Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Γάμος με το θάνατο

Οι ηρωικοί βαθμοφόροι της Χωροφυλακής Στάθης Βαμβέτσος και Κώστας Κυριακόπουλος 
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Το αντιστασιακό “Δίκτυο Βαμβέτσου” στη Θεσσαλονίκη και η δράση του, η φυγάδευση Άγγλων αιχμαλώτων πολέμου από το στρατόπεδο συγκέντρωσης “Παύλος Μελάς”, η σύλληψη των μελών της οργάνωσης από τους Ναζί, το ηρωϊκό τέλος των επικεφαλής της, βαθμοφόρων της Χωροφυλακής Στάθη Βαμβέτσου και Κώστα Κυριακόπουλου και ο συγκινητικός γάμος του τελευταίου στο Γεντί Κουλέ πριν οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα. 1η συνέχεια

Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Οι διώξεις κατά των εφημερίδων της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη του Εμφυλίου

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ανελέητο ήταν το κυνηγητό, αμέσως μετά την απελευθέρωση κατά των εφημερίδων της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη. Με αποκορύφωμα  την επίθεση, 
τα ξημερώματα της 30ης Μαρτίου 1947, από "άγνωστους" στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας Αγωνιστής, που είχε ως αποτέλεσμα να δολοφονηθούν τρεις τυπογράφοι, να τραυματιστούν βαριά επτά dδημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι και να καταστραφεί πλήρως το τυπογραφείο της εφημερίδας..

Η εξόντωση των 14 κατοίκων της Ν. Ευκαρπίας από τους Ναζί

Η Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης από την αρχή της Ναζιστικής Κατοχής, πήρε ενεργά μέρος  στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης κατά των χιτλερικών κατακτητών, διαθέτοντας ισχυρή οργάνωση του ΕΑΜ και στέλνοντας αρκετά παλληκάρια της στα αντάρτικα τμήματα του ΕΛΑΣ.

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Η ζωή στην περιοχή Θερμαϊκού πριν ένα αιώνα

Η δημιουργία της πρώτης γεωργικής ένωσης στην Επανομή το 1922- Τα αλιευτικά σωματεία της Ν.Μηχανιώνας και οι λεμβούχοι της Περαίας- Ένα αγροτικό συνέδριο στους Ν.Επιβάτες-  Οι πολιτιστικοί σύλλογοι 
Αγρότες της Νέας Μηχανιώνας με τα παιδιά τους, έξω από τον Γεωργικό Συνεταιρισμό,
κάνουν λιτανεία παρακαλώντας το Θεό να βρέξει για να αποφύγουν την ξηρασία
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι πρώτες μορφές οργάνωσης του αγροτικού κόσμου της περιοχής του Θερμαϊκού πριν ένα περίπου αιώνα, λίγο πριν αλλά και μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τον οθωμανικό ζυγό. Ήταν η περίοδος που οι γηγενείς κάτοικοι του νομού Θεσσαλονίκης αλλά και οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εδώ, άρχισαν να οργανώνονται σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και να διεκδικούν την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους. 

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Θρήνος για 18χρονο ποδοσφαιριστή της Αναγέννησης Επανομής

Θρήνος στην Επανομή για τον 18χρονο ποδοσφαιριστή της Αναγέννησης Επανομής Βασίλη Κόλιο που έφυγε από τη ζωή σήμερα Πέμπτη 27 Ιουλίου, βυθίζοντας στη θλίψη την περιοχή αλλά και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. 

Η εποποιία του παράνομου Τύπου της Εθνικής Αντίστασης στη Μακεδονία


του Σπύρου Κουζινόπουλου
O παράνομος, ο μυστικός τύπος της Εθνικής Αντίστασης 1941-44, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο, διοργανωτικό και διαφωτιστικό, στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας εκείνη τη μαύρη τετραετία. Και είναι αυτό κάτι που πρέπει να το αναδεικνύουμε και να το προβάλουμε όσα χρόνια κι' αν περάσουν, αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής σ' εκείνους τους ηρωϊκούς δημοσιογράφους, τυπογράφους και διακινητές των μυστικών εφημερίδων του αγώνα που διακινδύνευαν κάθε στιγμή τη ζωή τους.

