Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Παραμένουν οι ακραίες ελλείψεις στο Κ.Υ. Μηχανιώνας

Πέρασαν επτά μήνες από τη σοβαρή καταγγελία που είχαν κάνει 32 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό διοικητικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Νέας Μηχανιώνας, σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων εκεί, σχετικά με τις ακραίες ελλείψεις ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού στο Κ.Υ. Μηχανιώνας και στα υπαγόμενα σ' αυτό περιφερειακά ιατρεία. Ελλείψεις που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και την ίδια τη ζωή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της περιοχής.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ήδη θα έπρεπε να ασχοληθούν μ' αυτό οι τοπικοί φορείς και πρωτίστως ο Δήμος Θερμαϊκού, πιέζοντας φορτικά το υπουργείο Υγείας και αξιώνοντας την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας. Προβλήματα τα οποία καθιστούν προβληματική τη λειτουργία του.

Τα θέματα που είχαν θέσει οι εργαζόμενοι του Κ.Υ. Μηχανιώνας με την καταγγελία τους στις 13 Σεπτεμβρίου 2023 και για τα οποία ελάχιστες εξελίξεις υπήρξαν από τότε, είναι τα ακόλουθα: 

Μόλις το ένα τρίτο!

1)Σήμερα υπηρετούν ,μαζί με την Διευθύντρια ,που έχει και πολλά διοικητικά καθήκοντα ,μόνο 10 Γενικοί γιατροί ( μόλις δηλαδή το ένα τρίτο του στοιχειωδώς απαιτούμενου )για έναν πραγματικό πληθυσμό 70.000 κάτοικων του Δήμου Θερμαϊκού , ο οποίος μάλιστα διπλασιάζεται τουλάχιστον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Αυτός ο αριθμός γιατρών-πολλοί απο τους οποίους είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης και με σοβαρά προβλήματα υγείας , ενώ μία συνάδελφος παραμένει με πολλαπλές συνεχιζόμενες παράτασεις πέραν των 67- δεν επιτρέπει την παρουσία 2 εφημερευόντων ειδικών γιατρών τις καθημερινές ήμερες ( όπως επιβάλλεται από την κίνηση στα επείγοντα , άλλα και την ανάγκη να υπάρχει 2ος Γιατρός για συνοδεία σοβαρού περιστατικού με το ΕΚΑΒ) και το κενό καλύπτεται μερικώς με ειδικευόμενους της Γενικής Ιατρικής, που κάνουν το τμήμα εκπαίδευσης τους στο ΚΥ , όπως προβλέπει το πρόγραμμα της ειδικότητας τους , κάτι το οποίο όμως έχει ημερομηνία λήξης σύντομη καθώς δεν δηλώνονται παρά ελάχιστοι νέοι γιατροί για να εκπαιδευτούν στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής. 

Ο ανεπαρκέστατος αυτός αριθμός των 10 υπηρετούντων μόνιμων γιατρών δεν επιτρέπει επίσης την καθημερινή παρουσία ειδικευμένου Γενικού Ιατρού στα Περιφερικά Ιατρεία που υπάγονται στο ΚΥ (Περαίας, Επανομής , Νέων Επιβατών , Πλαγιαρίου) τα οποία εξυπηρετούν πολύ μεγάλο πληθυσμό . Έτσι οι κάτοικοι που έχουν εγγραφεί στους 10 αυτούς προσωπικούς γιατρούς του ΚΥ ( και οι οποίοι στελεχώνουν τα Περιφερικά Ιατρεία κατά τις ημέρες που δεν εφημερεύουν στο ΚΥ, δεν έχουν ρεπό και δεν είναι σε άδεια), ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥΣ ΣΕ ΛΙΓΌΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΣΕΣ ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ, αλλά φυσικά το ίδιο ισχύει και για αυτούς (τους περισσότερους)που δεν έχουν εγγραφεί, όχι επειδή δεν επιθυμούν , αλλά γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί.

