Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Συγκλονίζει η απώλεια του Δημοσθένη Δώδου

Συγκλονισμένοι πληροφορηθήκαμε το θάνατο ενός άριστου πανεπιστημιακού δασκάλου και ερευνητή, ενός φλογερού και αλύγιστου αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, ενός Ανθρώπου με άλφα κεφαλαίο και σημαντική προσφορά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, στην έρευνα και τους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες, του Δημοσθένη Δώδου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών μετά από καρδιακή εμβολή.


Ο Δημοσθένης Δώδος γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1948 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και στο Βερολίνο. 
Τον Οκτώβριο του 1969 συνελήφθη για την αντιδικτατορική του δράση και βασανίστηκε στο κολαστήριο της Μπουμπουλίνας, μαζί με τους Γιώργο Ανωμερίτη, Βασίλη Ράπανο, Παπαϊωάννου Δημήτρη, Μυλωνά Γιάννη, Χουλιάρα Κάτια, Κατσαρό Δημήτρη και Δεσποινιάδη Δημοσθένη.
Επτά μέρες μετά το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών τους καταδίκασε σε πολυετή κάθειρξη –τον Δημοσθένη σε 25 χρόνια. Υπέμεινε βασανιστήρια και δοκιμασίες με το γνώριμο σε όλους και όλες απαράμιλλο σθένος του. 

Μετά τη μεταπολίτευση, εργάστηκε επί χρόνια ως ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και κατόπιν δίδαξε στο ΑΠΘ, αρχικά στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, και κατόπιν υπηρέτησε ως μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών από το 2001 μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2015. Διατέλεσε Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ από το 2015 έως το 2019, ενώ επίσης υπήρξε μέλος της μόνιμης επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 1944, μέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον ναζιστικό ζυγό.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) 1940-1974 Κ-Δ Μακεδονίας και ήταν μέλος της Οργάνωσης Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ο Δημοσθένης Δώδος ήταν εκτός των άλλων και συγγραφέας αρκετών βιβλίων όπως: Νεωτερικότητα και εκλογικά δικαιώματα (Επίκεντρο 2011), Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στις εκλογές του ελληνικού κράτους 1915-1936 (Σαβάλας 2005), Εκλογική γεωγραφία των μειονοτήτων (Εξάντας), ενώ συμμετείχε στη συγγραφή συλλογικών έργων όπως Άουσβιτς, το γεγονός και η μνήμη του (Καστανιώτης 2007), Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα 2001 (Λιβάνης 2000), Εκλογική γεωγραφία των μειονοτήτων (Εξάντας), Θεωρίες της δημοκρατίας (Σαββάλας 2004), Η μεταμόρφωση της Θεσσαλονίκης, Η εγκατάσταση των προσφύγων στην πόλη [1920 - 1940] (Επίκεντρο 2010) κ.α.


ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Ο.Π.Ε. του Α.Π.Θ. σε ψήφισμά του εκφράζει θλίψη και συντριβή για το θάνατο του Δημοσθένη Δώδου αφυπηρετήσαντα Αν. Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Υπήρξε χαρισματικός δάσκαλος, ιδιαίτερα αγαπητός στους/στις φοιτητές/τριες, βαθύς γνώστης της πολιτικής ανάλυσης και της εκλογικής γεωγραφίας, διανοούμενος και ενεργός πολίτης, τίμησε πολλαπλώς το ΑΠΘ και το Τμήμα μας. Η προσφορά του είναι ανεκτίμητη και η απώλειά του δυσαναπλήρωτη. Σύσσωμο το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό, το Διοικητικό Προσωπικό, οι λοιποί Διδάσκοντες και λοιπές Διδάσκουσες, καθώς και οι Φοιτητές και Φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών τον αποχαιρετούμε με αγάπη.

Τιμώντας την προσφορά και τη μνήμη του, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών

Ψ η φ ί ζ ε ι 

-Να εκφραστούν θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

-Να κατατεθεί στεφάνι στην κηδεία του.

-Να παραστεί αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Τμήματος, στην εξόδιο ακολουθία.

-Να κηρυχθεί η μέρα της κηδείας του ως μέρα πένθους για το Τμήμα και να ανασταλούν όλες οι εκπαιδευτικές και διοικητικές δραστηριότητες την ώρα της κηδείας.

-Να δημοσιοποιηθεί το ψήφισμα και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.