Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

"Ποτέ ξανά φασισμός" το μήνυμα εκδηλώσεων για την επέτειο Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη

Συνεχίζονται με μεγάλη συμμετοχή κόσμου οι τετραήμερες εκδηλώσεις για την 79η επέτειο του ολοκαυτώματος του Χορτιάτη με τα 149 θύματα, που οργανώνονται από το Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη με τη συμμετοχή της Κίνησης Πολιτών Χορτιάτη και της εφημερίδας «Χορτιάτης 570». 

Όταν παρακολουθούσαν ακόμη και τον Μάνο Χατζηδάκι

Μια και  το θέμα των παρακολουθήσεων και του φακελώματος βρίσκεται ακόμη στην επικαιρότητα, λόγω της υπόθεσης των "επισυνδέσεων", αξίζει να θυμηθούμε το πώς τα «σαίνια» της χούντας, αλλά και  της προηγούμενης ανώμαλης  μετεμφυλιακής περιόδου, φακέλωναν όλους τους πολίτες με «ανατρεπτικές» αντιλήψεις. Μία πολύ χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή του σπουδαίου συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι, εναντίον του οποίου είχε σχηματιστεί ογκώδης φάκελος για τα πολιτικά του φρονήματα.

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Η απελευθέρωση του Έβρου από τους Ναζί πριν 79 χρόνια

Οι πρώτοι αντάρτες εισέρχονται στο Διδυμότειχο, ακολουθούμενοι από κατοίκους με νταούλια και σημαίες
Πριν 79 χρόνια, στα τέλη Αυγούστου 1944, οι δυνάμεις των ανταρτών του ΕΛΑΣ με συντονισμένες επιθέσεις κατά των γερμανικών στρατιωτικών μονάδων σε ολόκληρο τον Έβρο, πετυχαίνουν την απελευθέρωση από τους κατακτητές του ακριτικού αυτού νομού, ενώ συνολικά στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση του Έβρου, οι Γερμανοί είχαν 400 νεκρούς και πολλούς ακόμα τραυματίες.

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Ελληνίδες κατάσκοποι στον αγώνα κατά του Ναζισμού

Δεν ήταν μόνο οι χιλιάδες των Ελλήνων ανδρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που πολέμησαν τους Γερμανούς κατακτητές στις πόλεις και τα βουνά μέχρι της τελικής νίκης. Hταν και οι γενναίες ηρωίδες γυναίκες, που σαν αρχαίες Σπαρτιάτισσες δεν τρόμαξαν στα βασανιστήρια των Es-Es που αψήφησαν τη βαρβαρότητα του αγκυλωτού σταυρού, που πάλεψαν με την πείνα, τη δυστυχία και τον κατατρεγμό. Αυτές που δε λύγισαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, που αψήφησαν το θάνατο και την ωμή βία.

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Yπόθεση Σάκο και Βαντσέτι: Ένα δικαστικό έγκλημα

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Συμπληρώθηκαν 96 χρόνια από την εκτέλεση, τον Αύγουστο του 1927, δύο αγωνιστών του αγώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων. Ήταν η υπόθεση Σάκο και Βαντσέτι , ένα αποτρόπαιο πολιτικό και δικαστικό έγκλημα στις ΗΠΑ, που είχε συνταράξει όλο τον πλανήτη και είχε ως απώτερο στόχο την δυσφήμιση και κατάπνιξη του ανερχόμενου εργατικού κινήματος στην «καρδιά» του καπιταλιστικού συστήματος.

Μία επίσκεψη του Ελευθέριου Βενιζέλου στους οικισμούς του Θερμαϊκού

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Φιλελευθέρων, Ελευθέριος Βενιζέλος, στις 29 Αυγούστου 1932, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, είχε μεταβεί 
με καραβάκι, -καθώς η οδική συγκοινωνία ήταν άθλια- στον παραλιακό προσφυγικό συνοικισμό της Αγίας Τριάδας, για να εγκαινιάσει το κτίριο των παιδικών κατασκηνώσεων του "Πατριωτικού Ιδρύματος", του κατοπινού ΠΙΚΠΑ ("Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντιλήψεως"). 

Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Ποιος έδωσε τη διαταγή για το "Μαύρο Σάββατο";

H φωτογραφία προέρχεται από το πλούσιο αρχείο του Ανδρέα Ασσαέλ
Ένα εξαιρετικό βιβλίο του ιστορικού Ανδρέα Μπουρούτη με τίτλο "Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη, η Ιταλική στάση και οι Εβραίοι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο", προσπαθεί να εξετάσει την ιταλική παρουσία στην πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας στα χρόνια της Κατοχής και τις ενέργειες του Ιταλού προξένου Ζαμπόνι, αλλά και να απαντήσει το αναπάντητο μέχρι σήμερα ερώτημα για το ποιoς από τους Έλληνες αξιωματούχους εκείνης της εποχής, ήταν εκείνος που εξέδωσε την  έκτακτη διαταγή για τα γεγονότα που συνέβησαν στην πλατεία Ελευθερίας το "Μαύρη Σάββατο" της 11ης Ιουλίου 1942.

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Το ολοκαύτωμα της Μαραθούσας Χαλκιδικής

Ένα από τα ελάχιστα γνωστά εγκλήματα που διέπραξαν στη χώρα μας οι Ναζί και οι ελληνόφωνοι συνεργάτες τους, κατά τη μαύρη περίοδο της γερμανικής Κατοχής, ήταν το ολοκαύτωμα που διέπραξαν το καλοκαίρι του 1944 κατά των φιλήσυχων κατοίκων της Μαραθούσας, ενός από τα υπέροχα Ζερβοχώρια της Χαλκιδικής.

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Εμφύλιος Πόλεμος: Οι καταστροφές και τα διδάγματα

74 χρόνια από τον τερματισμό της αδελφοκτόνας αιματοχυσίας
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Με την κατάληψη του Κάμενικ, της υψηλότερης κορυφής του δυτικού Γράμμου (υψόμετρο 2054 μέτρα) στις 29 προς 30 Αυγούστου 1949, έληξε πριν εβδομήντα τέσσερα χρόνια ο αδελφοκτόνος Εμφύλιος Πόλεμος στην Ελλάδα. Ένας πόλεμος, ο οποίος στα τρία περίπου χρόνια που διήρκεσε (1946-1949), βύθισε τη χώρα στο θάνατο, στο αίμα, στον πόνο, στη δυστυχία, αλλά και στον όλεθρο και την οικονομική καταστροφή, σπέρνοντας παράλληλα το μίσος και χωρίζοντας τους Έλληνες σε δύο βαθιά αντίπαλες παρατάξεις.

Μία συναυλία το 2014 με τη Φωτεινή Βελετσιώτου κατά της τσιμεντοποίησης του κάμπινγκ

Σχετικά με τη σχεδιαζόμενο από το ΤΑΙΠΕΔ, με την εγκληματική σύμπραξη της δημοτικής αρχής του Δήμου Θερμαϊκού, ξεπούλημα του χώρου του πρώην κάμπινγκ Αγίας Τριάδας για την τσιμεντοποίησή του, θέλουμε να θυμίσουμε ένα εκπληκτικό διήμερο που είχε οργανωθεί πριν από εννέα χρόνια με αίτημα την προστασία του χώρου και την αξιοποίησή του από το Δήμο και μία ανεπανάληπτη συναυλία με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών, όπως η Φωτεινή Βελετσιώτου κ.α.

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

«Εμείς θα ζήσουμε»

Μια συγκλονιστική ιστορία σε δύσκολους καιρούς για τη Χαλκιδική.
Συγκέντρωση του ΕΑΜ στον Πολύγυρο Χαλκιδικής το Σεπτέμβριο του 1944
Όσο προχωρούσα στην ανάγνωση του βιβλίου «Εμείς θα ζήσουμε» της Αντωνίας Ζεβόλη – Νταουντάκη (εκδ. «Εύμαρος»), τόσο περισσότερο είχα την αίσθηση ότι πολλά από τα επεισόδιά του τα είχα ζήσει κι εγώ. Στην πραγματικότητα έρχονταν στην μνήμη μου όσα κατά καιρούς μου διηγιόταν η γιαγιά μου Ουρανία. Τότε τα θεωρούσα παιδικά παραμύθια ή γνωστούς μύθους με σκληρούς δράκους και θύματα αθώους ανθρώπους. Τα παιδιά άλλωστε πάντα απωθούν τις μαύρες σκέψεις των μεγάλων, πάντα θέλουν να βρίσκονται μακριά από τις σκληρές και σκοτεινές περιόδους της Ιστορίας.

Τα «θαμμένα τετράδια» των 5.000 εξόριστων γυναικών στο Τρίκερι

Τα «θαμμένα τετράδια», είναι μαρτυρίες εξόριστων γυναικών κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου και των πρώτων μετεμφυλιακών χρόνων που κρατούνταν στο νησί Τρίκερι Μαγνησίας, καθώς επίσης στη Μακρόνησο και τη Χίο. Τις μαρτυρίες αυτές για την εξοντωτική ζωή στην εξορία, κατάφεραν οι εξόριστες να τις σώσουν, κρύβοντάς τες  στις κουφάλες των δέντρων του μικρού νησιού. 