Ο «αντεθνικώς δρων» Μανόλης Αναγνωστάκης


Ο Μ. Αναγνωστάκης, όρθιος στο κέντρο, κρατούμενος στις φυλακές Επταπυργίου,
με τους συντρόφους του ΕΠΟΝίτες Δ. Βούρδα, Β. Ζέρβα και Γ. Αποστολίδη
                                    ….Τώρα νὰ σπάσεις δὲν μπορεῖς πιά, σὲ χρωμάτισαν
                                         καὶ σ᾿ ἔχουν σὰν τὸν ποντικὸ μέσα στὴ φάκα
                                         καὶ δὲν ξεφεύγεις ἀπὸ τοῦ χαφιὲ τὸ μάτι σὰν
                                         συναναστρέφεσαι τὸν καθ᾿ ἕνα μαλάκα.

                           Μανόλης Αναγνωστάκης, απόσπασμα από το Fair Play

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Ειρήνη Γκίνη: Η πρώτη εκτελεσμένη γυναίκα στον Εμφύλιο

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Tα χαράματα της 26ης Ιουλίου 1946 οδηγούνταν στο εκτελεστικό απόσπασμα, στα Γιαννιτσά, επτά αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και ανάμεσά τους η 24χρονη σλαβομακεδόνισσα δασκάλα, Ειρήνη Γκίνη. Επρόκειτο για την πρώτη εκτέλεση γυναίκας στην περίοδο του αδελφοκτόνου Εμφυλίου Πολέμου, μετά
την ψήφιση των «έκτακτων μέτρων», που είχαν θεσπιστεί στις 18 Ιουνίου 1946, με το περιβόητο "Γ' ψήφισμα", το οποίο προέβλεπε την ίδρυση Εκτάκτων Στρατοδικείων. 

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Η σφαγή από τους Ναζί στο Ασβεστοχώρι

Ένα τμήμα από το "Τάγμα Κυνηγών" του Σούμπερτ που σκόρπισε τον όλεθρο στην Κρήτη και τη Μακεδονία
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Εβδομήντα εννέα χρόνια από το φοβερό έγκλημα που διέπραξαν οι Γερμανοί κατακτητές με τους δωσίλογους “Έλληνες” συνεργάτες τους στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης και οι μνήμες παραμένουν άσβεστες στους παλαιότερους κατοίκους της περιοχής αλλά και στους νεότερους, καθώς το γεγονός μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, μια και είναι αδύνατο να λησμονηθεί και αυτή η θηριωδία των Ναζί.

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Η απελευθέρωση των τελευταίων πολιτικών κρατουμένων της χούντας στη Θεσσαλονίκη

Οι τελευταίοι πολιτικοί κρατούμενοι της χούντας στη Θεσσαλονίκη
του Σπύρου Κουζινόπουλου 
24 Ιουλίου 1974. Το δικτατορικό καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών, καταρρέει κάτω από το βάρος των ανομημάτων του και την προδοσία της Κύπρου. Δύο μέρες αργότερα, στις 26 Ιουλίου, θα απελευθερωθούν από τις φυλακές Διαβατών οι τελευταίοι Θεσσαλονικείς πολιτικοί κρατούμενοι της δικτατορίας. 

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

49 χρόνια από την κατάρρευση της χουντικής δικτατορίας

Ο λαός πανηγυρίζει την πτώση της χούντας. Σαράντα  οκτώ χρόνια μετά, 
θα αποδειχθεί ότι η μεταπολίτευση, ήταν μία ακόμη χαμένη ευκαιρία
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Συμπληρώνονται 49 χρόνια από την κατάρρευση της χούντας, στις 23 Ιουλίου 1974, κάτω από το βάρος της αντίθεσης του ελληνικού λαού στο στυγνό δικτατορικό καθεστώς που είχε εγκαθιδρύσει μία φούχτα επίορκων αξιωματικών, αλλά κυρίως, την εθνική συμφορά που προκάλεσαν οι ενέργειες της στην Κύπρο, δίδοντας την αφορμή να επέμβει ο τουρκικός Αττίλας στο νησί και να καταλάβει το 40% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας..

