Καθώς πλησιάζει η 22η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στα σχέδια της απερχόμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση και του νερού, με νέα χαράτσια που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες για το κατ' εξοχήν δημόσιο αγαθό, το νερό. Η κερκόπορτα άνοιξε με την εισαγωγή στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία πολυνομοσχεδίου με τίτλο: «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων κ.ά.».
Το γεγονός ότι έντρομη η κυβέρνηση από τις λαϊκές αντιδράσεις ανέβαλε κατά μία εβδομάδα την ψήφιση του απαράδεκτου πολυνομοσχεδίου, δεν μειώνει, ούτε αναιρεί τα σχέδιά της για να παραδώσει το νερό σε ιδιωτικά συμφέροντα
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο (η διαβούλευση για το οποίο είχε διάρκεια μόλις 4 ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του τριήμερου της αργίας της Καθαράς Δευτέρας) ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Στο πλαίσιο αυτό, αφαιρείται από το αρμόδιο Υπουργείο η διαχείριση της υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης, η οποία μεταφέρεται στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), η οποία μετονομάζεται σε ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων)., Ανοίγοντας δηλαδή διάπλατα την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Την έντονη αντίθεσή τους στις προσπάθειες αυτές εκδήλωσαν 62 φορείς και συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης, που υπέγραψαν σχετική διακήρυξη και συμμετέχουν στην “Πρωτοβουλία για τη συνεργατική διαχείριση του νερού της Θεσσαλονίκης από τους πολίτες”. Δηλώνοντας ότι θα σταθούν και πάλι μπροστά για να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του νερού, που επιχειρείται με αυτό το νομοσχέδιο για τη νέα ρυθμιστική αρχή. Καθώς το νερό είναι κοινό μας αγαθό (δημόσιο/κοινωνικό) και όχι εμπόρευμα για να κερδοσκοπούν οι εταιρίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.