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Παρακολουθήσεις: Το «προπατορικό αμάρτημα» της Δεξιάς

Όταν φακελώνονταν οι συναυλίες του Θάνου Μικρούτσικου στη Θεσσαλονίκη και οι διανοούμενοι 

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Οι άνδρες της Ασφάλειας και της ΚΥΠ, όπως ονομαζόταν τότε η ΕΥΠ, ξεροστάλιαζαν, ακόμη και έως το 1983, παρακολουθώντας τις δραστηριότητες πολιτικών κομμάτων και στελεχών τους, κυρίως της Αριστεράς, για να μεταδώσουν -δικαιολογώντας τους μισθούς και τις παχυλές αμοιβές τους- κάποιες φορές σωστές και τις περισσότερες φορές λαθεμένες ή φανταστικές πληροφορίες. Βλέπετε, δεν υπήρχαν ακόμη τότε κινητά τηλέφωνα.

Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Στα τάρταρα ρίχνει η κυβέρνηση την ενημέρωση από την ΕΡΤ3


Στα τάρταρα, ρίχνει την ενημέρωση από την ΕΡΤ3 η διοίκηση της ΕΡΤ, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, καθώς από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου  το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης δε θα μεταδίδει πλέον δελτία ειδήσεων. Η ενέργεια αυτή προκαλεί θύελλα διαμαρτυριών των εργαζομένων της ΕΡΤ3 αλλά και της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, ενώ τη στηλιτεύει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γ. Μυλόπουλος.

Προφυλαγμένη σε πάπλωμα, είχε σωθεί το 1922 η εικόνα της Παναγίας της Μηχανιώτισσας

Περιφορά της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας στον εορτασμό του 1968
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Προφυλαγμένη μέσα σε ένα… πάπλωμα, είχε σωθεί μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, πριν 100 χρόνια, η εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας, για την οποία συρρέουν κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, προκειμένου να την προσκυνήσουν, χιλιάδες πιστοί από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και μακρύτερα ακόμη. H λιτάνευση της εικόνας πραγματοποιείται σήμερα.

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Το κάψιμο των βιβλίων από τη δικτατορία Μεταξά

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ελλάδα, Αύγουστος του 1936. Έχουν περάσει μόλις δώδεκα ημέρες από την επιβολή της δικτατορίας Μεταξά, πριν ογδόντα επτά ακριβώς χρόνια και το φασιστικό καθεστώς προβαίνει σε μία θεαματική ενέργεια: Στο κάψιμο βιβλίων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μιμούμενο αντίστοιχες πράξεις του Χιτλερικού καθεστώτος στη Γερμανία. Χιλιάδες βιβλία ρίχτηκαν στην πυρά σ’ εκείνες τις Μεσαιωνικού χαρακτήρα τελετές, ενώ είχαν απαγορευτεί από τη Μεταξική δικτατορία περισσότεροι από 445 τίτλοι βιβλίων.

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Η μεγάλη πυρκαγιά του 1890 στη Θεσσαλονίκη


Του Σπύρου Κουζινόπουλου

Ο μήνας Αύγουστος κάθε έτους θυμίζει τις τεράστιες πυρκαγιές που έζησε η Θεσσαλονίκη τα παλιότερα χρόνια και οι οποίες με τις ανυπολόγιστες καταστροφές που είχαν προκαλέσει στις υποδομές, τα εκατοντάδες καμένα σπίτια, τα λαβωμένα μνημεία, τα πυρπολημένα αρχεία και τους χιλιάδες άστεγους, σημάδεψαν βαθιά το κορμί της Μακεδονικής πρωτεύουσας.

Ποιοι και πως παρακολουθούν τα τηλέφωνά μας


Ποιοί και πως κάνουν τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών των πολιτών στην Ελλάδα, με συνέπεια τηνκαταπάτηση των δημοκρατικών λαϊκών ελευθεριών; Την απάντηση δίνουν τα ενδιαφέροντα αποκαλυπτικά στοιχεία που ακολουθούν. Και από τα οποία προκύπτει ότι οι λεγόμενες «νόμιμες παρακολουθήσεις», που επικαλέστηκε η κυβέρνηση της Ν.Δ. για να τις δικαιολογήσει, βασίζονται σε νόμο που υπάρχει από το 1994, δηλαδή εδώ και 28 χρόνια, το νόμο 2225. 

Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

H δίκη πριν 48 χρόνια των πραξικοπηματιών της χούντας

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Συμπληρώνονται 48 χρόνια από τη δίκη των πραξικοπηματιών της χούντας και την ιστορική απόφαση που είχε λάβει το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, επιβάλλοντας την ποινή του θανάτου σε τρεις από τους αρχηγούς της λαομίσητης δικτατορίας των συνταγματαρχών και σε ποινές ισόβιων δεσμών για τους υπόλοιπους. Μία απόφαση που ήταν εναρμονισμένη με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για την τιμωρία των τυράννων, και την ιαχή «δώστε τη χούντα στο λαό» να ηχεί και στο τελευταίο σοκάκι της χώρας.

Ο Οδυσσέας Ελύτης εξηγεί το πως έγραψε το "Άξιον Εστί"

Με ένα εκπληκτικό του κείμενο, ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης  εξηγεί πως έγραψε το «Άξιον Εστί»! Την ποιητική  συλλογή, που πρωτοδημοσίευσε το 1959, εμπνευσμένος από τη διαδήλωση της νεολαίας της Αθήνας στις 25 Μαρτίου 1942, τα μαύρα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Το «Άξιον Εστί» έκανε τον Ελύτη διεθνώς γνωστό με συνέπεια να του απονεμηθεί είκοσι χρόνια αργότερα, το 1979, το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Οι "Πιλότοι της Επανομής" κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Δύο εξαιρετικές φωτογραφίες του 1918 για τους "Πιλότους της Επανομής", τη Γαλλική Μοίρα που με βάση την παραλία της Επανομής επιτηρούσε το Θερμαϊκό και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα αεροπλάνα της, αλιεύσαμε από τη δημόσια ομάδα του Facebook "Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης".

Κύπριοι αντιφασίστες των Διεθνών Ταξιαρχιών

του Βαγγέλη Πάλλα 
Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος, 1936-1939. Μάχη της Χαράμα, Φλεβάρης 1937, μάχη του Τερουέλ, Δεκέμβρης 1937-Φλεβάρης 1938. Γιατί άραγε θυμηθήκαμε αυτόν τον αιματηρό πόλεμο και τις συγκεκριμένες μάχες; Οχι μόνο γιατί φέτος συμπληρώνονται 84 χρόνια από το τέλος εκείνου του πολέμου αλλά και γιατί σ’ αυτές τις αποφασιστικής σημασίας μάχες, πολέμησαν Κύπριοι αντιφασίστες εθελοντές και πολλοί απ’ αυτούς σκοτώθηκαν θυσιάζοντας τη ζωή τους στον βωμό του διεθνιστικού καθήκοντος και του αντιφασιστικού αγώνα.

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Τα 317 αθώα θύματα των Ναζί στο Κομμένο της Άρτας

O ματωμένος γάμος της Αλεξάνδρας και του Θεοχάρη 

Η μνήμη των 317 θυμάτων της σφαγής από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στο μαρτυρικό Κομμένο Άρτας, τιμάται κάθε χρόνο με εκδηλώσεις μνήμης. Η απότιση φόρου τιμής στους  εκτελεσθέντες κατοίκους, γίνεται με κεντρικό σύνθημα «δεν τους ξεχνάμε», παράλληλα με το αίτημα να καταβληθούν στην Ελλάδα οι οφειλές του γερμανικού κράτους αλλά και να αποδοθεί δικαιοσύνη στους μαρτυρικούς τόπους.

Μία μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας Θερμαϊκού για το κάμπινγκ Αγ. Τριάδας


Αναφορικά με την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην εκποίηση του υπέροχου χώρου του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας προκειμένου να κοπεί το μεγαλύτερο μέρος των δέντρων που υπάρχουν εκεί για να χτιστούν πολυτελείς βίλες και "πεντάστερο" ξενοδοχείο, πρέπει να θυμίσουμε ότι από το Φεβρουάριο ακόμη του 2014 η αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θερμαϊκού σε μελέτη που είχε εκπονήσει εξέφραζε την αντίθεσή της στη χρήση αυτή.

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Κολύμπι στις ακτές του Θερμαϊκού πριν... εννιά δεκαετίες

του Σπύρου Κουζινόπουλου
«Βουλιάζουν», ιδιαίτερα τώρα τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου, αλλά επίσης τα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές, οι παραλίες του Θερμαϊκού από λουόμενους που σπεύδουν στις ακρογιαλιές για λίγη δροσιά, ξεκούραση και απόλαυση. Πλήθη κόσμου και αυτή την εβδομάδα στον Ποταμό της Επανομής, γεμάτες οι πλαζ της Περαίας και των Νέων Επιβατών, πλημμυρισμένες από κολυμβητές Αγία Τριάδα και Αγγελοχώρι. Μποτιλιάρισμα το βράδυ στο δρόμο της επιστροφής από το ύψος της στροφής προς Επανομή μέχρι το αεροδρόμιο.

Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Οι Παναγιές της Βόρειας Ελλάδας

Μαζί και η Παναγία Φανερωμένη της Νέας Μηχανιώνας
Από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, αμέτρητες εκκλησίες και μοναστήρια αφιερωμένα στην Παναγία γιορτάζουν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου με λαμπρότητα και κατάνυξη. Η θρησκευτική γιορτή πολλές φορές συνοδεύεται από μουσικές και άλλες εκδηλώσεις,  ανάλογα με τα τοπικά έθιμα και τις παραδόσεις του κάθε τόπου. 

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Επέτειος: 83 χρόνια από τον τορπιλισμό του καταδρομικού "Έλλη"

Το καταδρομικό «Έλλη» πριν 83 χρόνια βυθίστηκε στα γαλανά νερά της Τήνου, όπου κάθε χρόνο ένα στεφάνι δάφνης αρμενίζει σ’ εκείνο το σημείο για να θυμίζει τον ύπουλο τορπιλισμό του δοξασμένου πολεμικού μας πλοίου από ένα υποβρύχιο της φασιστικής Ιταλίας του Μουσολίνι και τη θυσία των ανδρών του πληρώματος που παρασύρθηκαν μαζί της στον υγρό τάφο ή τραυματίσθηκαν σοβαρά κατά την άνανδρη εκείνη επίθεση! 

Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Το «Μπλόκο της Καλαμαριάς»


Χαρακτικό του Α.Τάσου για ένα άλλο μπλόκο, το "Μπλόκο της Κοκκινιάς"
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Πέρασαν 79 χρόνια από το «Μπλόκο της Καλαμαριάς», τη σφαγή 13 αθώων πολιτών της Καλαμαριάς, στις 13 Αυγούστου 1944, από τους Γερμανούς κατακτητές και τους γερμανοντυμένους ελληνόφωνους συνεργάτες τους των Ταγμάτων Ασφαλείας του διαβόητου Δάγκουλα, του "Δράκου της Θεσσαλονίκης" όπως είχε αποκληθεί για τα φριχτά  εγκλήματά του στα χρόνια της Κατοχής.

Μία ιστορική στιγμή για την αριστερά

του Γιάννη Νισύριου*

Πριν 72 χρόνια, τον Αύγουστο του 1951, ιδρύεται η ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά) υπό συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, με την ηττημένη τότε αριστερά υπό διάλυση και τους οπαδούς της στις φυλακές και στις εξορίες. Το εγχείρημα αυτό, παρά την πίεση και τις διώξεις του μετεμφυλιακού κράτους πέτυχε απόλυτα και έτσι, για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία της, η αριστερά, απόκτησε σοβαρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση

Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

Επισκέψιμος την επόμενη Κυριακή ο Φάρος Αγγελοχωρίου

Την ευκαιρία να επισκεφτούν φάρους σε 29 σημεία της χώρας θα έχουν όσοι ενδιαφέρονται την Κυριακή 20 Αυγούστου, με αφορμή, την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων.Ένας από τους επισκέψιμους φάρους, θα είναι και ο φάρος του Καράμπουρνου (Μεγάλο Έμβολο) στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης. Ένα σπάνιο μνημείο που έχει αφεθεί να σιγοσβήνει στο πέρασμα του χρόνου.

Το κάμπινγκ Αγ. Τριάδας άλλοτε και τώρα


του Σπύρου Κουζινόπουλου

Μερικά στοιχεία για το πρώην κάμπινγκ του ΕΟΤ στην Αγία Τριάδα, που το ΤΑΙΠΕΔ έβαλε μπροστά, με τη σύμπραξη της δημοτικής αρχής Τσαμασλή να προχωρήσει στην τσιμεντοποίησή του και την κοπή ενός πολύ μεγάλου αριθμού δέντρων που υπάρχουν στο χώρο προκειμένου να χτιστούν εκεί, μπροστά στο κύμα, πολυτελείς βίλες και "πεντάστερο ξενοδοχείο", στερώντας από τους κατοίκους την πρόσβαση στην παραλία,. 

