Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση της ΕΔΙΑ για την απελευθέρωση από τους Ναζί το 1944

Κατάμεστη η αίθουσα της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, στην πετυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας 1940-1974 για να τιμήσει την 79η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τους Ναζί, ύστερα από την είσοδο των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ στην πόλη, γεγονός που εκτός των άλλων απέτρεψε και την καταστροφή των βασικών υποδομών της Θεσσαλονίκης.


Μετά την εισαγωγική παρέμβαση του προέδρου της ΕΔΙΑ Μακεδονίας Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο δημοσιογράφος-ιστορικός ερευνητής Σπύρος Κουζινόπουλος που στάθηκε ιδιαίτερα στα γεγονότα της απελευθέρωσης, τις σκληρές μάχες των ανταρτών του ΕΛΑΣ με τους υποχωρούντες Γερμανούς αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλονται τις τελευταίες δεκαετίες για την παραχάραξη και διαστρέβλωση του σημαντικού αυτού ιστορικού γεγονότος.


Με τη σειρά του ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Συννεφάκης αναφέρθηκε, μέσα από διαφάνειες και πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, στη δράση του θείου του Κώστα Συννεφάκη (καπετάν Νικήτα) ο οποίος ως καπετάνιος του 50ου Συντάγματος Πιερίων, μετά από μάχες με τους χιτλερικούς, ανατινάξεις τρένων και άλλες αντιστασιακές ενέργειες εισήλθε επικεφαλής των ανταρτών του Συντάγματός του στην πόλη από τα ανατολικά, παρελαύνοντας πάνω στο άλογο του στη Λεωφόρο Νίκης. Για την υπέροχη πατριωτική του δράση ιο καπετάν Νικήτας δολοφονήθηκε λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση από παρακρατικούς στην περιοχή της Κατερίνης.


Η τελευταία εισηγήτρια που ήταν η επ. καθηγήτρια Ιστορίας στο ΑΠΘ, Μαρία Καβάλα, μίλησε για τα δεινά που προκάλεσαν οι Ναζί στη Θεσσαλονίκη στα 3,5 χρόνια της γερμανικής κατοχής, με τις εκατοντάδες εκτελέσεις, τους χιλιάδες θανάτους Θεσσαλονικέων από πείνα και κακουχίες, το ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων κατοίκων της. Ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δράση των διάφορων δωσιλογικών οργανώσεων που έδρασαν στα χρόνια της σκλαβιάς στο πλευρό των κατακτητών, αλλά και την αμφιλεγόμενη στάση διαφόρων προσώπων, όπως ο Συνταγματάρχης Αθανάσιος Χρυσοχόου που η δράση τους ευνοούσε αντικειμενικά τους κατακτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.