Δήμαρχος Στ. Αγγελούδης: "Τα ονόματα Γλέζου και Σάντα σε δρόμο της πόλης"
Με κατάθεση στεφάνων αλλά και ομιλίες μπροστά στην αναθηματική πλάκα που τοποθετήθηκε το 2016 μεταξύ του Λευκού Πύργου και του Βασιλικού Θεάτρου γιορτάστηκε η 80η επέτειος απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
Δεκάδες μέλη αντιστασιακών οργανώσεων, συλλογικοτήτων και πολιτικών κομμάτων έδωσαν το παρών στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στις 12 το μεσημέρι ενώ αρκετοί ήταν οι πολίτες αλλά και οι συγγενείς ορισμένων εκ των θυμάτων που άφησαν μερικά κόκκινα γαρίφαλα στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους μαχητές του ΕΛΑΣ.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Για μια ακόμα μεγάλη νίκη απέναντι στον φασισμό και μια μεγάλη σελίδα περηφάνειας και δόξας ξεχωριστή για την πόλη έκανε λόγο στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι ήδη έχει δοθεί η έγκριση από την αποκεντρωμένη σχετικά με την ονοματοδοσία της επέκτασης της οδού Κατσιμίδη σε οδό Μανώλη Γλέζου και Λάκη Σάντα.
Ο πρόεδρος της ΕΔΙΑ Μακεδονίας
Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων και μέλους του ΣΦΕΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και της Γενικής Γραμματέως της ΕΔΙΑ, καθηγήτριας στο ΑΠΘ Μαρίας Καβάλα.
«Κατά την περίοδο 1941-1944 περίπου 5.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης από τις έμμεσες συνέπειες τις κατοχής. Περίπου 3.100 συμπατριώτες μας πέθαναν από την πείνα. Οι εκτελέσεις πολιτών από τα γερμανικά στρατεύματα έφτασαν τις 850 ενώ 1.570 άτομα σκοτώθηκαν από πυροβόλο όπλο. Αποτίοντας φόρο τιμής στην αγωνιζόμενη αντιστασιακή νεολαία πρέπει να επισημανθεί ότι το 45% των εκτελεσθέντων ήταν μεταξύ 21-30 χρόνων , το 31% μεταξύ 30-40 χρόνων ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 8% των θυμάτων ήταν έφηβοι»
Ο ίδιος κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές οφειλές και να καταργήσει τα απαράδεκτα νομικά εμπόδια που στερούν το δικαίωμα από τα θύματα να στραφούν στον φυσικό τους δικαστή.
«Είναι καιρός να αποκατασταθεί στην πράξη η ιστορική αλήθεια» τόνισε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ολοκληρώνοντας την ομιλία του με έναν στοίχο του Γεωργίου Σεφέρη. «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον».
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων καταθέτοντας στεφάνια και λουλούδια στη μνήμη των ηρωϊκών μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θςσσαλονίκη από τους Ναζί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας, ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης Σπύρος Πέγκας, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, της Νέας Αριστεράς, δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και μέλη του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ.
ΠΗΓΗ: Με στοιχεία από το makthess.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.