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που απέτρεψε την επέκταση της βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία

Στις 22 Ιουλίου 1943 κορυφώθηκαν οι διαδηλώσεις κατά της επικείμενης επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία, με πολυπληθές μαχητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, το οποίο πνίγηκε στο αίμα από τις δυνάμεις κατοχής και ανάλογα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας.

Οι κινητοποιήσεις της Αντίστασης κατά της βουλγαρικής Κατοχής

Όσοι πρόταξαν τα στήθη τους στους κατακτητές, χαρακτηρίσθηκαν..."προδότες"
Ξυλογραφία του Α. Τάσσου. Ο ΕΛΑΣ χτυπά τους Βούλγαρους φασίστες
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ο μήνας Ιούλιος είναι σημαδιακός για την ελληνική Μακεδονία, για την Ελλάδα ολόκληρη, καθώς τον Ιούλιο του 1943, στην μαύρη περίοδο της Γερμανικής Κατοχής διοργανώθηκαν μερικές από τις πιο συγκλονιστικές μαχητικές εκδηλώσεις, που γνώρισε αυτός ο τόπος, ανατρέποντας τα σχέδια για την επέκταση της βουλγαρικής φασιστικής Κατοχής στη Μακεδονία. 

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Η “αναίμακτη γενοκτονία” της Τουρκίας σε βάρος των Τουρκοκυπρίων

του Αμπντουλλάχ Κόρκμαζχαν*
Αφομοίωση! Θα ήθελα να αναφερθώ σ’ ένα διαφορετικό πρόβλημα που είναι ζωτικής σημασίας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το πρόβλημα αυτό είναι οι πολιτικές αφομοίωσης που χωρίς κανένα σεβασμό στην ταυτότητα, τη βούληση, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της τουρκοκυπριακής κοινότητας, συνεχίζονται και αλλάζουν εις βάρος των Τουρκοκυπρίων τη δημογραφική δομή του βόρειου μέρους της Κύπρου.

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Τρία απόρρητα έγγραφα για τους υπαίτιους της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

 

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Καθώς συμπληρώνονται 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με την επιχείρηση "Αττίλας", στις 20 Ιουλίου 1974, πέντε μέρες μετά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου για την ανατροπή του προέδρου Μακαρίου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τους μεγάλους υπαίτους, αυτούς που άνοιξαν διάπλατα την κερκόπορτα για την είσοδο των τουρκικών στρατευμάτων: Τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Η μεγάλη απόδραση από τις φυλακές των Βούρλων

Ιούλιος. Τέτοιες ημέρες πριν από 68 χρόνια. Είκοσι επτά κομμουνιστές κρατούμενοι δραπετεύουν στις 17 Ιουλίου 1955, μετά από τέσσερις μήνες επίμοχθης και επικίνδυνης προετοιμασίας, από τις φυλακές των Βούρλων. Η απόδραση εκείνη υπήρξε μια από τις θεαματικότερες στα διεθνή χρονικά και, μολονότι χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα μέσα και αυτοσχέδια εργαλεία, εξευτέλισε τους δεσμώτες της εποχής. 

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Τίμος Βιτσώρης ο επαναστάτης, ο ηθοποιός, ο ποιητής

Τα φυλακισμένα στελέχη του ΚΚΕ Θεσσαλονίκης στο Επταπύργιο το 1925. Άνω σειρά από αριστερά: Χαίνογλου, Γεωργάκας, Μαραγκός, Ντούβας, Μακρόπουλος, Αγγελούκας. Κάτω: Βιτσώρης, Σαπόρτα, Παπαδόπουλος, Κουρτίδης, Παπανικολάου
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ερευνώντας την περίοδο του μεσοπολέμου για τις ανάγκες ενός νέου βιβλίου μου, έπεσα πάνω σε ένα ξεχασμένο και καταταλαιπωρημένο αγωνιστή της αριστεράς, τον Θεσσαλονικιό ηθοποιό και ποιητή Τίμο Βιτσώρη, που έφυγε από τη ζωή εξ αιτίας των κακουχιών της κατοχής σε ηλικία μόλις 37 ετών. Ενός ανθρώπου που προσπάθησε σε όλη τη σύντομη ζωή του να υπηρετήσει με συνέπεια την τέχνη και το νεογέννητο τότε εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα.

