Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Focus: Οι Ναζί κατέστρεψαν εντελώς την οικονομία της Ελλάδας

Δεν πάει πολύς καιρός που το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Focus σε ένα εμπεριστατωμένο δημοσίευμά του, τόνιζε με έμφαση: "Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι λίγες άλλες χώρες υπέφεραν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της κατοχής, όπως η Ελλάδα και η Πολωνία. Είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο τι διέπραξαν σε βάρος των Ελλήνων η Βέρμαχτ και τα SS».

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Το συνδικαλιστικό κίνημα στη Θεσσαλονίκη προδικτατορικά

Μία ιστορική φωτογραφία: Συνδικαλιστές των δημοκρατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης σε κάθοδό τους στην Αθήνα. Διακρίνονται μεταξύ άλλων οι Ι. Καρακασίδης, Μ.Σαχίνης, Ι.Καλαϊτζίδης, Μ.Δημητριάδης, Τ. Καζάκος κ.α.
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Σημαντική ήταν η συνεισφορά του ακηδεμόνευτου και ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Θεσσαλονίκης στην οργάνωση και ανάπτυξη, από το τέλος του εμφυλίου πολέμου και μέχρι την επιβολή της δικτατορίας της χούντας, των αγώνων των εργαζομένων της Μακεδονίας για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβής, σε αντίθεση με τους καθοδηγούμενους από το κράτος και την εργοδοσία εργατοπατέρες που διοικούσαν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Κώστας Χορομίδης: Ο αγωνιστής, ο άνθρωπος, ο μαχόμενος δικηγόρος

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Πέρασαν πέντε χρόνια από την απώλεια του Κώστα Χορομίδη (1926-2018), ενός εξαίρετου νομικού, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, καλού μας προσωπικού φίλου και συναγωνιστή στους σκληρούς δημοκρατικούς αγώνες της μεταπολίτευσης. Οφείλουμε να τον θυμόμαστε καθώς η ζωή του Κώστα Χορομίδη, ήταν αφιερωμένη στη μαχόμενη δικηγορία, στον άνθρωπο και την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο.

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη

O Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης Άκελ Τακάζ, και μέλος της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) θα βρίσκεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη για να πάρει μέρος σε δύο εκδηλώσεις που πρόκειται να γίνουν για συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Κλινική Βαγιανού: Ένα ναζιστικό άντρο βασανιστηρίων

Το ένα από τα χιτλερικά κολαστήρια στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη
Με τον Χάρη Αντωνιάδη, από τους ελάχιστους που κατάφεραν να αποδράσουν από την πρώην κλινική
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ένα φοβερό άντρο βασανιστηρίων που είχαν δημιουργήσει οι Γερμανοί κατακτητές στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη και που ήταν «ισάξιο» ίσως με τα αντίστοιχα κολαστήρια της οδού Τσιμισκή 72 και το «510», της οδού Ιταλίας 1, ήταν και αυτό που λειτουργούσε  στην πρώην ψυχιατρική κλινική Βαγιανού στην περιοχή της Ανάληψης (Χαλκιδικής 52 και Ανάληψης).

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Ο "Ροβεσπιέρος του Πόντου" Γιάννης Πασαλίδης

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Κυριακή 4 Νοεμβρίου 1923, πριν  100 χρόνια. Στην πλατεία του Λευκού Πύργου πραγματοποιείται ογκώδης συγκέντρωση χιλιάδων λαού, με αίτημα την κατάργηση της μοναρχίας των Γλύξμπουργκ και την καθιέρωση ως πολιτεύματος της Δημοκρατίας. Κάποια στιγμή ανεβαίνει στο βήμα ο σοσιαλιστής γιατρός Γιάννης Πασαλίδης. Το πλήθος ξεσπάει σε χειροκροτήματα και κάποιοι από κάτω φωνάζουν "Ζήτω ο Ροβεσπιέρος του Πόντου".

