Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Διαδικτυακή εκδήλωση για τα 80 χρόνια κατάληψης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί

 Η Θεσσαλονίκη στο ζυγό της σβάστικα

Διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση για τα 80 χρόνια κατάληψης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί και τους ποταμούς αίματος αλλά και οικονομικής καταστροφής που αυτοί προκάλεσαν στην πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας και όλη τη χώρα, διοργανώνει αυτό το Σάββατο 10 Απριλίου 2021, στις 7 μ.μ. η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Κεντρικής-Δυτικής Μακεδονίας 1940-1974 με τίτλο: "Η Θεσσαλονίκη στο ζυγό της σβάστικα".

Εισηγητές θα είναι οι: 

-Μαρία Καβάλα, Επ. Καθ., Τμ. Πολιτικών Επιστημών, Α.Π.Θ., "Καταναγκαστική εργασία, η αρχή της «τελικής λύσης» στη Θεσσαλονίκη

-Σπύρος Κουζινόπουλος, Δημοσιογράφος-ερευνητής: "Η αντίσταση στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη"

-Βασίλης Μανουσάκης, Διδ. Τμ. Πολιτικών Επιστημών, Α.Π.Θ., "Η οικονομική λεηλασία της χώρας από τους Ναζί". 

-Δημήτρης Κούρτης, Eμπειρογνώμων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών: "Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών σε νομικό επίπεδο" 

Την εκδήλωση συντονίζει ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρόεδρος ΕΔΙΑ 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας.

Συμμετοχή-παρακολούθηση της εκδήλωσης από την ιστοσελίδα της ΕΔΙΑ 1940-1974, www.edia-makedonia.gr

Link: https://us02web.zoom.us/j/83664879057?pwd=OU9GZzA2NTU0THBDQUlqNndzSDBxUT09

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΙΑ Κεν.-Δυτ. Μακεδονίας: "80 χρόνια μετά η μαρτυρική όσο και ηρωική μνήμη από την τριπλή κατοχή  της χώρας μας όχι μόνο παραμένει ζωντανή, αλλά και διεκδικεί από το σημερινό γερμανικό κράτος, ως «καθολικού διαδόχου του Γ΄ Ράιχ», την ηθική και υλική δικαίωση για τις ωμότητες και τις θυσίες που υπέστη. Αδιάψευστος  μάρτυς η πρόσφατη συζήτηση στη γερμανική Βουλή, ανήμερα μάλιστα της εθνικής επετείου, και τα ψηφίσματα που κατέθεσαν το κόμμα της «Αριστεράς» - Die Linke και οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ» για την απόδοση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.