Κώστας Βιδάλης: Υπόδειγμα συνέπειας και αυτοθυσίας

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Τέτοιες μέρες του 1946, που η χώρα οδηγούνταν από τους ξένους «προστάτες» της στον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο, διαπράττονταν στη Θεσσαλία ένα από τα πιο φριχτά εγκλήματα που γνώρισε ο τόπος: Η κατακρεούργηση από την ακροδεξιά φασιστική συμμορία του Σούρλα, μιας από τις πιο φωτεινές μορφές της ελληνικής δημοσιογραφίας, του συντάκτη του Ριζοσπάστη, Κώστα Βιδάλη.

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Τρία χρόνια από την απώλεια του Ντίνου Χριστιανόπουλου

Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια που έφυγε από τη ζωή σε ηλικίας 89 ετών, ο σπουδαίος Θεσσαλονικιός ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος. Η απουσία του είναι ιδιαίτερα αισθητή, δεδομένου ότι το έργο και η δράση του συνδέθηκαν άρρηκτα με την πόλη της Θεσσαλονίκης και τη νεότερη ιστορία της. 

«Κατά την διάρκειαν της αναζητήσεως του εραστού»!!

Παρακολουθήσεις από το "βαθύ κράτος" της δεξιάς μισό αιώνα πριν
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις ..."επισυνδέσεις" από τις μυστικές υπηρεσίες στα τηλέφωνα πολιτικών και δημοσιογράφων, μας έφεραν στο νου κάποιες από τις παρακολουθήσεις παλαιότερων εποχών, πριν μισό αιώνα. Τότε που δεν υπήρχαν ακόμη smartphones για να μπουν "κοριοί" και οι χαφιέδες της ΚΥΠ (τότε ΕΥΠ) και της Ασφάλειας ξεροστάλιαζαν νυχθημερόν καταγράφοντας τις κινήσεις "επικίνδυνων για την δημόσιαν τάξιν και ασφάλειαν" δημοκρατικών πολιτών.

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

To κίνημα για ελεύθερες παραλίες και το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

του Σπύρου Κουζινόπουλου

H εξάπλωση σε όλη τη χώρα του κινήματος για την προστασία των ακτών και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών  στις παραλίες μας, ξαναφέρνει στην επιφάνεια την υπόθεση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης και τη μεθοδευμένη προσπάθεια της δημοτικής αρχής Τσαμασλή, με τη σύμπραξη του ΤΑΙΠΕΔ για την καταστροφή και τσιμεντοποίηση του υπέροχου αυτού χώρου προκειμένου να καταστραφεί αυτός ο υπέροχος πνεύμονας πρασίνου, με την κοπή των δέντρων, ώστε να κατασκευαστούν εκεί πολυτελείς βίλες και "πεντάστερο" ξενοδοχείο. Γεγονός που θα σημάνει και την απαγόρευση πρόσβασης των πολιτών στην υπέροχη παραλία του. 

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

ΟΙ 15 κρεμάλες στην Κλαδοράχη Φλώρινας

Οι Ναζί καταμετρούν τα θύματά τους
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ήταν πριν ογδόντα ακριβώς χρόνια, ημέρα Δευτέρα, 9 Αυγούστου 1943, όταν οι κάτοικοι του νομού Φλώρινας αντίκριζαν ένα απάνθρωπο και ανατριχιαστικό θέαμα, ως αποτέλεσμα μιας πρωτόγονης και πρωτόγνωρης βαρβαρότητας: Σε ένα πρόχειρο ικρίωμα και σε κοινή θέα, ήταν κρεμασμένα, άψυχα κουφάρια πλέον, τα πτώματα 15 Ελλήνων πολιτών, θύματα της θηριωδίας των ναζιστικών γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.

Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Το άγνωστο «Μπλόκο» της Επανομής

Η σύλληψη και μεταφορά 300 Επανομιτών στου "Παύλου Μελά" με τα πόδια!
Έφιππη γερμανική περίπολος στα χωριά του Θερμαϊκού (αρχείο Σπ. Κουζινόπουλου)
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Η περιοχή του Θερμαϊκού, γνώρισε τη φρίκη της ομηρίας και πλήρωσε κι αυτή φόρο αίματος στους χιτλερικούς κατακτητές, στα 3,5 χρόνια της ναζιστικής σκλαβιάς της πατρίδας μας, την περίοδο 1941-1944, αν και λιγότερο συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας. Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα εκείνης της περιόδου, υπήρξε το Μπλόκο της Επανομής στις 7 Αυγούστου 1944, με τη μεταφορά με τα πόδια και τον εγκλεισμό τους στο ναζιστικό στρατόπεδο του "Παύλου Μελά" 300 Επανομιτών. Kαι την αποστολή στη συνέχεια ορισμένων από αυτούς στη Γερμανία, στα εφιαλτικά κρεματόρια του Γ΄Ράϊχ.