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Η Εθνική Αντίσταση στην περιοχή του Θερμαϊκού

Γερμανική περίπολος στην περιοχή του Θερμαϊκού το 1943 (αρχείο Σπ.Κουζινόπουλου)
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Το ελληνικό κράτος, καθιέρωσε από το 1982 να τιμάται κάθε χρόνο στις 25 
Νοεμβρίου η εθνική αντίσταση του ελληνικού λαού κατά των Γερμανών, Ιταλών και
Βουλγάρων κατακτητών, σε ανάμνηση μιας από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης, όπως
ήταν η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου 1942. Μία πράξη
δολιοφθοράς που έγινε σε συνεργασία των δύο μεγαλύτερων ανταρτικών τμημάτων, του
ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ με συμμετοχή και Βρετανών κομάντος. 

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου στις 25-11-1942

81 χρόνια μιας από τις χρυσές σελίδες στην ιστορία της Εθνικής Αντίστασης 
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Η ιστορική μάχη και η  ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, πριν 81 χρόνια, αποτέλεσε μία από τις πιο χρυσές σελίδες στην Εθνική Αντίσταση του ελληνικού λαού κατά της τριπλής Ναζιστικής Γερμανο-Ιταλο-Βουλγαρικής κατοχής, σκορπίζοντας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα το μήνυμα της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Εκδήλωση στο Παρθένι για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Ν. Μαρκούλη

Η εταιρεία Φίλων του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης (1967-1974) στη Θεσσαλονίκη και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974) [ΣΦΕΑ], με την αιγίδα του Δήμου Χαλκηδόνας, πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής και μνήμης στον τάφο του Νικόλαου Μαρκούλη στο Παρθένι και στην αίθουσα του νηπιαγωγείου του χωριού με προβολή βίντεο και ομιλίες.

Η αναθηματική στήλη για την απελευθέρωση και οι πολέμιοί της

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Ενοχλούνται κάποιοι σφόδρα από την αναθηματική πλάκα που τοποθετήθηκε το 2016 από την τότε δημοτική αρχή Μπουτάρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης και με την οποία αποτίεται φόρος τιμής “στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη στήλη.

Η τσιμεντοποίηση του κάμπινγκ θα αφανίσει τους επαγγελματίες της περιοχής


 Όχι μόνο πολυτελείς βίλες, ξενοδοχείο και spa για τους πελάτες του θα έχει το τουριστικό χωριό που προσπαθεί να δημιουργήσει το ΤΑΙΠΕΔ στο πρώην κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, με τις ευλογίες της απερχόμενης δημοτικής αρχής Θερμαϊκού του κ. Τσαμασλή, αλλά επίσης θα διαθέτει εμπορικά καταστήματα και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, κάτι που θα οδηγήσει στον αφανισμό των επαγγελματιών της περιοχής..

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Επίσημος εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944

Με σειρά εκδηλώσεων θα γιορταστεί αυτή την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην υπόλοιπή χώρα το έπος της Εθνικής Αντίστασης με την ευκαιρία της 81ης επετείου από την ιστορική ανατίναξη της γέφυρας του Γοργιοπόταμου. Το πρόγραμμα που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνει επίσημη δοξολογία, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Αντίστασης, στη Νέα Παραλία και ομιλία από εκπρόσωπο των αντιστασιακών οργανώσεων. 

Ο Θ. Βενετσανόπουλος και η Εθνική Πολιτοφυλακή Θεσσαλονίκης

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Ένα από τα στελέχη του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης που συνέβαλαν αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, στις 30 Οκτωβρίου 1944, βοηθώντας με όλες του τις δυνάμεις να διατηρηθούν η ηρεμία και η ασφάλεια στην πόλη και να αποτραπούν πράξεις αντεκδίκησης από τους συγγενείς των θυμάτων της κατοχής, ήταν ο μοίραρχος της χωροφυλακής Θωμάς Βενετσανόπουλος, διοικητής της Εθνικής Πολιτοφυλακής Θεσσαλονίκης.

Το μαρτυρολόγιο του ελληνικού λαού από τους Ναζί

Είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία για τις θυσίες στις οποίες υπέστη ο ελληνικός λαός στα μαύρα χρόνια της Ναζιστικής Κατοχής της πατρίδας μας. Ένα απέραντο μαρτυρολόγιο από ολοκαυτώματα, εκτελέσεις, εμπρησμούς, λεηλασίες, καταστροφές. Δεν μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους το φόρο αίματος που πλήρωσαν οι Έλληνες στον Μολώχ του Ναζιστικού τέρατος, καθώς σε πάνω από 1.100.000, ανέρχονταν τα θύματα εκείνης της Χιτλερικής λαίλαπας. 