Καραβάκια Θερμαϊκού: Μία ιστορία ενός και πλέον αιώνα

Ιούλιος 1927: Οι "μπαγιάτηδες" περιμένουν στην εξέδρα του Λευκού Πύργου το βαποράκι για να πάνε απέναντι
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Η ιστορία με τα «καραβάκια», δηλαδή τη θαλάσσια συγκοινωνία στο Θερμαϊκό κόλπο είναι πολύ παλιά, καθώς ξεπερνάει τον ένα αιώνα, δεδομένου ότι το πρώτο πλεούμενο που έπλευσε από την παραλία της Θεσσαλονίκης προς την απέναντι ακτή, ήταν το καραβάκι, με το όνομα «Κασσάνδρα», στα 1907, επί οθωμανικής αρχής.

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Στο Επταπύργιο οι δύο πρώτες εκτελέσεις του Εμφυλίου

Εκτελέσεις στο Επταπύργιο την περίοδο του Εμφυλίου 
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Στις 16 Ιουλίου 1946, στο «συνήθη τόπον εκτελέσεων» πίσω από το Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης, ανοίγει η αυλαία αίματος του εμφυλίου πολέμου, καθώς γίνονται οι πρώτες δύο εκτελέσεις της καταραμένης πολυαίμακτης εκείνης περιόδου: Τουφεκίζονται καταδικασμένοι με συνοπτικές διαδικασίες και με βάση αστείες αστήριχτες κατηγορίες, οι αγρότες από το Περιστέρι Κιλκίς,  Θεοχάρης Σαπρανίδης και Γιώργος Καλέμος.

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Η αποστασία του 1965, οι αποδοκιμασίες και τα “πακέτα”

Σκίτσο του Στέφανου Ρυκούδη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη για τη δίκη
του Γιάννη Αικατερινάρη με την κατηγορία της "περιύβρισης αρχής" των αποστατών
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ένα περιστατικό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη κατά τα περιβόητα γεγονότα των "Ιουλιανών" και τα πάρτι σε βάρος της θέλησης του ελληνικού λαού από το τρίγωνο παλάτι-δεξιά- αποστάτες: Λίγο μετά την ορκωμοσία του ως υπουργός Εργασίας στην τρίτη και τελευταία κυβέρνηση των αποστατών, υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο, ο Γεώργιος Μπακατσέλος έρχεται στη Θεσσαλονίκη την ιδιαίτερη εκλογική του περιφέρεια.

Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

49 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο

Ήταν Δευτέρα, 15 Ιουλίου 1974. Σαράντα εννέα ακριβώς χρόνια πριν. Νωρίς το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επιστρέφει από τη θερινή του κατοικία στο όρος Τρόοδος στο προεδρικό μέγαρο. Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι καθώς οι πληροφορίες που από μέρες κυκλοφορούν στη μεγαλόνησο, κάνουν λόγο για προσπάθειες των πραξικοπηματιών από την Αθήνα για την ανατροπή του.

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Πέρασαν κιόλας 49 χρόνια που έπεσε η χούντα...

του Ανέστη Αναστασιάδη

Σε λίγες ημέρες 24 του μηνός στο προεδρικό μέγαρο θα γίνει γνωστή εορτή πτώση της χούντας και επάνοδος της δημοκρατίας εδώ και 49 χρόνια. Σε αυτήν την εκδήλωση ασφαλώς θα έρθουν και οι αρχηγοί των σημερινών κομμάτων δεξιοί και ακροδεξιοί που πιστεύουν στα χρόνια της χούντας για να μας πουν και αυτοί "χρόνια πολλά".

