Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Η δολοφονία του Τζορτζ Πολκ και η μεγάλη προβοκάτσια

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Τέτοιες μέρες πριν από 76 χρόνια, διαπράττονταν στη Θεσσαλονίκη ένα από τα στυγερότερα πολιτικά εγκλήματα που σημειώθηκαν στη χώρα, και σκηνοθετούνταν μία από τις πιο καλοστημένες πολιτικές πλεκτάνες: Ήταν η πολυσυζητημένη υπόθεση Πολκ, που οδήγησε αθώους στη φυλακή ή στα άντρα βασανιστηρίων της Ασφάλειας και συντάραξε την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, παραμένει δε μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Θ. Τζέκος: "Καταστροφικά τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για το κάμπινκ

Τι έλεγε σε ομιλία του στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού στις 28-1-2023

Η εφαρμογή των σχεδίων του ΤΑΙΠΕΔ για το κάμπινγκ της Αγίας θα αποτελέσουν καταστροφή για το Δήμο Θερμαϊκού, υπογράμμιζε ο σημερινός δήμαρχος Θοδωρής Τζέκος σε ομιλία του πριν ένα χρόνο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού της 28ης Ιανουαρίου 2023. Η ομιλία αυτή, είναι ακόμη αναρτημένη στην ιστοσελίδα της δημοτικής του παράταξης "Συμμετέχω Θερμαϊκός".

Ένας χρόνος από την απώλεια του Θοδωρή Τζίνα

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη μεγάλη απώλεια για το Δήμο Θερμαϊκού, το θάνατο του Θοδωρή Τζίνα, του πρώτου εκλεγμένου Συμπαραστάτη του Δημότη Θερμαϊκού, ενός εξαίρετου αγωνιστή για τη δικαιοσύνη, τον συνάνθρωπο και την αλήθεια, ιδιαίτερα αγαπητό από τους συμπολίτες του, που έφυγε από τη ζωή νεότατος, σε ηλικία μόλις 55 ετών, μετά από σκληρή μάχη με την ανίατη ασθένεια.  

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

«Ελευθερία»: Η πρώτη μυστική οργάνωση στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη


Το φτωχικό σπίτι του Ιωακείμ Μπελίδη, δίπλα στα Κάστρα, που φιλοξένησε για καιρό το "στρατηγείο" της Ελευθερίας
του Σπύρου Κουζινόπουλου*
H 15η Μαίου, είναι μία πολύ σημαντική ημερομηνία για τη Θεσσαλονίκη και όλη τη χώρα, καθώς τη μέρα εκείνη του 1941, ένα μόλις μήνα μετά την είσοδο των Γερμανών κατακτητών στη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε στην πόλη μυστικά η εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση «Ελευθερία», που πρώτη σάλπισε το κάλεσμα στον αγώνα για τη λευτεριά και έχει καταγραφεί ως μία από τις πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις σε ολόκληρη την κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη.

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Η διαδικασία της καραντίνας για τους πρόσφυγες στα "Απολυμαντήρια" Καλαμαριάς

Στην καραντίνα μιας άλλης εποχής, έναν  και πλέον αιώνα πριν, που λειτουργούσε στα "Απολυμαντήρια" της Καλαμαριάς και όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή κάπου 50.000 πρόσφυγες από τους περίπου 335.000 που μόλις είχαν καταφθάσει κυνηγημένοι μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μεταφερόμαστε. Παρακολουθώντας το "τελετουργικό υγιεινής" των κατατρεγμένων σε έναν τόπο που τίποτα δεν θυμίζει σήμερα εκείνες τις συνθήκες  εξαθλίωσης, κόλασης που βίωσαν.

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Ένας αιώνας από τη δημιουργία της Νέας Μηχανιώνας

Εορτασμός πριν πολλές δεκαετίες της εθνικής επετείου 25ης Μαρτίου στο κοινοτικό γραφείο της Νέας Μηχανιώνας
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Εκατόν ένα χρόνια, ένας και πλέον αιώνας, συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από ένα πολύ σημαντικό για την περιοχή γεγονός: Τη δημιουργία, στις 14 Μαίου 1923, της Νέας Μηχανιώνας από κατατρεγμένους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, οι οποίοι εγκαταλείποντας βίαια τις πατρογονικές τους εστίες στα παράλια της Ιωνίας, βρήκαν αποκούμπι στη φιλόξενη γη των ακτών του Θερμαϊκού.

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Χρόνια πολλά στις μανούλες όλου του κόσμου

Γιορτή της μητέρας σήμερα και ο νους και η καρδιά μου δε γίνεται να μην πάει και στη δικιά μου μάνα, πολύ περισσότερο που φέτος συμπληρώνονται 37 χρόνια από τον άδικο πρόωρο χαμό της. Την ηρωίδα μάνα μου, Μεταξία Κουζινοπούλου, η οποία στα 16 της χρόνια εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια ανέβηκε στο βουνό, αντάρτισσα του ΕΛΑΣ, για να πολεμήσει για την απελευθέρωση της χώρας από το χιτλερικό ζυγό. "Οργώνοντας" στην κυριολεξία την περιοχή από το Λαχανά Θεσσαλονίκης μέχρι τα Κερδύλια, άλλοτε σαν αγγελιοφόρος κι άλλοτε μεταφέροντας τον μυστικό τύπο της Εθνικής Αντίστασης.

Πάνος Δουλγεράκης, η ζωή και το τραγικό τέλος ενός ήρωα


Του Σπύρου Κουζινόπουλου
Μία από τις πιο ηρωϊκές μορφές της νεολαίας της ελληνικής Μακεδονίας, στα μαύρα χρόνια της χιτλερικής κατοχής της πατρίδας μας (1941-1944), παράδειγμα ηρωϊσμού και αυτοθυσίας, υπήρξε ο 23χρονος φοιτητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Δουλγεράκης, που αντιμετώπισε μόνος του την άνοιξη του 1944, στην περιοχή Χαριλάου, οπλισμένος με ένα πιστόλι, ένα μεγάλο τμήμα καλά οπλισμένων Γερμανών στρατιωτών και ταγματασφαλιτών του Πούλου, για να βρει στο τέλος, μετά από εκείνη την άνιση μάχη, ηρωϊκά το θάνατο.