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Χρόνης Μίσσιος: "Δεν θα με αλλάξει το σύστημα"

της Νανάς Νταουντάκη

Στις 20 Νοέμβρη 2012 φεύγει από αυτή τη ζωή ο Χρόνης Μίσσιος. Συμπληρώνονται φέτος 11 χρόνια αλλά είναι ακόμη κοντά μας περισσότερο από ποτέ- ιδιαίτερα με τα όσα θλιβερά συμβαίνουν στο χώρο της Αριστεράς. «Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μη με αλλάξει αυτό» .

Απάντηση σε ανιστόρητες εικασίες για την Αντίσταση και την Απελευθέρωση

Καλάβρυτα 13 Δεκεμβρίου 1943: Από δω πέρασαν οι Ναζί αφήνοντας πίσω 800 νεκρούς
Προσπάθεια ισοπέδωσης και επανακαταγραφής της ιστορίας, εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια από κάποιους πανεπιστημιακούς στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι οποίοι αμφισβητούν το ότι υπήρξε απελευθέρωση της πόλης με την είσοδο των τμημάτων του ΕΛΑΣ, στις 30 Οκτωβρίου 1944, ενώ ακόμη ισχυρίζονται ότι  o ΕΛΑΣ δεν έκανε αντίσταση κατά των κατακτητών αλλά.. "εμφύλιο πόλεμο", για να καταλήξουν με λογική ραγιαδισμού ότι δεν χρειαζόταν το αθάνατο έπος της Εθνικής Αντίστασης και ο ανταρτικός αγώνας κατά των κατακτητών "για να μην υπάρχουν αντίποινα".

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Η ηρωϊκή οικογένεια Γιαννούση

Θυσία στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης για Ελευθερία και Ανεξαρτησία
Το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην παραλία της Θεσσαλονίκης
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ποταμούς αίματος και δακρύων, έχυσε ο ελληνικός λαός στη διάρκεια της χιτλερικής κατοχής της πατρίδας μας, την περίοδο 1941-1944. Χιλιάδες οι εκτελεσμένοι, σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρες οικογένειες αφανίστηκαν από τους κατακτητές μόνο και μόνο επειδή ποθούσαν τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ανάμεσά τους, οι Γρεβενιώτες αδελφοί Βασίλης και Γιώργος Γιαννούση, ενώ την τελευταία στιγμή διέφυγε το θάνατο ο πρώτος τους εξάδελφος Θανάσης Γιαννούσης, μετέπειτα δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Δωσίλογοι: Οι κρυμμένοι σκελετοί στις ντουλάπες της ιστορίας...

του Βαγγέλη Πάλλα*
78 χρόνια από το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου το φαινόμενο του δωσιλογισμού με την πολυπλοκότητα, την πολυμορφία και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του, εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα περισσότερα αποσιωπημένα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας. Άλλωστε, το φαινόμενο αυτό, της συνεργασίας δηλαδή με τους κατακτητές, δεν αποτελεί ελληνική ιδιομορφία, αφού το συναντάμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Προβολή-συζήτηση για το Πολυτεχνείο αύριο Δευτέρα στο "Ολύμπιον"

Επετειακή προβολή - συζήτηση, με θέμα την αναπαράσταση της φοιτητικής εξέγερσης του Νοέμβρη 1973 στη μεγάλη οθόνη, συνδιοργανώνουν αύριο Δευτέρα, ώρα 6 μμ στο "Ολύμπιον", με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, η κινηματογραφική ομάδα του Πανοράματος Ταινιών του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, η Εταιρεία ‘’Φίλοι του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης (1967 - 1974) στη Θεσσαλονίκη’’, το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΜΕΚΤ) του Τμήματος Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 

Οργισμένη αντίδραση του ΣΦΕΑ για τις ζημιές στο αντιτορπιλικό "Βέλος"

Oργισμένη ανακοίνωση κατά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξέδωσε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, με αφορμή τις σοβαρότατες ζημιές προκλήθηκαν στο ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» που είναι αραγμένο στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και λειτουργεί ως πλωτό μουσείο, εξαιτίας της θαλασσοταραχής και των ισχυρότατων ανέμων. 

