά ρεμάτων της περιοχής, από την Περαία ως και τη Μηχανιώνα, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην οποία κηρύχθηκε ο Δήμος Θερμαϊκού μετά τις πλημμύρες του 2016. 
Διευκρίνισε, άλλωστε, ότι τα έργα πολιτικής προστασίας στον Δήμο Θερμαϊκού έχουν ολοκληρωθεί ενώ έγιναν καθαρισμοί οδικών δικτύων, αποκαταστάσεις των πρανών και έργα αντιστήριξης. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης οι εργασίες των τεχνικών υπηρεσιών για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.
Σχετικά με το έργο διευθέτησης των ρεμάτων, ο πολιτικός μηχανικός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Βαρναλίδης, τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι "γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας μια συμπλήρωση της μελέτης, την επίβλεψη της οποίας έχει υπηρεσία του Περιβάλλοντος και Ενέργειας". Επισήμανε, ωστόσο, ότι χρειάζονται αδειοδοτήσεις από την Κτηματική Υπηρεσία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς και γνωμοδοτήσεις από άλλους φορείς. Στη συνέχεια προβλέπεται η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση και η εκτέλεσή του.
Σύμφωνα με αυτό, το ένα από τα επτά ρέματα θα παραμείνει ανοικτό, ενώ για τα υπόλοιπα έξι προβλέπονται εργασίες εγκιβωτισμού τους και διευθέτησης με κλειστούς αγωγούς, ώστε τα όμβρια νερά να παροχετεύονται προς τη θάλασσα. Προβλέπονται, παράλληλα, έργα μετατόπισης άλλων δικτύων (αποχέτευσης, ύδρευσης, δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιακών δικτύων), για τα οποία ήδη υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στην Περιφέρεια και τους αντίστοιχους φορείς. 

Η απάντηση Μαυρομάτη
Στον δήμαρχο Θερμαϊκού Γιώργο Τσαμασλή, ο οποίος δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τις επόμενες μέρες τον εισαγγελέα, προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2016, απάντησε σήμερα, για το θέμα των ρεμάτων, ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, Γιάννης Μαυρομάτης.
Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι οι δηλώσεις του κ. Τσαμασλή έγιναν για επικοινωνιακούς λόγους και τόνισε: "η μελέτη για τα ρέματα της δημοτικής ενότητας Θερμαϊκού είχε σταματήσει από το 2008, όμως η δική μας διοίκηση, σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, την ωρίμασε με έναν προϋπολογισμό κατασκευής έργου 7.200.000 ευρώ προκειμένου να θωρακίσουμε αντιπλημμυρικά την Αγία Τριάδα, τους Νέους Επιβάτες και την Περαία. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας έχει δεσμευτεί μαζί με τη διαχειριστική αρχή να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο. Το εμπόδιο αυτή τη στιγμή είναι ότι πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις από την Κτηματική Υπηρεσία". Ο κ. Μαυρομάτης διευκρίνισε, παράλληλα, ότι "με έξοδα του Δήμου Θερμαϊκού ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και τώρα φτάνουμε στο τελικό στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης". 
Γνωστοποίησε, άλλωστε, ότι στο ρέμα της Μηχανιώνας, που δεν συμπεριλαμβάνεται στα προηγούμενα ρέματα της δημοτικής ενότητας Θερμαϊκού, "είναι εγκατεστημένος εργολάβος σε έργο προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ, που εκτός από το ρέμα περιλαμβάνει και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο συγκεκριμένο σημείο". Το έργο αυτό, όπως είπε, χρηματοδοτείται με κονδύλια του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας, βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου. 

Διαβάστε σχετικά:
 https://farosthermaikou.blogspot.com/2019/05/11.html
https://farosthermaikou.blogspot.com/2018/09/blog-post_93.html
https://farosthermaikou.blogspot.com/2018/05/tee-10-7.html
https://farosthermaikou.blogspot.com/2018/09/blog-post_34.html
http://farosthermaikou.blogspot.com/2018/06/blog-post_69.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.