Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

"Τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη με το Μετρό"

Το εξαιρετικά σύντομο κατατοπιστικό σημείωμα σχετικά με το σταθμό Βενιζέλου του Μετρό, την απόφαση της κυβέρνησης για την απόσπαση και μεταφορά των σημαντικών αρχαίων ευρημάτων και τις αντιδράσεις της κοινωνίας της Θεσσαλονίκη, δημοσιεύει η ιστοσελίδα Mikrometoxos με τον τίτλο "Για να καταλάβετε τί συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όσοι δεν το γνωρίζετε". Το παραθέτουμε στη συνέχεια:

Τα ευρήματα στην διασταύρωση Βενιζέλου και Εγνατίας είναι ουσιαστικά η αρχαία Εγνατία, είναι δηλαδή η πιστοποίηση ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης επί περίπου δύο χιλιάδες χρόνια, και πιο ειδικά η ιστορική οδός της Εγνατίας, διατηρεί ακριβώς την ίδια χάραξη. Είναι η πιστοποίηση ότι η πόλη παρόλο που άλλαξε πρόσωπα και υπέστη καταστροφές, πατάει ακριβώς πάνω στα χνάρια της παλιάς…
Γι’αυτό και πέρα από την όποια αισθητική αξία έχουν τα ευρήματα, έχουν κυρίως τεράστιο συμβολικό φορτίο και αυτό είναι που κανείς οφείλει να κατανοήσει. Δεν βρέθηκε απλά ένας δρόμος, βρέθηκε Ο δρόμος που ήταν εκεί και είναι ακόμα εκεί, στην ίδια ακριβώς θέση με το ίδιο ακριβώς όνομα…

Αυτό ΔΕΝ το μετακινείς και όχι μόνο επειδή πρόκειται για αρχαία υποδομή και όχι για κινητό εύρημα! Δεν το μετακινείς γιατί η ιστορική τεκμηρίωση προφανέστατα και υπηρετείται αρχαιολογικά, αρχιτεκτονικά και βεβαίως συμβολικά διατηρώντας τα ευρήματα στη θέση τους ώστε να φαίνεται και να σημειώνεται ότι η πόλη αποτελείται από επάλληλα ιστορικά στρώματα, τα οποία αν και ιστορικά διακριτά έχουν αναμφισβήτητα ιστορική συνέχεια.
Το να αποσπάσεις τα ευρήματα και να τα μεταφέρεις αλλού, για να ρίξεις το κόστος κατασκευής ενός σταθμού του μετρό, είναι κάτι σαν να κόβεις το πόδι σου για να μην πληρώνεις παπούτσια…Ωστόσο κυβέρνηση και δήμαρχος πιστεύουν ότι ξέρουν καλύτερα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.