Όταν και η εφημερίδα του ΕΔΕΣ πανηγύριζε για την είσοδο του ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Μία από τις εφημερίδες που κυκλοφορούσαν μυστικά στη Βόρεια Ελλάδα κατά την περίοδο της κατοχής, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο και στην οποία θα μπορούσε κανείς να της καταλογίσει κάθε άλλο παρά φιλοαριστερή γραμμή, δίνει αποστομωτική απάντηση σε κάποιες αναθεωρητικές φωνές που ανιστόρητα ακούγονται εσχάτως, αμφισβητώντας για το εάν όντως απελευθερώθηκε η πόλη με την είσοδο του ΕΛΑΣ το 1944, ή εάν οι Γερμανοί αποχώρησαν μόνοι από τη Θεσσαλονίκη.

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Μια επίσκεψη του Πωλ Ελυάρ στη Θεσσαλονίκη το 1946

Από την άφιξη του Πωλ Ελυάρ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Σαν σήμερα πριν 71 χρόνια, στις 18 Νοεμβρίου 1952, πεθαίνει στο Παρίσι από καρδιακή προσβολή σε ηλικία μόλις 57 χρόνων, ένας από τους κορυφαίους Γάλλους ποιητές, ο φιλέλληνας Πωλ Ελυάρ. Ένα ελάχιστα γνωστό γεγονός, είναι η επίσκεψή του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα τέλη της άνοιξης του 1946 και τα παρατράγουδα που υπήρξαν από σκουριασμένα αντιδραστικά μυαλά στην  πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας.

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Μία πορεία για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη το 1976

Εικόνες από παλιά. Μία μοναδική πορεία για την 3η τότε επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στις 17-11-1976. Το μπλοκ της Φιλοσοφικής (φοιτητές - καθηγητές) στην πορεία εκείνης της μέρας. Μία πορεία που έγινε τότε και δεν ξανάγινε. Εικονίζονται μεγάλες μορφές των γραμμάτων της Θεσσαλονίκης, όπως οι Μανώλης Ανδρόνικος, Δημήτρης Μαρωνίτης, Γιάννης Χασιώτης, Γ.Π. Σαββίδης, Ξενοφών Κοκόλης, Αύγουστος Μπαγιόνας, Άλκη Κυριακίδου-Νέστορος, Χρύσανθος Χρήστου και άλλοι πολλοί.

Η ΕΣΗΕΜΘ για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου

"Xωρίς αξιόπιστη δημοσιογραφία η δημοκρατία περιορίζεται", υπογραμμίζει η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης σε μήνυμά της με αφορμή την 50η επέτειο της ηρωϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για μια ελεύθερη, αξιόπιστη και ποιοτική ενημέρωση.

Αλήθειες και ψέμματα για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Πριν λίγα χρόνια o βουλευτής της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" Λαγός, θρασύτατα και προκλητικά μέσα στον ιερό ναό της Δημοκρατίας, το κοινοβούλιο, χαρακτήριζε "παραμύθι" την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καλώντας τους βουλευτές που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην αίθουσα να του αναφέρουν "έστω τα ονόματα δύο νεκρών", όπως ωρύονταν. Την ίδια καραμέλα αναμασά η ακροδεξιά 50 χρόνια τώρα από εκείνα τα ιστορικά γεγονότα.

"Μπαγιαντέρας": 38 χρόνια από το θάνατο του

Συμπληρώθηκαν 38 χρόνια από το Νοέμβριο του 1985, που έφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο σπουδαίους ρεμπέτες ερμηνευτές, οργανοπαίκτες και συνθέτες, ο κομμουνιστής Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας. Aξέχαστο, έμεινε για πολλές δεκαετίες το τραγούδι που έγραψε ο «Μπαγιαντέρας», το 1943, με τίτλο «Χαίρε, ω, χαίρε, λευτεριά!»:

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Στα βήματα του Νοέμβρη

 Περήφανος για τον λατρεμένο εγγονό μου που ζήτησε σήμερα από τους γονείς του να τον πάνε στο Πολυτεχνείο για να αφήσει κι αυτός ένα γαρύφαλλο στη μνήμη των παιδιών του '73 που έδωσαν και τη ζωή τους στον αγώνα κατά της λαομίσητης χούντας.

