Επετειακή προβολή - συζήτηση, με θέμα την αναπαράσταση της φοιτητικής εξέγερσης του Νοέμβρη 1973 στη μεγάλη οθόνη, συνδιοργανώνουν αύριο Δευτέρα, ώρα 6 μμ στο "Ολύμπιον", με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, η κινηματογραφική ομάδα του Πανοράματος Ταινιών του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, η Εταιρεία ‘’Φίλοι του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης (1967 - 1974) στη Θεσσαλονίκη’’, το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΜΕΚΤ) του Τμήματος Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Θα προβληθούν οι ταινίες: Μαρτυρίες (1975) του Νίκου Καβουκίδη, μια από τις αντιπροσωπευτικές ταινίες τεκμηρίωσης που αποτυπώνει όχι μόνο τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αλλά και την απαρχή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και Ο Φοιτητής (2021) του Βασίλη Καλαμάκη, μυθοπλαστική αναπαράσταση της παραβίασης της πύλης του Πολυτεχνείου από την οπτική ενός νέου κινηματογραφιστή.
Τις ταινίες θα προλογίσουν ο Πάρης Μουρατίδης, διδάσκων του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ και μέλη της κινηματογραφικής ομάδας. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Νικόλα Σεβαστάκη, καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και τον Χρίστο Ζαφείρη, δημοσιογράφο - συγγραφέα. Στην προβολή θα παρευρίσκονται οι σκηνοθέτες των ταινιών.
Η επετειακή εκδήλωση για τα 50χρονα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην κεντρική αίθουσα του Ολύμπιον (Πλατεία Αριστοτέλους) – ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
‘’Μαρτυρίες’’ 1967-1974 (Νίκος Καβουκίδης, 1975, διάρκεια 1.38’’)
Η κάμερα του βετεράνου κινηματογραφιστή Νίκου Καβουκίδη καταγράφει, με συγκινησιακή φόρτιση κι εκφραστική δύναμη, γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Αθήνα από την περίοδο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ως τον Αύγουστο του 1975. Παρουσιάζονται τα δραματικά γεγονότα στην τριήμερη κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και όσα ακολούθησαν, όπως η πτώση της Χούντας, ο ερχομός του Κων. Καραμανλή, η επιστροφή των εξόριστων του δικτατορικού καθεστώτος, η πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση, το τηλεοπτικό διάγγελμα του έκπτωτου μονάρχη, οι πρώτες επέτειοι του Πολυτεχνείου, οι συγκρούσεις των ΜΑΤ με διαδηλωτές, η πάνδημη κηδεία του ποιητή Κώστα Βάρναλη, οι διαδηλώσεις για θέματα παιδείας και αποχουντοποίησης με αφορμή την πολυήμερη απεργία πείνας του δάσκαλου Γιάννη Βαγενά στην Αθήνα κ.α.
‘’Ο Φοιτητής’’ (Βασίλης Καλαμάκης, 2021, διάρκεια 8.53’’)
Μετά την τριήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου, το δικτατορικό καθεστώς κατέστειλε στρατιωτικά τη μεγαλειώδη φοιτητική και λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη 1973. Στην ταινία μικρού μήκους καταγράφονται τα τελευταία δραματικά λεπτά του στρατιωτικού προσωπικού του άρματος, από τη λήψη της διαταγής ως την εισβολή στο Πολυτεχνείο γκρεμίζοντας την κεντρική πύλη του. Δίνεται με κινηματογραφική πληρότητα η κλιμάκωση των συναισθημάτων του πληρώματος και η ατμόσφαιρα πανικού που επικράτησε στο κλειστοφοβικό περιβάλλον του άρματος. «Φοιτητής» ήταν το προσωνύμιο που δόθηκε από στρατιωτικούς στο μοιραίο τανκ του Πολυτεχνείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.