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Τρίτη πρωί η κηδεία του Δημήτρη Καλαντζή

 

Αύριο Τρίτη, στις 11.30 π.μ., στον Άγιο Γεώργιο Κυψέλης της Αθήνας θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του δημοσιογράφου Δημήτρη Καλαντζή που έφυγε από τη ζωή το πρωί της Κυριακής σε ηλικία 68 χρόνων. Η ταφή του, θα γίνει την ίδια μέρα στην πατρίδα του, τη Φιλοθέη Φωκίδας.

Μουχαρέμ Χάνι: Η μεγαλύτερη μάχη της Εθνικής Αντίστασης

Σκίτσο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του ΕΑΜ Ελευθερία, ένα χρόνο μετά την ιστορική μάχη του Μουχαρέμ Χάνι
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Υπήρξε ένας από τους πιο σκληρούς, συγκλονιστικούς και επιτυχημένους αγώνες, που έδωσε ο ηρωϊκός ΕΛΑΣ κατά των κατακτητών, στα μαύρα χρόνια της Ναζιστικής Κατοχής. Ήταν στις αρχές Αυγούστου 1944 η περίφημη μάχη στα στενά του Μουχαρέμ Χάνι, βόρεια της Έδεσσας, ανάμεσα στα βουνά Καϊμακτσαλάν και Βέρμιο, που είχε ως αποτέλεσμα την  εξουδετέρωση 640 γερμανο-ιταλών φασιστών εισβολέων και ελληνόφωνων συνεργατών του.

Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Δημήτρης Καλαντζής, ο δημοσιογράφος, ο φίλος, ο αδελφός

Αβάστακτος πόνος για την απώλεια ενός σπάνιου και μοναδικού  Ανθρώπου


του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ο Δημήτρης Καλαντζής που τόσο απρόσμενα, πρόωρα και άδικα χάσαμε σήμερα το πρωί,  σε ηλικία 68 χρόνων, δεν ήταν μόνο ένας σπουδαίος συνάδελφος, ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας αληθινός φίλος και ένας ήρεμος δημοσιογράφος που κοσμούσε το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Υπήρξε για μένα παραπάνω από αδελφός γι' αυτό και από την ώρα που πληροφορήθηκα το χαμό του, ο πόνος είναι αβάστακτος.

Ο πληθυσμός του νομού Θεσσαλονίκης πριν ένα αιώνα

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής Θεσσαλονίκης πριν ένα και πλέον αιώνα, προκύπτουν από την απογραφή του πληθυσμού που είχε πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου 1920, οκτώ μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον Οθωμανικό ζυγό, κι ενώ τα περισσότερα χωριά και γειτονιές της πρωτεύουσας του Μακεδονικού ελληνισμού διατηρούσαν ακόμη τα τουρκικά τους ονόματα. 

Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Επεκτείνεται το κίνημα για ελεύθερες παραλίες

Το ελπιδοφόρο κίνημα για τις ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες που ξεκίνησε από το νησί της Πάρου έχει επεκταθεί με αυθόρμητο και από τα κάτω τρόπο σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η Χαλκιδική και η Θάσος. Αυτό την ώρα που ετοιμάζεται η καταστροφή του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας και της υπέροχης παραλίας του με τις μεθοδεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ και του δημάρχου Θερμαϊκού Γ. Τσαμασλή.

Το αντιδικτατορικό κίνημα στα Χανιά το 1938

85 χρόνια από τη μεγαλύτερη μαζική αντίδραση κατά της δικτατορίας Μεταξά
Ένα λίγο-πολύ άγνωστο γεγονός στην ελληνική πολιτική ιστορία, αποτελεί το αντιδικτατορικό κίνημα του ανυπότακτου Κρητικού λαού κατά της δικτατορίας Μεταξά που εκδηλώθηκε στα Χανιά στις 29 Ιουλίου 1938. Ένα κίνημα σχεδόν αυθόρμητο, που θα μπορούσε να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, εάν υπήρχε σωστή προετοιμασία και απουσίαζε η… αφέλεια κάποιων από τους οργανωτές του.

Το καυτό καλοκαίρι του 1934

To καλοκαίρι του 1934, ήταν ιδιαίτερα «καυτό» σε όλη τη χώρα, καθώς η θερμοκρασία είχε ξεπεράσει τους 40ο βαθμούς και παρέμενε σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν όλο το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, το θερμόμετρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις 2:30 το μεσημέρι της 25ης Ιουλίου 1934, έδειχνε 50 βαθμούς στον ήλιο και 43 βαθμούς υπό σκιά!!