O Δήμος Θερμαϊκού στο πρόγραμμα "Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη".

O Δήμος Θερμαϊκού και άλλοι 11 δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης εντάσσονται στο πρόγραμμα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» που έχει στόχο την αναγέννηση και αειφορική ανάπτυξη της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης, μέσα από έργα βελτίωσης των υποδομών των δήμων, έργα πρασίνου και αναβάθμισης του δημόσιου χώρου. 

Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης: Ο ραδιοφωνικός σταθμός της κατάληψης

50 χρόνια από τα γεγονότα του Νοέμβρη 1973
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Απομονωμένη ήταν την εποχή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι τότε βρισκόταν στο πιο απομακρυσμένο σημείο της πανεπιστημιούπολης, χωρίς δρόμους προσπέλασης, καθώς ακόμη δεν είχε διανοιγεί η λεωφόρος της Νέας Εγνατίας. Παρά τη δυσκολία όμως αυτή, η φωνή των αγωνιζόμενων φοιτητών του ΑΠΘ που είχαν κλειστεί μέσα, εκείνο τον σημαδιακό Νοέμβριο του 1973, έφτανε σε όλη την πόλη, χάρη στο ραδιοφωνικό σταθμό που στήθηκε εκεί από τη Συντονιστική Επιτροπή της κατάληψης.

Οι 15.000 νεκροί Γερμανοί στρατιώτες στην κατεχόμενη Ελλάδα

Ένα πολύ ουσιαστικό ερώτημα διατύπωσε ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης, μιλώντας πρόσφατα σε εκπομπή ραδιοφωνικού σταθμού: "Όσοι αμφισβητούν το ρόλο που διαδραμάτισαν οι αντιστασιακές οργανώσεις και τη συμβολή τους στο συμμαχικό αγώνα κατά του Ναζισμού, ας πάνε στο Γερμανικό Νεκροταφείο και ας δουν τις ημερομηνίες θανάτου των Γερμανών στρατιωτών που είναι θαμμένοι εκεί. 1942, 1943, 1944. Πως πέθαναν; Μόνοι τους έβαλαν τέλος στη ζωή τους ή βρήκαν το θάνατο από τα πυρά των δυνάμεων της Εθνικής Αντίστασης;"

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη

                                   Όπως έζησε το γεγονός ένας απ' έξω 

του Σπύρου Κουζινόπουλου

50 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, από τις κορυφαίες πράξεις της φοιτητικής νεολαίας και όλου του λαού κατά του τυραννικού φασιστικού καθεστώτος της χούντας των επίορκων συνταγματαρχών. Μισός αιώνας από τότε. Αν και πέρασαν τόσα χρόνια, οι μνήμες παραμένουν άσβεστες και τα γεγονότα εκείνης της ιστορικής περιόδου έρχονται ξανά και ξανά στο μυαλό σαν την κόπια κινηματογραφικής ταινίας. 

Το άγνωστο «Πολυτεχνείο» της Θεσσαλονίκης

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Είχε και η Θεσσαλονίκη το δικό της “Πολυτεχνείο”, τις δικές της μεγάλες αντίστοιχες αντιδικτατορικές- και πολύ λίγο μέχρι σήμερα γνωστές- εκδηλώσεις. Βέβαια, τα γεγονότα στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, εκείνο το σημαδιακό Νοέμβρη του 1973, δεν ήταν στην ίδια έκταση με τα αντίστοιχα της Αθήνας, ούτε είχαν τις ίδιες πανελλαδικές διαστάσεις. Παρ΄ όλα αυτά, η αντιδικτατορική εξέγερση και στο Πολυτεχνείο της βορειοελλαδικής πρωτεύουσας, αποτέλεσε ένα σπουδαίο αντιφασιστικό γεγονός ενάντια στην δικτατορία της χούντας.

