Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Η συμβολή του Τύπου στον αγώνα του 1821

Η ΕΣΗΕΜ-Θ τιμά τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία και υπενθυμίζει τη συμβολή του Τύπου στον Αγώνα του 1821. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, η διάδοση των γραμμάτων και των δημοκρατικών ιδεών, η διαρκής και αέναη αναζήτηση της αλήθειας, αλλά και η ελευθερία της σκέψης, έτσι όπως την αποτύπωσε το όραμα του Ρήγα Βελεστινλή, είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του λειτουργήματος της δημοσιογραφίας.

Οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης είχαν καταλάβει από την αρχή ότι παράλληλα με το ξίφος έπρεπε να κρατάνε κι ένα άλλο όπλο στα χέρια τους: την πένα. Έλληνες όπως οι Νικόλαος Λουριώτης, Θεόκλητος Φαρμακίδης, Γεώργιος Ψύλλας, αλλά και φιλέλληνες όπως οι Λέστερ Στάνχοπ, Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ, Λόρδος Μπάιρον, εκτύπωσαν εφημερίδες, κατέγραψαν τα γεγονότα και είχαν τη δική τους συμβολή στον Αγώνα. Από την αρχή ανεξάρτητος, από την αρχή δημοκρατικός, από την αρχή πρωτοπόρος και νεωτερικός, ο Τύπος του Αγώνα άφησε έντονη και βαριά παρακαταθήκη.

Σήμερα που ο Τύπος, με άλλη μορφή και με άλλα σημαινόμενα, συνεχίζει να δίνει τις δυνάμεις του στον αγώνα της σωστής και δίκαιης ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι γιορτάζουν μαζί με όλο το ελληνικό έθνος, χωρίς να ξεχνάνε την υπόμνηση του εθνικού μας ποιητή: «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.