Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Ποιοί δεν θέλουν την επαναλειτουργία του νοσοκομείου "Λοιμωδών";

H Θεσσαλονίκη και πάλι στο βαθύ κόκκινο. Τα νοσοκομεία της αρχίζουν να γεμίζουν εκ νέου  ασφυκτικά όπως τον περασμένο "μαύρο" Νοέμβριο. Το ίδιο και οι ΜΕΘ. Η κορύφωση του τρίτου κύματος του κορωνοϊού προ των θυρών. Κι όμως οι κυβερνώντες εξακολουθούν να έχουν "ώτα μη ακουόντων" και να αγνοούν την απαίτηση του ιατρικού κόσμου και των πολιτών της Θεσσαλονίκης  για την επαναλειτουργία και τη νοσηλεία ασθενών με covid-19 στο πρώην Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης ή αλλιώς “Λοιμωδών”, στο οποίο είχε μπει λουκέτο το 2013, επί κυβέρνησης Σαμαρά.
Κι όμως το "Λοιμωδών"στην οδό Γρ. Λαμπράκη 13, θα ήταν το πλέον κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεδομένου ότι διέθετε εξειδικευμένο μικροβιολογικό εργαστήριο, 100 και πλέον κλίνες αλλά και δύο κλινικές, παθολογική και παιδιατρική.
 Σε μία εποχή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υπερπληρότητας των νοσοκομείων τους, δημιουργούν ειδικούς χώρους και στήνουν κρεββάτια νοσηλείας σε στάδια, εκθεσιακούς και άλλους χώρους, είναι αδιανόητο εμείς, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, να διαθέτουμε ένα σχεδόν έτοιμο νοσηλευτικό ίδρυμα και να μην το αξιοποιούμε.
Τα κτίσματα του "Λοιμωδών" έχουν έκταση 2.500 περίπου τ.μ. ενώ το οικόπεδο φθάνει τα 14.000 τ.μ.  Το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου χτίστηκε τη δεκαετία του 1890 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πιέρο Αριγκόνι για λογαριασμό της Εθνικής Ένωσης Βοήθειας προς τους Ιταλούς ιεραπόστολους και λειτούργησε αρχικά ως Ιταλικό Γενικό Νοσοκομείο. Από το 1945 λειτούργησε ως "νοσοκομείο λοιμωδών νόσων". Το 1984 χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.  Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου είαναι ασαφές, καθώς ούτε το Ελληνικό ούτε το Ιταλικό Δημόσιο που διεκδικεί την κυριότητά του, έχουν παρουσιάσει τίτλους ιδιοκτησίας.
Η λειτουργία του Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων διακόπηκε όπως είπαμε το 2013, με υπουργό υγείας τότε τον Άδωνι Γεωργιάδη και το ιατρικό και νοσηλευτικό του προσωπικό καθώς και μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του διασκορπίστηκε στα νοσοκομεία "Ιπποκράτειο" και "Παπαγεωργίου". Και βέβαια, είναι απορίας άξιο γιατί το υπουργείο Υγείας δεν προετοιμάζει το χώρο για να το χρησιμοποιήσει με τη νέα έξαρση της επιδημίας, κάτι που θα έπρεπε ήδη να είχε κάνει και με το πρώην νιοσοκομείο "Παναγία" στη Νέα Κρήνη.


Διαβάστε περισσότερα: https://farosthermaikou.blogspot.com/2020/03/blog-post_18.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.