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Σειρά εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου

Σειρά εκδηλώσεων για την 50η επέτειο της ηρωϊκής εξέγερσης στο Πολυτεχνείο οργανώνουν στη Θεσσαλονίκη φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς. ΟΙ εκδηλώσεις αρχίζουν σήμερα Τρίτη 14 Νοεμβρίου και θα κορυφωθούν την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου με την καθιερωμένη μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η μπουάτ του Λευκού Πύργου, η χούντα, ο Άσιμος και τα άλλα παιδιά

Την εποχή που στον εξώστη του Λευκού Πύργου λειτουργούσε καφετέρια
του Σπύρου Κουζινόπουλου

Θύμησες μισού αιώνα, ξύπνησε μια φωτογραφία που είδα στη διαδίκτυο να δείχνει την καφετέρια η οποία για ένα διάστημα στα χρόνια της χούντας είχε δημιουργηθεί στο δώμα του Λευκού Πύργου. Καθώς δεν ήταν μόνο το καφέ που λειτουργούσε στην ταράτσα του κάστρου-συμβόλου της Θεσσαλονίκης και το οποίο ήταν σχεδόν πάντα γεμάτο τις ηλιόλουστες ημέρες όλο το χρόνο, μια και ο εξώστης ακόμη και τώρα προσφέρει εξαιρετική θέα του γύρω τοπίου της πόλης και της θάλασσας.

Διανομή προϊόντων ΤΕΒΑ σε άπορους Δήμου Θερμαϊκού

Σε διανομή προϊόντων θα προχωρήσει ο Δήμος Θερμαϊκού στο πλαίσιο της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)».Η διανομή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 στο κλειστό γυμναστήριο Περαίας (τέρμα Κϋπρου, Άνω Περαία) τις ώρες 9:00 – 14:00.

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Αποχαιρετισμός της Ασπασίας Καρρά στη Γεωργία Σαρηγιαννίδου

Ένα συγκινητικό όσο και συγκλονιστικό κείμενο αποχαιρετισμού από την ηρωίδα του αντιδικτατορικού αγώνα στη Θεσσαλονίκη, Ασπασία Καρρά για τη συγκρατούμενή της στα μπουυντρούμια, στα βασανιστήρια, στο έκτακτο στρατοδικείο και τις φυλακές της χούντας, Γεωργία Σαρηγιαννίδου-Παπαδοπούλου που την χάσαμε πριν λίγες μέρες.

Γυναίκες της Θεσσαλονίκης στο εκτελεστικό απόσπασμα

Γ.Δήμου: “Γυναίκες της Αντίστασης” (ξυλογραφία)
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στρατεύθηκαν στα 3,5 χρόνια της σκλαβιάς 1941-1944 στο υπέροχο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης. Εκατοντάδες έδωσαν την ίδια τους τη ζωή στις μάχες που έγιναν στις πόλεις και τα βουνά για την αποτίναξη της ναζιστικής κατοχής. Πάνω από 50 γυναίκες μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης στήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα από τους Γερμανούς ή κατακρεουργήθηκαν από τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους.

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Πολυτεχνείο: 50 χρόνια από την ηρωϊκή εξέγερση

Τα αιτήματα για "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" παραμένουν πάντα επίκαιρα 
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τις μεγάλες κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από τις 14 και κορυφώθηκαν στις 17 Νοεμβρίου 1973. Μία συγκλονιστική πράξη αντίστασης της φοιτητικής νεολαίας και όλου του λαού κατά της τυραννίας της χούντας, μία εποποιία που πάντα πρέπει να διδάσκει και να φρονηματίζει. Πολύ περισσότερο που τα μηνύματα εκείνης της εξέγερσης και κυρίως το σύνθημά του «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» είναι και πάλι επίκαιρο στις μέρες μας. 

Στη Θεσσαλονίκη, στα χρόνια της ναζιστικής Κατοχής, ο πρώτος νεκρός Έλληνας πυροσβέστης

Κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου, τιμώνται οι πεσόντες άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Η Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών καθιερώθηκε το 2006, σε ανάμνηση του πρώτου νεκρού πυροσβέστη του Πυροσβεστικού Σώματος. Ήταν ο δόκιμος πυροσβέστης Β’ τάξεως, Κωνσταντίνος Πούλιος, που έχασε τη ζωή του τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Νοεμβρίου 1942, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο οίκημα στη συνοικία Κουλέ Καφέ της Θεσσαλονίκης.

