Κυριακή, 5 Απριλίου 2020

Γιατί δεν προετοιμάζεται η εφεδρική επαναλειτουργία του "Λοιμωδών";

Καθώς το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, ίσως γύρω στο Πάσχα, αναμένεται η κορύφωση του κορωνοϊού και στη χώρα μας, οπότε θα δοκιμαστεί και η αντοχή του  Εθνικού Συστήματος Υγείας, ένας χώρος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη νοσηλεία ασθενών, είναι το πρώην Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης ή αλλιώς “Λοιμωδών”, στην οδό Γρ. Λαμπράκη 13 και η λειτουργία του οποίου διακόπηκε απότομα το 2013, επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Κι όμως το "Λοιμωδών", θα ήταν το πλέον κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεδομένου ότι διέθετε εξειδικευμένο μικροβιολογικό εργαστήριο, 100 και πλέον κλίνες αλλά και δύο κλινικές, παθολογική και παιδιατρική.
 Σε μία εποχή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υπερπληρότητας των νοσοκομείων τους, δημιουργούν ειδικούς χώρους και στήνουν κρεββάτια νοσηλείας σε στάδια, εκθεσιακούς και άλλους χώρους, είναι αδιανόητο εμείς, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, να διαθέτουμε ένα σχεδόν έτοιμο νοσηλευτικό ίδρυμα και να μην το λειτουργούμε.
Τα κτίσματα του "Λοιμωδών" έχουν έκταση 2.500 περίπου τ.μ. ενώ το οικόπεδο φθάνει τα 14.000 τ.μ.  Το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου χτίστηκε τη δεκαετία του 1890 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πιέρο Αριγκόνι για λογαριασμό της Εθνικής Ένωσης Βοήθειας προς τους Ιταλούς ιεραπόστολους και λειτούργησε αρχικά ως Ιταλικό Γενικό Νοσοκομείο. Από το 1945 λειτούργησε ως "νοσοκομείο λοιμωδών νόσων". Το 1984 χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.  Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου είαναι ασαφές, καθώς ούτε το Ελληνικό ούτε το Ιταλικό Δημόσιο που διεκδικεί την κυριότητά του, έχουν παρουσιάσει τίτλους ιδιοκτησίας.
Η λειτουργία του Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων διακόπηκε το 2013 και το ιατρικό και νοσηλευτικό του προσωπικό καθώς και μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του διασκορπίστηκε στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου. Και βέβαια, είναι απορίας άξιο γιατί το υπουργείο Υγείας δεν προετγοιμάζει το χώρο για να το χρησιμοποιήσει με την έξαρση της επισημίας, κάτι που θα έπρεπε ήδη να είχε κάνει και με το πρώην νιοσοκομείο "Παναγία" στη Νέα Κρήνη.


Διαβάστε περισσότερα: https://farosthermaikou.blogspot.com/2020/03/blog-post_18.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου