Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Χρόνης Μίσσιος: "Δεν θα με αλλάξει το σύστημα"

της Νανάς Νταουντάκη

Στις 20 Νοέμβρη 2012 φεύγει από αυτή τη ζωή ο Χρόνης Μίσσιος. Συμπληρώνονται φέτος 12 χρόνια αλλά είναι ακόμη κοντά μας περισσότερο από ποτέ- ιδιαίτερα με τα όσα θλιβερά συμβαίνουν στο χώρο της Αριστεράς. «Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μη με αλλάξει αυτό» .

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Η ηρωϊκή οικογένεια Γιαννούση

Θυσία στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης για Ελευθερία και Ανεξαρτησία
Το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην παραλία της Θεσσαλονίκης
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ποταμούς αίματος και δακρύων, έχυσε ο ελληνικός λαός στη διάρκεια της χιτλερικής κατοχής της πατρίδας μας, την περίοδο 1941-1944. Χιλιάδες οι εκτελεσμένοι, σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρες οικογένειες αφανίστηκαν από τους κατακτητές μόνο και μόνο επειδή ποθούσαν τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ανάμεσά τους, οι Γρεβενιώτες αδελφοί Βασίλης και Γιώργος Γιαννούση, ενώ την τελευταία στιγμή διέφυγε το θάνατο ο πρώτος τους εξάδελφος Θανάσης Γιαννούσης, μετέπειτα δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Δωσίλογοι: Οι κρυμμένοι σκελετοί στις ντουλάπες της ιστορίας...

του Βαγγέλη Πάλλα*
79 χρόνια από το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου το φαινόμενο του δωσιλογισμού με την πολυπλοκότητα, την πολυμορφία και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του, εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα περισσότερα αποσιωπημένα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας. Άλλωστε, το φαινόμενο αυτό, της συνεργασίας δηλαδή με τους κατακτητές, δεν αποτελεί ελληνική ιδιομορφία, αφού το συναντάμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Όταν και η εφημερίδα του ΕΔΕΣ πανηγύριζε για την είσοδο του ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Μία από τις εφημερίδες που κυκλοφορούσαν μυστικά στη Βόρεια Ελλάδα κατά την περίοδο της κατοχής, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο και στην οποία θα μπορούσε κανείς να της καταλογίσει κάθε άλλο παρά φιλοαριστερή γραμμή, δίνει αποστομωτική απάντηση σε κάποιες αναθεωρητικές φωνές που ανιστόρητα ακούγονται εσχάτως. Και οι οποίες αμφισβητούν για το εάν όντως απελευθερώθηκε η πόλη με την είσοδο του ΕΛΑΣ το 1944, ή εάν οι Γερμανοί αποχώρησαν μόνοι από τη Θεσσαλονίκη.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

Μια επίσκεψη του Πωλ Ελυάρ στη Θεσσαλονίκη το 1946

Από την άφιξη του Πωλ Ελυάρ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Σαν σήμερα πριν 72 χρόνια, στις 18 Νοεμβρίου 1952, πεθαίνει στο Παρίσι από καρδιακή προσβολή σε ηλικία μόλις 57 χρόνων, ένας από τους κορυφαίους Γάλλους ποιητές, ο φιλέλληνας Πωλ Ελυάρ. Ένα ελάχιστα γνωστό γεγονός, είναι η επίσκεψή του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα τέλη της άνοιξης του 1946 και τα παρατράγουδα που υπήρξαν από σκουριασμένα αντιδραστικά μυαλά στην  πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας.

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

Αλήθειες και ψέμματα για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Πριν λίγα χρόνια o βουλευτής της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" Λαγός, θρασύτατα και προκλητικά μέσα στον ιερό ναό της Δημοκρατίας, το κοινοβούλιο, χαρακτήριζε "παραμύθι" την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καλώντας τους βουλευτές που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην αίθουσα να του αναφέρουν "έστω τα ονόματα δύο νεκρών", όπως ωρύονταν. Την ίδια καραμέλα αναμασά η ακροδεξιά 50 χρόνια τώρα από εκείνα τα ιστορικά γεγονότα.

Εκδήλωση στην Επανομή για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Εκδήλωση για τα 51 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οργανώνουν την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, ώρα 7 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής, η Δημοτική Κοινότητα Επανομής, ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Επανομής, το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Θερμαϊκού, ο Δήμος Θερμαϊκού και η Κινηματογραφική Λέσχη Επανομής.

Μία πορεία για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη το 1976

Εικόνες από παλιά. Μία μοναδική πορεία για την 3η τότε επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στις 17-11-1976. Το μπλοκ της Φιλοσοφικής (φοιτητές - καθηγητές) στην πορεία εκείνης της μέρας. Μία πορεία που έγινε τότε και δεν ξανάγινε. Εικονίζονται μεγάλες μορφές των γραμμάτων της Θεσσαλονίκης, όπως οι Μανώλης Ανδρόνικος, Δημήτρης Μαρωνίτης, Γιάννης Χασιώτης, Γ.Π. Σαββίδης, Ξενοφών Κοκόλης, Αύγουστος Μπαγιόνας, Άλκη Κυριακίδου-Νέστορος, Χρύσανθος Χρήστου και άλλοι πολλοί.