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Οι πολιτικοί κρατούμενοι της χούντας για τον Γ. Σεφέρη

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ήταν μεγάλος και βαθύς ο πόνος που είχε σκεπάσει την χουντοκρατούμενη Ελλάδα εκείνο τον Μαύρο Σεπτέμβρη του 1971 για τον χαμό του νομπελίστα ποιητή, ανθρώπου και δημοκράτη, Γιώργου Σεφέρη. Ένα χρόνο μετά, στην επέτειο θανάτου του ποιητή, οι πολιτικοί κρατούμενοι της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ετοίμασαν μια μεγάλη έρευνα για τον Σεφέρη που τη δημοσίευσαν στο περιοδικό «Τετράδια» το οποίο κυκλοφορούσε μυστικά χέρι-χέρι μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

H απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και το χαλκευμένο «Σύμφωνο» στο Λιβάδι

Το περίφημο "Σύμφωνο Λιβαδίου", που αποδείχτηκε ότι ήταν έργο σατανικών πλαστογράφων
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Σε μία εκδήλωση που έγινε πριν λίγα χρόνια στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ρωτήθηκα από έναν από τους ακροατές γιατί ο ΕΛΑΣ άφησε τους Γερμανούς να φύγουν από τη Θεσσαλονίκη στις 30 Οκτωβρίου 1944 ανενόχλητοι, χωρίς μάχη. Και αναρωτήθηκε: «Μήπως εξαιτίας του συμφώνου που είχε υπογραφεί στο Λιβάδι Θεσσαλονίκης μεταξύ των Γερμανών και του ΕΛΑΣ»; 

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Διακήρυξη του ΣΦΕΑ για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του ΠΟλυτεχνείου

"Τιμώντας την αγωνιστική παρακαταθήκη του Νοέμβρη 1973, συνεχίζουμε τον αγώνα για τα ίδια ιδανικά και αιτήματα, με οδηγό πάντα τις σύγχρονες ανάγκες των πολλών", τονίζει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 σε διακήρυξή του για τα 50 χρόνια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι 50 χρόνια μετά, όλες οι δημοκρατικές, κοινωνικές, συνδικαλιστικές κατακτήσεις ανατρέπονται καθημερινά από την κυβέρνηση των υποκλοπών η οποία οδηγεί τον λαό στην ανέχεια. 

Παρουσίαση έκδοσης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου


Οι εκδόσεις "ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ" και ο χώρος νεολαίας και πολιτισμού "Σφεντόνα", παρουσιάζουν σήμερα Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, ώρα 7:00 μμ την έκδοση "Η εξέγερση αναζητά τη συνέχειά της", που είναι μια συλλογή κειμένων και τεκμηρίων για την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων! Η παρουσίαση θα γίνει στο χώρο της "Σφεντόνας", Συγγρού 24, 2ος όροφος.

Η "Νύχτα των κρυστάλλων", 85 χρόνια μετά

Μία σημαντική επέτειο, όπως την περιβόητη «νύχτα των κρυστάλλων», πριν από 85 ακριβώς χρόνια, τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1938, πρέπει όλη η ανθρωπότητα να τη θυμάται και να παραδειγματίζεται από αυτή. Καθώς αποτέλεσε το πρώτο μαζικό πογκρόμ εναντίον των Εβραίων στη Γερμανία και έδειξε καθαρά τότε το αληθινό πρόσωπο του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού.

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Καλαμαριώτες ήρωες της Εθνικής Αντίστασης

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Στη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής 1941-1944, υπήρξαν  αρκετοί Καλαμαριώτες αγωνιστές που διακρίθηκαν για την παλικαριά, την τόλμη, το θάρρος, την αποφασιστικότητα, την προσφορά τους στην πατρίδα και τα δίκαια του λαού,  αλλά και τον ηρωϊσμό που επέδειξαν απέναντι στους κατακτητές, πληρώνοντας με τη ζωή τους, σε αρκετές περιπτώσεις, την προσήλωση στον εθνικοπελευθερωτικό αγώνα και τα ιδανικά της λευτεριάς.