Η δε λειτουργία των Περιφερικών Ιατρείων γίνεται σε περισσότερες από τις μισές ημέρες κάθε μήνα, χωρίς υποστήριξη νοσηλεύτριας ή επισκέπτριας υγείας ή έστω διοικητικού προσωπικού με ό,τι αυτό σημαίνει για την δυνατότητα σωστής περίθαλψης σοβαρού επείγοντος περιστατικού , αλλά και βοήθειας στα πάμπολλα αιτήματα -τηλεφωνικά ή δια ζώσης -που γίνονται για έκτακτες ανάγκες και απορίες του πληθυσμού, ο οποίος δυσκολεύεται πολύ να βρει έγκαιρο ραντεβού ακόμη και για την τακτική παρακολούθηση χρόνιων προβλημάτων . Ο δε προσωπικός γιατρός ,τις λιγοστές αναγκαστικά ημέρες που κάνει τακτικό ιατρείο στην κοινότητα, έχει τόσο φόρτο εργασίας για τους 2000 εγγεγραμμένους στην λίστα του, αλλά και τους άλλους τόσους που δεν κατάφεραν να εγγραφούν , ώστε δεν προλαβαίνει ούτε ατομικό φάκελο υγείας να συμπληρώσει , ούτε τον αναγκαίο χρόνο για τις ανάγκες του ασθενή του να αφιερώσει , παρά το γεγονός ότι εργάζεται και πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου μέχρις εξαντλήσεως.

Μόνο ένας παιδίατρος

2) Υπηρετεί μόνο ένας παιδίατρος στο ΚΥ ( έναντι 4-5 παλαιότερα) που φυσικά αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις τακτικές ανάγκες του παιδικού πληθυσμού του Δήμου Θερμαϊκού ) αλλά επίσης και στην κάλυψη των επειγόντων, καθώς εφημερεύει μόνο με μικτή εφημερία 7-8 ημέρες τον μήνα και μόνο καθημερινές. Η 2η υπηρετούσα παιδίατρος είναι σε μακροχρόνια άδεια ανατροφής τέκνου και επανήλθε πρόσφατα μόνο για πρωινό ωράριο χωρίς εφημέρευση. Αυτό σημαίνει οτι ο βρεφικός και παιδικός πληθυσμός μένει ακάλυπτος υγειονομικά μετά το μεσημέρι τις περισσότερες καθημερινές, όλα τα βράδια και όλα τα Σαββατοκύριακα. Ο εφημερεύον Γενικός Γιατρός δεν είναι εξ ορισμού σε θέση να καλύψει αυτήν την ανάγκη , ειδικά σε βρέφη και πολύ μικρά παιδιά , όση διάθεση και αν επιδείξει και όση προσπάθεια και αν καταβάλλει, γιατί οι γνώσεις του και η εμπειρία του είναι περιορισμένες.

Χωρίς καρδιολόγο, γυναικολόγο, ορθοπαιδικό και ακτινολόγο

3)Δεν υπάρχουν επισκέπτες γιατροί άλλων ειδικοτήτων , ενώ παλαιότερα είχαμε καθημερινά καρδιολόγο και μια φορά την εβδομάδα χειρουργό , ορθοπεδικό, ψυχίατρο, ΩΡΛ , γυναικολόγο, οφθαλμίατρο και δερματολόγο. Δεν υπάρχει εδώ και χρόνια ούτε καν επισκέπτης γιατρός Ακτινολόγος, παρά μόνο τεχνολόγος τις πρωινές ώρες για την εκτέλεση των ακτινογραφιών. Έτσι όλη η λειτουργιά του τμήματος επειγόντων του ΚΥ γίνεται χωρίς γνωμάτευση των ακτινογραφιών από ειδικό Ακτινοδιαγνώστη και τον ρόλο αυτόν αναλαμβάνουν αναγκαστικά οι Γενικοί Γιατροί , ρισκάροντας καθημερινά λάθος διαγνώσεις ( τις οποίες όμως χρειάζονται σε πραγματικό χρόνο στο επείγον περιστατικό) και οι οποίοι έχουν βέβαια κάποιες γνώσεις και εμπειρία , άλλα σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον ειδικό. Η δε δυνατότητα λήψης ακτινογραφίας αφορά μόνο το πρωινό ωράριο καθημερινής κάτι που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο τμήμα της εφημερίας του τμήματος επειγόντων , εκτελείται , χωρίς την υποστήριξη ακτινολογικού εργαστηρίου. Το ίδιο άφορα και το μικροβιολογικό μας εργαστήριο που διαθέτει γιατρό και παρασκευάστριες μόνο για το πρωινό ωράριο και κάποια απογεύματα με μικτή εφημερία της μοναδικής μας Μικροβιολόγου.