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

H Δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936

Η προσπάθεια δημιουργίας αντιδικτατορικού μετώπου στη Θεσσαλονίκη
Ο Ι.Μεταξάς υποδέχεται στην Αθήνα τον θεωρητικό του Ναζισμού Γιόζεφ Γκαίμπελς, στις 20 Σεπτεμβρίου 1936
του Σπύρου Κουζινόπουλου 
Συμπληρώθηκαν 87 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου 1936 και τα αίτια που οδήγησαν σε εκείνο το ανελεύθερο φασιστικό καθεστώς, πρέπει να μας προβληματίζουν ιδιαίτερα αλλά και να μας διδάσκουν. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί, δημοσιεύονται ενδιαφέροντα στοιχεία για το αντιδικτατορικό κίνημα στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Μεταξικής δικτατορίας.

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Η εκτέλεση των δύο ηρώων Βαμβέτσου και Κυριακόπουλου

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Δεν είχε ακόμη χαράξει η μέρα, όταν οι δεσμοφύλακες ξυπνούν τους δύο μελλοθάνατους Στάθη Βαμβέτσο και Κώστα Κυριακόπουλο. “Σηκωθείτε, ήρθε η ώρα”. Αμέσως αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται πλέον στο κατώφλι του θανάτου. Ένα αυτοκίνητο τους παραλαμβάνει και με ισχυρή συνοδεία τους μεταφέρει στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής, όπου και ο τόπος της εκτέλεσης.

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς

του Γιάννη Νισύριου*
Στις 3 Αυγούστου 1951 ιδρύεται η ΕΔΑ,που σήμανε και την απαρχή της κοινοβουλευτικής αριστεράς μετά τα αιματηρά γεγονότα του 1946-49. Με πρόσφατη τη συντριβή του ΚΚΕ στον ένοπλο αγώνα,το εγχείρημα εκείνο θεωρήθηκε παράτολμο. Η όποια δράση αριστερού κόμματος θα τελούσε υπό τον ασφυκτικό κλοιό αστυνομικών παρακολουθήσεων, διώξεων και εκτοπίσεων και με τα ξερονήσια γεμάτα από πολιτικούς κρατούμενους. Παρ’όλα αυτά, ο συνασπισμός εκείνος των 5 κομμάτων της ΕΔΑ, που εξέφραζε και τους οπαδούς του εκτός νόμου ΚΚΕ, έμελε να μακροημερεύσει. Και όχι μόνο.

Oι Άγγλοι αιχμάλωτοι του “Παύλος Μελάς” και το δίκτυο Βαμβέτσου

Σκίτσο για την ανακάλυψη από τους Γερμανούς του οχετού διαφυγής Άγγλων κρατουμένων
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Εκατοντάδες Άγγλοι στρατιώτες, που μετείχαν στο βρετανικό εκστρατευτικό σώμα το οποίο είχε διατεθεί για να βοηθήσει τον ελληνικό στρατό στην απόκρουση της γερμανικής επίθεσης κατά της χώρας μας, είχαν εγκλωβιστεί μετά την κατάληψη της Ελλάδας και έψαχναν απεγνωσμένα τρόπο φυγάδευσης και σωτηρίας. Πολλοί από αυτούς μετά τη σύλληψή τους από τους Γερμανούς κατακτητές φυλακίστηκαν στο στρατόπεδο "Παύλος Μελάς" στη Θεσσαλονίκη.

Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Εκδήλωση της ΕΔΥΕΘ για τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Aντιιμπεριαλιστική εκδήλωση, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) στο Λευκό Πύργο, την Τετάρτη 9 Αυγούστου στις 7:30 μ.μ. για την επέτειο της ρίψης των δύο ατομικών βομβών στις μαρτυρικές πόλεις της Ιαπωνίας Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

To άγνωστο Ολοκαύτωμα των Ρομά από τους Ναζί

Το Ολοκαύτωμα των Ρομά, θεωρείται ξεχασμένο και άγνωστο για πολλά χρόνια, μιας και μόλις το 1978 η Γερμανία αναγνώρισε και παραδέχτηκε τις διώξεις των τσιγγάνων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το αποτέλεσμα αυτών των διώξεων στοίχισε τη ζωή σε παραπάνω από 500.000 ανθρώπους. Ωστόσο ο αριθμός αυτός αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου των Τσιγγάνων που εξολοθρεύτηκαν από τους Ναζί.