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Eπιστολή προς το Δ.Σ. Θερμαϊκού: "Πάρτε πίσω την απόφαση για το κάμπινγκ"

Επιστολή προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, ζητώντας το Δ.Σ. να πάρει πίσω την απόφαση που με οριακή πλειοψηφία μόλις δύο ψήφων είχε λάβει τον περασμένο Ιανουάριο προκειμένου να δοθεί η συγκατάθεση του Δήμου Θερμαϊκού στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για την καταστροφή και την τσιμεντοποίηση του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, απέστειλε ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού "Σώστε το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας".

Το κολαστήριο των Ναζί επί της οδού Τσιμισκή 72

Η Θεσσαλονίκη στα μαύρα χρόνια της ναζιστικής Κατοχής
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ένα από τα εφιαλτικά κέντρα βασανιστηρίων το οποίο είχαν δημιουργήσει οι Ναζί στη Θεσσαλονίκη, στα μαύρα χρόνια της χιτλερικής κατοχής της πατρίδας μας, προκειμένου να αποσπούν- με μεσαιωνικού τύπου ανακρίσεις - πληροφορίες από τους πατριώτες που έπεφταν στα χέρια τους, ήταν και αυτό που βρισκόταν στην πολυσύχναστη οδό Τσιμισκή 72(σήμερα Τσιμισκή 64)..

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Εκδήλωση της ΕΔΥΕΘ για τα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και την Καλλιτεχνική Ομάδα FireArt, διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη, 14 Νοέμβρη, ώρα 7:00μμ στην Αίθουσα εκδηλώσεων «ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ», στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Η Τούμπα των ηρωϊκών αγώνων και της Αντίστασης

Πρόσφυγες μπροστά σε παράγκα της προσφυγομάνας Τούμπας
του Σπύρου Κουζινόπουλου

Τούμπα δεν είναι μόνο ο ΠΑΟΚ, αλλά και η ελάχιστα γνωστή λαμπρή αγωνιστική ιστορία που έγραψαν οι κάτοικοί της εδώ και τουλάχιστον ένα αιώνα. Δεδομένου ότι αυτή η η συνοικία της Θεσσαλονίκης, υπήρξε όχι μόνο προσφυγομάνα, αλλά και άφησε παρακαταθήκες σημαντικών αγώνων στο πλευρό του δημοκρατικού και προοδευτικού κινήματος της χώρας κατά τις περιόδους του μεσοπολέμου, της Εθνικής Αντίστασης και της δικτατορίας της χούντας.

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Η αποφυλάκιση-όνειδος του Μαξ Μέρτεν πριν 64 χρόνια

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Στις 5 Νοεμβρίου του 1959, με νόμο που είχε ψηφίσει στη Βουλή η τότε κυβέρνηση της ΕΡΕ, αποφυλακίστηκε και απελάθηκε από την Ελλάδα ο διαβόητος εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν, ο Ναζί αξιωματικός που οργάνωσε το Ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Επρόκειτο για μία ακόμη πράξη δουλοπρέπειας των μεταπολεμικών κυβερνήσεων απέναντι στους ξένους "προστάτες" της χώρας αλλά και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της εποχής.

Εποικοδομητικά τα 23α "γενέθλια" της ΕΔΙΑ Μακεδονίας

 Γενέθλια, έχει αυτές τις μέρες η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας 1940-1974 που ιδρύθηκε πριν 23 χρόνια από αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Αντιδικτατορικού αγώνα στη Βόρεια Ελλάδα, πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς και φιλίστορες  και μέχρι σήμερα ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα για τη διάσωση ιστορικών αρχείων και τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης των δύο αυτών περιόδων. 

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Η εκτέλεση ενός δήμιου: Στέφαν Κλέτσκοφ

 

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Λίγο διάστημα μετά την απελευθέρωση από την τριπλή Γερμανο-βουλγαρο-ιταλική κατοχή της Ελλάδας, τουφεκίζονταν στην κεντρική πλατεία της Δράμας από εκτελεστικό απόσπασμα των ανταρτών του ΕΛΑΣ ένας από τους αρχιδήμιους των Βουλγάρων φασιστών στην κατεχόμενη Ανατολική Μακεδονία, ο Κλέτσκοφ, για τα εγκλήματα που διέπραξε στην περιοχή, με τις εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, τις λεηλασίες αλλά και τον αφανισμό της πολυπληθούς εβραϊκής κοινότητας της περιοχής.