Δίχως Ασθενοφόρα 

4) Από τους 6 οδηγούς -πλήρωμα ασθενοφόρου που διέθετε το ΚΥ το ετος 2000, έχει παραμείνει τα τελευταία χρόνια μόνο ένας και αυτός συνταξιοδοτείται στο τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι πολύ λίγες από τι 3 καθημερινές 8ωρες βάρδιες καλύπτονται μηνιαίως, με αποτέλεσμα να περιμένουμε ,στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων βαρέως περιστατικού που χρήζει διακομιδής ,την έλευση ασθενοφόρου από τη πλησιέστερη βάση του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη, με ότι αυτό σημαίνει στην καθυστέρηση αντιμετώπισης , η οποία μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική και για την έκβαση του περιστατικού, δηλαδή την ίδια τη ζωή ή την σωματική ακεραιότητα του ασθενούς. Με την ελλιπέστατη δε στελέχωση του ΕΚΑΒ, εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα (πολλών ετών), το πρόβλημα καθίσταται εκρηκτικό. Η δε τελευταία ΠΝΠ του Υπουργείου Υγείας και η υιοθέτησή της απο την 4η ΥΠΕ με την εγκύκλιο της 7ης Ιουλίου 2023, η οποία απαιτεί να καλύπτονται οι διακομιδές απο τα Κέντρα Υγείας με δικό τους υγειονομικό προσωπικό που θα συνοδεύει τον οδηγό , όταν αυτός δεν είναι και διασώστης του ΕΚΑΒ (ενώ ολοφάνερα το προσωπικό αυτό δεν υπάρχει για να διατεθεί, αλλά και στις λίγες περιπτώσεις που υπάρχει δεν είναι εκπαιδευμένο για διακομιδές , ούτε στην επείγουσα - προνοσοκομειακή ιατρική) επιδεινώνει την παροχή περίθαλψης στα όρια του επικίνδυνου και όχι απλώς του μη ποιοτικού.

Απουσιάζουν η φύλαξη και η τεχνική υποστήριξη

5) Δεν υπάρχει φύλαξη στο ΚΥ εδώ και πολλά χρόνια με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των εφημερευόντων κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες , αλλά και των ασθενών , καθώς μάλιστα τα περιστατικά βίας κατά υγειονομικών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ,με πρόσφατο θύμα και στο δικό μας ΚΥ ,ειδικευόμενη γιατρό μας. 

6) Απουσιάζει η άμεση τεχνική υποστήριξη για τις ποικίλες βλάβες που εμφανίζονται καθημερινά (υπολογιστών και εκτυπωτών, ηλεκτρολογικών και υδραυλικών προβλημάτων κλπ) 

Τα σοβαρά αιτήματα του προσωπικού

Εν κατακλείδι:

Η τρομακτική αυτή υποβάθμιση της υγειονομικής κάλυψης ενός ολόκληρου Δήμου αποτελεί κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου για τους κατοίκους του και απαιτεί επομένως την λήψη ,άμεσων μέτρων από την πλευρά της πολιτείας, δηλαδή του Υπουργείου Υγείας και της 4ης ΥΠΕ , στην κατεύθυνση της άμεσης στελέχωσης και εξοπλισμού του ΚΥ Νέας Μηχανιώνας.

Η τοπική κοινωνία, τόσο με τις εκλεγμένες αυτοδιοικητικές αρχές σε όλα τα επίπεδα, όσο και με τις υπόλοιπες ζωντανές συλλογικότητες( σωματεία εργαζομένων, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, κόμματα, , επαγγελματικούς φορείς κλπ) είναι απαραίτητο να διεκδικήσει αποφασιστικά και αδιαπραγμάτευτα:

-Να προσληφθούν άμεσα όσοι-ες γενικοί γιατροί και νοσηλευτές-τριες έχουν βάλει υποψηφιότητα στις λιγοστές θέσεις που προκηρύχθηκαν και έχουν " κολλήσει τα χαρτιά τους στο Υπουργείο Υγείας ή στην 4η ΥΠΕ.