Τα "Ιουλιανά" του 1965, το βασιλικό πραξικόπημα και η δολοφονία του Σωτ. Πέτρουλα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης για το βασιλικό πραξικόπημα του 1965
15 Ιούλη 1965.  Η άρνηση του βασιλιά Κωνσταντίνου να υπογράψει την αποπομπή του φιλοβασιλικού Πέτρου Γαρουφαλιά  από το υπουργείο  Εθνικής Άμυνας, οδήγησε στoν εξαναγκασμό σε  παραίτηση του πρωθυπουργού Γεωργίου  Παπανδρέου.Λίγες ώρες μετά, ο βασιλιάς διορίζει την πρώτη  κυβέρνηση των αποστατών υπό τον Γ. Αθανασιάδη-Νόβα και με υπουργο Συντονισμού τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.  Από εδώ και εμπρός ξεκινά η  μεγαλύτερη λαϊκή κινητοποίηση  μετά τον Εμφύλιο που θα κρατήσει περίπου 70 ημέρες.  

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Η αντίσταση κατά της χούντας στις ένοπλες δυνάμεις

49 χρόνια από πτώση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Καθώς πλησιάζουμε στην 49η επέτειο από την πτώση της δικτατορίας της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, να θυμίσουμε πτυχές της αντιδικτατορικής δράσης στον στρατό κατά την περίοδο της μαύρης επταετίας 1967-1974 από στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, όπως αναδείχθηκαν σε ημερίδα του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), μέσα από αφηγήσεις αξιωματικών ε.α., οι οποίοι εκείνη την περίοδο βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, ή διώχθηκαν για τα δημοκρατικά τους φρονήματα.

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Η αιμοσταγής δράση του Σούμπερτ στην Μακεδονία

Την αιμοσταγή του δράση και το δολοφονικό όργιο του Ναζί εγκληματία Φριτς Σούμπερτ  στη Μακεδονία καθώς και την μνημειώδη απόφαση του δικαστηρίου εγκληματιών πολέμου που μετά τον πόλεμο τον καταδίκασε σε θάνατο, παρακολουθούμε στη συνέχεια της έρευνας αυτής. Στα τέλη Φεβρουαρίου του 1944 ο Σούμπερτ έφτασε με την ομάδα του, που πλέον απαριθμούσε γύρω στα 50 άτομα, τους διαβόητους "Σουμπερίτες", στα Γιαννιτσά, αρχίζοντας να σκορπά το θάνατο και στη Βόρεια Ελλάδα. 

Η έναρξη από τη Θεσσαλονίκη του κινήματος των Νεότουρκων

Όταν εγκαθιδρύονταν από τον Ατατούρ κοσμικό κράτος στην Τουρκία, στην 
οποία προσπαθεί ο Ταγίπ Ερντογάν να επαναφέρει την Ισλαμοκρατία 
Πέρασαν 115 χρόνια από το εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη του κινήματος των Νεότουρκων, ενός κινήματος που οδήγησε στην εγκαθίδρυση του κοσμικού κράτους στην Τουρκία, κάτι που προσπαθεί τώρα να το ανατρέψει η σημερινή τουρκική ηγεσία. Ήταν στις 11 Ιουλίου του 1908, όταν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης ζούσαν μοναδικές στιγμές με την επανάσταση που οργανώθηκε από το Οθωμανικό Κομιτάτο, την "Επιτροπή για την Ένωση και την Πρόοδο", υποχρεώνοντας τον σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ να προχωρήσει στην εφαρμογή του συντάγματος του 1876. 

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Το «Σώμα Κυνηγών» του Φριτς Σούμπερτ και τα εγκλήματα του

Ο Φριτς Σούμπερτ υπήρξε ένας από τους χειρότερους εγκληµατίες πολέµου που έδρασαν στα Βαλκάνια, άτοµο µυθοποιηµένο όσο ελάχιστα, για την αιμοσταγή δράση στην κατοχική Ελλάδα, κυρίως στην Κρήτη και στη Μακεδονία. Το «Σώμα Κυνηγών», οι Σουμπερίτες, που συγκρότησε  ο διαβόητος ο γερμανός επιλοχίας της Στρατιωτικής Αστυνομίας, Feldgendarmerie Σούμπερτ, στελεχώθηκε κυρίως από γερμανόφιλους δωσιλόγους αλλά και βαρυποινίτες από φυλακές της Κρήτης. 

81 χρόνια από το "Μαύρο Σάββατο" της Θεσσαλονίκης

Συμπληρώνονται σήμερα 81 χρόνια από το «μαύρο Σάββατο» της 11ης Ιουλίου 1942, μέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση απογραφής για καταναγκαστική εργασία των Εβραίων συμπολιτών μας και υπήρξε προανάκρουσμα του εξανδραποδισμού και της μαζικής εξόντωσής τους στα κρεματόρια της ναζιστικής «τελικής λύσης».

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Ο αγώνας κατά της καθόδου των Βουλγάρων φασιστών στη Μακεδονία

Πριν 80 χρόνια μια από τις συγκλονιστικότερες στιγμές της ΕΑΜικής Αντίστασης

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές αντίστασης στην τριπλή φασιστική κατοχή της πατρίδας μας, καταγράφτηκε στις 10 Ιουλίου 1943, όταν με την πρωτοβουλία και καθοδήγηση του ΕΑΜ, δεκάδες χιλιάδες λαού ξεχύθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων της βόρειας Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι με μαχητικές διαδηλώσεις ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία.

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Το αγροτικό συλλαλητήριο της 10ης Ιουλίου 1966

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Στις 10 Ιουλίου 1966, ένα συλλαλητήριο των σιτοπαραγωγών στη Θεσσαλονίκη καταλήγει σε αιματηρή σύγκρουση με τη Χωροφυλακή, καθώς η υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο κυβέρνηση των αποστατών και υπουργό Συντονισμού τον Κων. Μητσοτάκη, προσπάθησε με κάθε τρόπο να καταστείλει κάθε εργατική και αγροτική κινητοποίηση, κι ενώ οι λαϊκές διαμαρτυρίες είχαν γίνει καθημερινό φαινόμενο.

Η εποχή που η Αστυνομία αναζητούσε όπλα στα ... εσώρουχα των γυναικών

Το τερατούργημα που πριν 3 χρόνια ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. (νόμος 4703/2020) με το οποίο ουσιαστικά καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα "του συνέρχεσθαι" και των διαδηλώσεων, έρχεται να μας θυμίσει δύο παλιότερους υπουργούς "Προστασίας του Πολίτη" κυβερνήσεων της δεξιάς, τους Αν. Μπάλκο και Κων. Λάσκαρη. Με τον πρώτο να προσπαθεί να επιβάλλει το "Νόμος και Τάξη", επιχειρώντας να εφαρμόσει την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και καλλιεργώντας τη θεωρία των "δύο άκρων" και τον δεύτερο να καταργεί με ένα φιρμάνι την... "πάλη των τάξεων" !

Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Η μεγάλη καπνεργατική απεργία στα 1914

Εργάτες και εργάτριες σε καπναποθήκη στις αρχές του 20ού αιώνα
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Την άνοιξη του 1914, ξέσπασε μια από τις μαζικότερες απεργίες καπνεργατών σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Δράμα, στην οποία εκτιμάται ότι συμμετείχαν πάνω από 32.000 απεργοί. Οργανωτής ήταν η ιστορική οργάνωση «Φεντερασιόν», με επικεφαλής τους πρωτοπόρους του εργατικού και σοσιαλιστικού κινήματος της χώρας, Αβραάμ Μπεναρόγια και Σαμουήλ Γιονά. H απεργία έληξε στις αρχές του καλοκαιριού εκείνου του έτους όταν οι αρχές εκτόπισαν τους ηγέτες της ως ..."ξενοκίνητους πράκτορες"!

