Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Προστασία του υγροβιότοπου Επανομής ζητά η παράταξη "Κοιτάμε Μπροστά"


Γραπτή ερώτηση σχετικά με την προστασία του υγροβιότοπου της Επανομής κατέθεσε προς τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η περιφερειακή παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης "Κοιτάμε Μπροστά", καθώς, όπως σημειώνει, αν και ενταγμένη στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, η περιοχή δέχεται πολυάριθμες απειλές, με κύρια την ανεξέλεγκτη διέλευση τροχοφόρων, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας της. 

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση οδήγησε και στην απώλεια της "Γαλάζιας Σημαίας" από την παραλία του Ποταμού, αναγκάζοντας τον Δήμο Θερμαϊκού να συνεργαστεί με τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, ώστε να ενισχυθεί η ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με την οικολογική αξία της περιοχής και να μπορέσει να ξαναδιεκδικήσει η παραλία τη σημαντική αυτή διάκριση.

Η παράταξη ζητά να ενημερωθεί αν η Περιφέρεια έχει αναπτύξει σχετικές δράσεις στην περιοχή σε συνεργασία με το υπουργείο, τον φορέα και τον δήμο και αν θα μπορούσαν να ενταχθούν σχετικά προγράμματα στο ΕΣΠΑ, επάνω και στις προτάσεις του φορέα διαχείρισης για αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών, για την οριοθέτηση των ζωνών προστασίας, ακόμη και για ειδικά τρενάκια που να παραλαμβάνουν τον κόσμο από εκεί περίπου που τελειώνουν τα μπιτς-μπαρ για να τους πηγαίνουν προς το Φανάρι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ:

Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος, κ. Γιουτίκα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε.Θ, κ. Πατουλίδου

Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση

 Θέμα: Υποβάθμιση προστατευόμενης περιοχής λιμνοθάλασσας Επανομής. 

Η λιμνοθάλασσα Επανομής, βρίσκεται σε μία περιοχή, στον Ποταμό, που έχει τραβήξει τα βλέμματα πολλών τουριστών, αλλά ανήκει και στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και εκπέμπει SOS, λόγω των συνεχών οχλήσεων της χλωρίδας και της πανίδας από τα τροχοφόρα οχήματα κατά μήκος των παραλιών της. Η περιοχή μόλις το 2018 υπάχθηκε στον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου ο οποίος με τη σειρά του υπόκειται στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για υδρόβια και παράκτια είδη πουλιών, καθώς αποτελεί σημαντικό σταθμό ανεφοδιασμού για πολυάριθμα είδη που κινούνται μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, ενώ είναι χαρακτηρισμένη ως ΖΕΠ (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) για τα πουλιά, αλλά και ως ΕΖΔ (Ειδική Ζώνη Διαχείρισης), που είναι η οδηγία που επικεντρώνεται στα φυτά και στα υπόλοιπα ζώα.

Η λιμνοθάλασσα δέχεται πολυάριθμες απειλές, με κύρια την ανεξέλεγκτη και άναρχη διέλευση τροχοφόρων, ελλείψει καθορισμένων ασφαλών διαδρομών, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας της περιοχής. Διεξάγονται μέχρι και αυτοσχέδιοι αγώνες με μηχανές! Η περιοχή του Ποταμού μέχρι πρότινος διατηρούσε και τη διάκριση της Γαλάζιας Σημαίας. Όμως φέτος η διάκριση αυτή αφαιρέθηκε εξαιτίας πρακτικών που υποβαθμίζουν είτε απειλούν το φυσικό περιβάλλον. Ο δήμος, πλέον, σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης επιδιώκει να ενισχύσει την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με αυτές τις περιοχές για να μπορέσει να ξαναδιεκδικήσει η παραλία τη σημαντική αυτή διάκριση. Ωστόσο, ο δήμαρχος Θερμαϊκού έχει διευκρινίσει πως η συνδρομή του δήμου σε οποιαδήποτε ενέργεια για την προστασία του υγρότοπου είναι καθαρά επικουρική και εθελοντική, καθώς είναι στην αρμοδιότητα του φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Θερμαϊκού.

Ήδη ο φορέας σε συνεργασία με τον δήμο τοποθέτησαν μία ειδική μπάρα που απαγόρευε τη διέλευση αυτοκινήτων. Όμως ορισμένοι λουόμενοι προχώρησαν στην παράτυπη απομάκρυνσή της. Παράλληλα, φέτος υπήρχε η πρόβλεψη να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες που τονίζουν τη σημασία της περιοχής.

Καταγγελίες κάνουν λόγο ακόμη και για απουσία κάδων απορριμμάτων και εν γένει επιτήρησης από δημοτική αρχή ή αστυνομία.

Για το πρόβλημα της διέλευσης τροχοφόρων, στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες προτάσεις, όπως η πλήρης απαγόρευση εκτός αν πρόκειται για τους αλιείς, οχήματα της Πυροσβεστικής αλλά και περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε:

1. Τι αρμοδιότητες έχει η ΠΚΜ για την περιβαλλοντική προστασία της συγκεκριμένης περιοχής; Έχει αναπτύξει σχετικές δράσεις σε συνεργασία με το υπουργείο, τον φορέα και τον δήμο;

2. Τι κενά παρουσιάζονται μετά την αλλαγή του καθεστώτος που όριζε τη λειτουργία των φορέων διαχείρισης και την ίδρυση του νέου κεντρικού φορέα του υπουργείου (ΟΦΥΠΕΚΑ); Υπάρχει συνεργασία των υπηρεσιών της ΠΚΜ μαζί του;

3. Ποια η γνώμη σας για την πρόταση του φορέα για αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών, για την οριοθέτηση των ζωνών προστασίας, ακόμη και για ειδικά τρενάκια που να παραλαμβάνουν τον κόσμο από εκεί περίπου που τελειώνουν τα μπιτς μπαρ και να τους πηγαίνουν προς το Φανάρι; Θα μπορούσαν να ενταχθούν σχετικά προγράμματα στο ΕΣΠΑ;

Εκ μέρους της παράταξης

Ο επικεφαλής 

Γιαννούλης Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.