Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Φασιστοειδή βεβήλωσαν το μνημείο της Παλαιοκώμης Σερρών

Άγνωστα φασιστοειδή, καλυπτόμενα από το σκοτάδι, βεβήλωσαν το μνημείο της θυσίας των στελεχών του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ που βρίσκεται στην Παλαιοκώμη Σερρών και μάλιστα ακριβώς στην επέτειο των 80 χρόνων από την εκτέλεσή τους από τους φασίστες Βούλγαρους κατακτητές στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα. 

Τα πέντε κορυφαία στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου, ο Γραμματέας του Απόστολος Τζανής, δάσκαλος από την Κλεισθένη της Φλώρινας, Παρασκευάς Μπάρμπας (Δράκος),  αναπληρωτής γραμματέας του Μ.Γ., υπεύθυνος για την ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Μωϋσής Πασχαλίδης από την Αμφίπολη Σερρών, μέλος του Μ.Γ., και τα αδέλφια Αραμπατζής και Λάμπρος Μαζαράκης από την Ηλιοκώμη Σερρών, συνεργάτες του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας, εκτελέστηκαν από τους φασίστες Βούλγαρους την ώρα που επιχειρούσαν να περάσουν τον Στρυμόνα για να βρεθούν στην απέναντι γερμανοκρατούμενη περιοχή. Μαζί τους εκτελέστηκαν και τρεις νέοι αγρότες από την Προσοτσάνη και το Δοξάτο Δράμας που προσπαθούσαν επίσης να γλυτώσουν από τις φοβερές ωμότητες των κατακτητών που ακολούθησαν την πρόωρη μεν πλην όμως ηρωϊκή εξέγερση της Δράμας στις 28-29 Σεπτεμβρίου 1941.

Τα συντρίμμια σκορπισμένα γύρω από το μνημείο

Οι βέβηλοι με σφυριά και αιχμηρά αντικείμενα κατέστρεψαν την ανάγλυφη αναφορά στη θυσία των πέντε αγωνιστών, έσπασαν τις μαρμάρινες πλάκες που ήταν επάνω στο μνημείο και σκόρπισαν τα συντρίμμια τους στο γύρω χώρο.

Σημειώνεται ότι ανάλογη επίθεση κατά του μνημείου των εκτελεσμένων στελεχών του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ στη Παλαιοκώμη Σερρών, είχε σημειωθεί και το Νοέμβριο του 2014 από Χρυσαυγίτες εκείνη τη φορά που είχαν σχηματίσει αγκυλωτούς σταυρούς και άλλα ναζιστικά σύμβολα. 

Παρά το γεγονός αυτό, το ΚΚΕ Σερρών που με ανακοίνωσή του κατήγγειλε τη βεβήλωση του μνημείου των εκτελεσμένων μελών του Μακεδονικού Γραφείου του Κ. Κ. Ε. δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο σημείο εκείνο την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, ώρα 10 π.μ. και μία ώρα αργότερα, στις 11 π.μ. στο γειτονικό Ροδολίβος, με ομιλητή το μέλος της K.E. του KKE Δημήτρη Παπατολίδη, για να τιμήσει τη θυσία των πρωτεργατών του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης στη Βόρεια Ελλάδα. Και όπως αναφέρει:

Το μνημείο όπως ήταν πριν τη βεβήλωσή του 

"Οι απόγονοι των δοσίλογων, συνεργατών των Βουλγάρων φασιστών, επιτίθενται με μίσος σε κάθε τι που θυμίζει την ηρωική εποποιία της αντίστασης του λαού μας κατά των Ναζί κατά των φασιστών Ιταλών και Βουλγάρων. Σε ότι θυμίζει πως στη χώρα μας οι ψευτοπατριώτες φασίστες ήταν οι συνεργάτες των κατακτητών, ήταν οι ατιμασμένοι προδότες του λαού μας. 

 Ότι και να κάνουν δε μπορούν να ξεγράψουν από τη μνήμη του λαού μας τη μεγάλη εποποιία της Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ. 

Όσο και να προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον αγωνιζόμενο λαό, όποιον άνθρωπο αντιστέκεται στη βαρβαρότητα και την αδικία, οι ενέργειες τους θα πέφτουν στο κενό, γιατί μέσα στη συνείδηση των νέων, των ανθρώπων του μόχθου, ο φασίστας και ο ναζιστής είναι συνώνυμα των μεγαλύτερων εγκλημάτων. Τους υποσχόμαστε πως η θέση τους θα παραμείνει εκεί που τους πρέπει στο περιθώριο και το σκοτάδι της ιστορίας, έξω από κάθε γειτονιά χωριό, σχολείο και σχολή. 

 Καλούμε το λαό της περιοχής μας να δώσει μαζικό παρών την Κυριακή 10 Οκτώβρη 11 πμ στην κεντρική πλατεία στο Ροδόλιβος για να τιμήσει τα εκτελεσμένα στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ από τους Βουλγάρους φασίστες. Η εκδήλωση θα αρχίσει από το μνημείο στην Παλαιοκώμη στις 10 πμ.", καταλήγει η ανακοίνωση της οργάνωσης Σερρών του ΚΚΕ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.