Τα δικαιώματα των πολιτών στις παραλίες

Tα δικαιώματα που έχουν οι πολίτες, κατά τη μετάβασή τους στις παραλίες για να κολυμπήσουν, αναφέρει η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος ΕΚΠΟΙΖΩ, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, επισημαίνοντας και τους κανόνες που πρέπει να ισχύουν για όσους εκμεταλλεύονται τις οργανωμένες παραλίες. 

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Συνεργάτες των Ναζί και (επανα)ονοματοδοτήσεις οδών: Υπεράσπιση της μνήμης

του Γιώργου Τσιάκαλου*
(Επανα)ονοματοδοτήσεις οδών στη μεταπολεμική Γερμανία. Μια οδός στην πόλη Halle της (τότε) Λ. Δ. της Γερμανίας άλλαξε όνομα το 1953 και από Wilhelm-Strasse (προς τιμή του ομώνυμου Κάιζερ) μετονομάσθηκε σε Abderhalden-Strasse, προς τιμήν ενός διεθνώς γνωστού βιοχημικού, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της πόλης και προέδρου της φημισμένης τοπικής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina (από το 1932 έως το θάνατό του το 1950).

Καρυά: Μια σιδηροδρομική παράκαμψη που έγινε με το αίμα Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη


της Νατάσας Καραθάνου

Γερμανική κατοχή, 1943. Στο σιδηροδρομικό σταθμό της Καρυάς Φθιώτιδας, δημιουργείται το χειρότερο κάτεργο της Ελλάδας όπου έως και 500 Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη δουλεύουν σε απάνθρωπες συνθήκες για να δημιουργήσουν έναν επίπεδο χώρο στάθμευσης για τους συρμούς. Με την ολοκλήρωση του έργου, σκελετωμένοι πλέον από τις απάνθρωπες συνθήκες και την πείνα, όσοι έχουν επιζήσει εκτελούνται και θάβονται σε μαζικό τάφο...

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Η πρώτη σε όλη την Ελλάδα ανταρτοομάδα «Αθανάσιος Διάκος»

Πολυβολείο στο σιδηροδρομικό σταθμό Μουριών 
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Τον Ιούλιο του 1941, δύο μόλις μήνες μετά την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων στη χώρα μας, δημιουργείται από την εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση "Ελευθερία", η πρώτη σε όλη την Ελλάδα ανταρτοομάδα υπό την ονομασία "Αθανάσιος Διάκος", η οποία στις 13 Σεπτεμβρίου του 1941, κι ενώ η ομίχλη της ναζιστικής  Κατοχής έχει σκεπάσει τη χώρα μας, μία ομάδα ριψοκίνδυνων ανταρτών της, θα ανατινάξει τη σιδηροδρομική γέφυρα των Μουριών Κιλκίς, αχρηστεύοντας τη γραμμή Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης και διακόπτοντας κυρίως τη μεταφορά στρατιωτικών εφοδίων των Γερμανών.

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Σήμερα το 2ο σκακιστικό τουρνουά για την Ειρήνη

Tο 2ο Σκακιστικό Τουρνουά για την Ειρήνη, διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη 5 Ιούλη η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), ο Σκακιστικός Όμιλος «Ιωάννης Παπάφης» και η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Το τουρνουά θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή σχεδόν 100 μικρών και μεγάλων σκακιστών, με τη στήριξη της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, τον Σκακιστικό Όμιλο Πολίχνης και την Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς.

Έντεκα χρόνια χωρίς τον αγωνιστή και Άνθρωπο, Ντίνο Τριαρίδη

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Συμπληρώθηκαν έντεκα χρόνια χωρίς τον Ντίνο Τριαρίδη, μία εμβληματική μορφή του δημοκρατικού, προοδευτικού και αντιδικτατορικού κινήματος της Βόρειας Ελλάδας, διαπρεπή επιστήμονα και πάνω από όλα ΑΝΘΡΩΠΟ με κεφαλαία, που έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2012. Όσοι είχαν την σπάνια τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά, να συναναστραφούν μαζί του, να περπατήσουν κοινούς δρόμους, δε λένε να τον ξεχάσουν.

Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Υπό έξωση ο Χώρος Μνήμης της αντιδικτατορικής αντίστασης

Υπό έξωση (!) είναι ο χώρος Ιστορικής Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης, κι αυτό λίγες μέρες πριν την 49η επέτειο από την κατάρρευση της χούντας και την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπως καταγγέλει σε υπόμνημά του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, ζητώντας επείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που είναι αρμόδιο για το θέμα.

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Επιστολή του ΣΦΕΑ στη Μαρία Φαραντούρη για το Γεντί Κουλέ

Επιστολή απέστειλε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 στη Μαρία Φαραντούρη, με την ευκαιρία της μεγάλης συναυλίας που θα δοθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του "Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023", για να τιμηθεί η 60χρονη καλλιτεχνική της διαδρομή, καλώντας την να ενώσει τη φωνή της με το αίτημα να παραχωρηθεί τμήμα των φυλακών του Γεντί Κουλέ για τη δημιουργία Μουσείου – Αρχείου για την Αντιδικτατορική Αντίσταση.

Όταν φακελώνονταν ακόμη και η ... Γκόλφω !

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Κάποια πολύ σοβαρά πράγματα, πολύ περισσότερο όταν αυτά έχουν να κάνουν με τα μέγιστα αγαθά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να τα λησμονούμε, ακόμη και αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Και καθώς πλησιάζει η επέτειος αποκατάστασης του δημοκρατικού πολιτεύματος να θυμόμαστε ότι, ακόμη και τρία χρόνια μετά την πτώση της χούντας, επί κυβερνήσεων της Ν.Δ., συνεχίζονταν οι παρακολουθήσεις της δραστηριότητας αριστερών αλλά και ευρύτερα δημοκρατικών πολιτιστικών και φοιτητικών συλλόγων.

Μια απάντηση στους ανιστόρητους ισχυρισμούς του Χάϊντς Ρίχτερ

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Ο Γερμανός καθηγητής Χάιντς Ρίχτερ μιλώντας πρόσφατα στο γερμανικό ενημερωτικό πόρταλ "Τ-online", συνεχίζοντας τις ανιστόρητες απόψεις του για την περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα επιχείρησε για μία ακόμη φορά να δικαιολογήσει τα ολοκαυτώματα από τους Ναζί στα Καλάβρυτα και το Δίστομο, επικρότησε την άρνηση της χώρας του να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις και αμφισβήτησε τα στοιχεία για τα θύματα που προκάλεσε ο φοβερός λιμός του χειμώνα 1941-1942 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Ο εμπρησμός του Εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ από τη φασιστική ΕΕΕ

Mία ακόμη μελανή κηλίδα στην ιστορία της Θεσσαλονίκης

Φτωχοί Εβραίοι στο συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης, πριν εκδηλωθεί η μανία των «Τριεψιλιτών»  
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Συμπληρώθηκαν 92 χρόνια από μία ακόμη μελανή κηλίδα στην ιστορία της Θεσσαλονίκης: Τον εμπρησμό στα 1931 του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ, ως αποτέλεσμα μιας εκστρατείας μίσους κατά του εβραϊκού στοιχείου που είχε εξαπολυθεί στην πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας από τη φασιστική οργάνωση της εποχής «ΕΕΕ».

Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

«Αδέλφια, πεθαίνουμε για ιερό σκοπό»!

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ένα από τα φριχτότερα ομαδικά εγκλήματα των χιτλερικών κατακτητών και των ελληνόφωνων συνεργατών τους στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής,  ήταν η εκτέλεση στις 2 Ιουλίου 1943, στην περιοχή των Σφαγείων, πενήντα πατριωτών που τους είχαν πάρει από το Γεντί-Κουλέ και το στρατόπεδο Παύλου Μελά. Ανάμεσα στους εκτελεσμένους εκείνης της ημέρας, ήταν μία εμβληματική μορφή με ράσο: Ο Αρχιμανδρίτης Κοζάνης Ιωακείμ Λιούλιας.