-Νά προκηρυχθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες θέσεις κυρίως ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και επισκεπτών υγείας ,οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρου και υπηρεσίας φύλαξης με στόχο την άμεση ασφαλή και επαρκή λειτουργία του ΚΥ σε 24ωρη βάση και την πλήρη , ποιοτική και ασφαλή λειτουργία των Περιφερικών του Ιατρείων κατά την πρωινή τους λειτουργία τις καθημερινές.

-Να διοριστεί Ιατρός Ακτινολόγος τουλάχιστον για την καθημερινή τακτική λειτουργία σε πρώτη φάση και 2ος Μικροβιολόγος για κάλυψη περισσότερων ημερών απογευματινής εφημέρευσης για τις ανάγκες των επειγόντων, να διπλασιαστεί το προσωπικό των παρασκευαστριών του Μικροβιολογικού και των Τεχνολόγων του Ακτινολογικού Εργαστηρίου και να προσληφθεί επιτέλους κοινωνική λειτουργός.

-Να επανέλθει ο θεσμός των επισκεπτών άλλων ειδικοτήτων σε τακτική εβδομαδιαία βάση.

Την καταγγελία εκείνη υπέγραφαν οι:

Αλεξίου Αθανασία, Νοσηλεύτρια

Βάλαρη Ζωή , ειδικευόμενη Γενικής Ιατρικής

Βόκα Σμαράγδα, ειδικευόμενη Γενικής Ιατρικής

Γαβανά Μάγδα ,Γενικός Ιατρός, Διευθύντρια ΕΣΥ

Γεωργούλα Αναστασία , Νοσηλεύτρια

Γιαννακόπουλος Ευστάθιος, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ

Ζδούκος Θεόδωρος, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ

Καλουσοπούλου Δέσποινα, Μαία

Καλυμνίου Αντώνιος, Γενικός Ιατρός, Επιμελητης Β ΕΣΥ

Κατσανίδης Δημήτριος, Παιδίατρος, Διευθυντής ΕΣΥ

Κεντη Αργυρώ , Νοσηλεύτρια

Κίτσιου Φωτεινή, Γενικός Ιατρός, Επιμελήτρια Α ΕΣΥ

Κόγια Αθανασία, Νοσηλεύτρια

Κοκοκκύρη Μαρία, Διοικητικός

Κορδοπούλου Αννα, ειδικευόμενη Γενικής Ιατρικής

Κύρλα Εφη, Διοικητικός

Μαρμαρίδου Σοφία , Νοσηλεύτρια

Μελισσανίδου Μαρία, τεχνολόγος

Ακτινολογικού Εργαστηρίου

Μπαρκιτζιδέλη Αντιγόνη, ειδικευόμενη Γενικής Ιατρικής

Μπιρμπιτσούκη Ελένη , Νοσηλεύτρια

Μπίτα Αριόλα ,ειδικευόμενη Γενικής Ιατρικής

Νερουλίδης Μιχάλης, ειδικευόμενος Γενικής Ιατρικής

Νίκζα Πολυξένη, Μικροβιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ

Παπαδημητρίου Ντίνα, Γενικός Ιατρός, Διευθύντρια ΕΣΥ

Παμπουχίδου Νικολέτα, Γενικός Ιατρός, Διευθύντρια ΕΣΥ

Παπάζογλου Νικολέτα, ειδικευόμενη Γενικής Ιατρικής

Σάαντ Μαρία, ειδικευόμενη Γενικής Ιατρικής

Σαουλίδης Σταμάτης, Γενικός Ιατρός, Επιμελητης Α΄ ΕΣΥ

Σαρρή Αννα , Παρασκευάστρια

Τάγια Αθανασία, Γενική Ιατρός, Διευθύντρια ΕΣΥ

Τερζόπουλος Κωνσταντίνος , Οδηγός –Διασώστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.